Haberler

Ayasofya'yı yok saydılar

Tarih: 20 Haziran 2006 Kaynak: Sabah Yazan: Necla Görgeç

İstanbul Belediyesi, kenti çocuklara tanıtmak için hazırladığı kitapçıklarda Ayasofya'yı çizdi.

Kentin tarihi ve turistik yerlerini çocuklara anlatmak için hazırlanan masal kitapları setindeki yap-boz, harita ve posterlerin proje aşamasında Ayasofya'nın adı teklif edildi. Öneri "Efsanesi yok" gerekçesiyle reddedildi. Ancak listede 18 yıllık Fatih Köprüsü yer aldı.

Ayasofya diye bir yer yok çocuklar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi masal kitabında Ortodoksların önemli merkezi Ayasofya'ya yer vermedi. Öğrencilere dağıtılacak masal kitabında tarihi mekân anlatılmaya değer görülmedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi değerlerini çocuklara öğretmek için gerçekleştirdiği "Masal Masal İstanbul" projesinde şehrin en önemli tarihi değeri Ayasofya'ya yer vermedi. Tam 23 tarihi yapıyla ilgili efsanelerin anlatıldığı 23 masal kitabının yayınlandığı projede Galata Kulesi, Sultanahmet Cami, Dolmabahçe Sarayı gibi önemli yapıların yanı sıra Boğaz Köprüsü, İstiklal Caddesi ve hatta Boğaz'daki yalıların bile masal kitabı yazıldı. Belediye'den yapılan açıklamada Ayasofya'nın "ilgili bir efsane bulunamadığı" gerekçesiyle projede yer almadığı belirtilirken, Ayasofya'nın adının proje listesinde olduğu ancak listeden özellikle silindiği ortaya çıktı. Üstelik projenin de Belediye tarafından "intihal" edildiği iddia edildi. Bu iddiaya göre proje bir halkla ilişkiler şirketi tarafından önerilmesine karşın başlangıçta reddedildi. Ancak daha sonra proje fikri AKP'ye yakınlığıyla bilinen bir halkla ilişkiler şirketine yaptırıldı. Hatta eserler Başbakanlık Basın Danışmanı Ahmet Tezcan'a yazdırıldı.

Bir Varmış Bir Yokmuş
İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde "Masal Masal İstanbul, 23 Masal 23 Eser" adlı bir projeyi hayata geçirdi. Proje kapsamında yeni öğretim yılında öğrencilere dağıtılmak üzere Ahmet Tezcan'ın yazdığı 23 masal kitabı ile birlikte oyun bilgi kartları, cd, İstanbul'un haritası ve yap-boz oyununun bulunduğu hediye seti hazırlandı. Projenin en önemli unsuru İstanbul'un en önemli yapılarının tarihinin efsanelerle süslenerek anlatıldığı masal kitaplarıydı. Bunlar arasında Adalar, Beyazıt Kulesi, Beyazıt Kütüphanesi, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri, Dolmabahçe Sarayı, Eyüp Sultan Camii, Fenerler, Galata Köprüsü, Galata Kulesi, Sultanahmet Meydanı, Hisarlar, Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı, Pera, İstiklal Caddesi, Beyoğlu, Tünel, Sirkeci ve Haydarpaşa Garları, Sultanahmet Camii, Süleymaniye Camii, Topkapı Sarayı, ünlü çeşmeler, yalılar ve Yerebatan Sarnıcı yer aldı.

Ayasofya'nın Efsanesi Yok
Hikâyesi kitaplaştırılan yapılar arasında Ayasofya'nın bulunmayışı dikkat çekti. Belediye'den yapılan açıklamada Ayasofya'nın masalının "ilgili bir efsane bulunamadığı" için yazılamadığı kaydedilirken kitapların yazarı olan Ahmet Tezcan "Bana liste verdiler, ben o listeye göre 23 masal yazdım. Bana verilen listede Ayasofya yoktu. Neden olmadığına dair bir bilgim de yok" dedi.

Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.