Haberler

Antik gemi kenti İstanbul

Tarih: 21 Haziran 2006 Kaynak: Cumhuriyet
Bilim insanlarının karada kazısını yaptığı ilk batık gemi çalışması olan ''Yenikapı Batıkları Belgeleme, Konservasyon, Restorasyon ve Rekonstrüksiyon Projesi'' sürüyor. İstanbul Üniversitesi'nce (İÜ) yürütülen bu öncü proje tamamlandığında, İstanbul, dünyanın sayılı antik gemi koleksiyonlarından birine sahip olacak.

İÜ Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü öğretim üyesi Dr. Ufuk Kocabaş , Yenikapı'da denizden 1.5 km. içeride yürütülen Marmaray kazı çalışmaları sırasında Bizans dönemine ait Theodosius Limanı'nda yedi batık gemi belirlendiğini anımsatarak batıkların, İÜ ile hazırlanan bir proje ile koruma altına alınacağını söyledi.

Öncelik Metro III Teknesinin
Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü tarafından yürütülecek belgeleme, yerinden kaldırma, konservasyon, restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarında önceliğin, batıklar içinde en çok bozulmuş ahşapları içeren ''Metro III'' teknesine verildiğini anlatan Kocabaş, oluşturulan ikinci ekiple ''Marmaray III'' gemisi üzerindeki belgeleme ve röleve çalışmalarına başlandığını bildirdi.

İÜ adına Prof. Dr. Sait Başaran tarafından yürütülen projede, kendisinin de başkan yardımcılığı yaptığını belirten Kocabaş, ''Bu çalışma Türk bilim adamlarının karada kazısını yaptığı ilk batık gemi çalışması olması özelliği ile de ayrı bir değer taşıyor'' ifadesini kullandı.

İÜ ekibi, projeye alanda kullanacağı çalışma mekânının ve batıkların suya doymuş ahşaplarının ıslak olarak saklanabileceği ünitelerin inşası ile işe başladığını anlatan Kocabaş, çalışmanın ayrıntılarını da şöyle aktardı: ''Üniversite tarafından sağlanan üç konteyner, proje ekibinin belgeleme, kayıt ve çalışmaya hazırlık işlemleri için alana yerleştirildi. Çalışmaya acil müdahaleye ihtiyaç duyulan Metro III ile başlandı. Metro III, hasar görmeden havuza yerleştirildi. Çok özel bir teknik ise yine ülkemizde ilk kez uygulandı. Teknenin omurga ve omurgaya bağlı altı adet kaplaması birbirinden ayrılmadan, kütle olarak yerinden kaldırıldı."

Öte yandan dün de Marmaray kapsamında kazı çalışmalarının Yenikapı bölümünde düzenlenen bir basın toplantısı ile son durum hakkında bilgi verildi. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Dr. İsmail Karamut , kazıların devam ettiğini anımsatarak ''Bu kazılar İstanbul'un tarihinin aydınlatılması bakımından şanstır. Dileğim bu kazıların bitiminde istanbul ve Bizans tarihinin bilinmeyen yönleri açığa çıkar'' dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.