Haberler

Kültür başkentine hiç yakışmadı

Tarih: 21 Haziran 2006 Kaynak: Sabah Yazan: Necla Görgeç

İstanbul Büyükşehir'in "Masal Masal İstanbul" projesinde Ayasofya'yı hiçe sayması tepki çekti. Eski başkan Gürtuna "Takiye yapılıyor" derken, Mimarlar Odası Başkanı Ekinci "Avrupa Kültür Başkenti'ne yakıştıramıyorum" dedi.

Gürtuna: Yasak takiyenin alası
Belediyenin projesinde Ayasofya'nın olmamasını değerlendiren eski başkan Gürtuna, "Takiye yapıyorlar" dedi.

İstanbul'daki tarihi mekânları çocuklara tanıtmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projede Ayasofya Müzesi'ne yer verilmemesi ve projeyle ilgili iddialar, sert tepkilere neden oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Ali Müfit Gürtuna, Ayasofya ile ilgili haberi okuduğunda çok üzüldüğünü ve Büyükşehir Belediyesi'nin takiye yapmayı artık bırakması gerektiğini söyledi. Gürtuna, şöyle devam etti:

Kültür Başkenti
"Üstümüze çok gelirlerse nasıl olsa bir şekilde kıvırırız mantığıyla hareket ediliyor. Ayasofya klasik anlamda kenarda unutulacak bir yapı değil. Sadece İstanbul için değil, bütün uygarlık tarihi, mimarlık tarihi açısından da büyük önem taşıyor. Sadece hikâyesi olmadığıiddia edilerek böyle büyük bir esere yer verilmemesi inanılmaz bir ihmal. Ayasofya'nın bir tarihi, bir efsanesi, anlatılacak bir hikâyesi olmaz mı?" Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci ise Ayasofya'nın Türkiye ve dünya mimarisinin bir başyapıtı olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Ayasofya, belediyenin yayınında da yer alan çok sayıda Osmanlı dönemi eserine esin kaynağı olmuştur. Hatta Mimar Sinan'ın cesurca ve hiçbir farklı psikoloji içine girmeden çok şey öğrendiğini belirtecek kadar da Osmanlı tarafından sahiplenilmiş bir eserdir. Böylesi bir eksikliği Avrupa Kültür Başkenti olacak bir şehire yakıştırmak mümkün değildir." Hikâyeleri kalemealan Başbakanlık Basın Danışmanı Ahmet Tezcan ise kendisine hikâye yazılacak yerlerle ilgili bir liste verildiğini belirterek, "Ayasofya olsaydı, yazardım herhalde. Neden olmadığını konuşmadık. Aklıma gelmedi doğrusu" dedi.

2'nci Liste Var mı?
Sabah'ın, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'la görüşme talebini "yoğun program" gerekçesiyle reddeden Basın Danışmanı Ahmet Faruk Yanardağ, "Biz Ayasofya'ya karşı değiliz. İkinci 23 eserin yer aldığı projemizde, Ayasofya'ya yer vereceğiz. Listemiz hazır" dedi. Projenin ikinci kısmına ait onaylı listenin istenmesi üzerine Yanardağ, "Liste bende değil. Bakayım, liste hazırsa size gönderirim" diye konuştu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.