Haberler

Yeni Yükselen Değerimiz: Konya

Tarih: 21 Haziran 2006 Kaynak: Tercüman Yazan: Emre Alkin
Medeniyetin yeşerdiği topraklar olan Anadolu'muzda hiçbir şehrimiz yok ki yerleşik yaşamın başlangıcı, uygarlığın temeli olmasın. Konya da, uygarlığın doğduğu Anadolu'nun tam merkezinde, daha M.Ö. 6000 yıllarında yerleşilmiş bir şehir, bir canlı müze. Hititler, Lidyalılar, Persler, Makedonlar, Roma İmparatorluğu, İslam orduları, Bizans ve Selçuklu gibi çok çeşitli medeniyetlerin çoklu kültürel paradigmalarını içselleştirmiş, bu muazzam zengin kültürel mirastan ortaya bir sentez çıkarmış ve Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli Sultanlarından Fatih Sultan Mehmet tarafından Sultanlar Beldesi olarak adlandırılmış olan Konya, Mevlana gibi tüm dünyaca tanınan, üzerince ciltlerce kitaplar yazılan dönüştürücü düşünürlere de ev sahipliği yapmıştır. Nasreddin Hoca gibi en ünlü folk kahramanlarımız da Konya'nın kültürümüze armağan ettiği çok önemli figürlerdir.

Medeniyetlerin izi
Taşıdığı onca medeniyetin izine karşın, Konya yalnızca eklektik bir ilim ve kültür merkezi olmakla kalmamış, günümüzde Türk geleneklerinin en köklü kaldığı illerimizin başlıcalarından olmuştur. Halk müziği ve oyunları Orta Asya müziğine dayanan Konya, bu anlamda kültürel kimliğimizin korunması ve geliştirilmesi anlamında köklü bir yere sahiptir. İşte bu nedenle Konya'ya kanımızca siyaset ve kültür adamlarımızın ayrı bir önem vermesi ve buraya farklı bir gözle bakmaları gerekiyor. Biz de bu düşünceyle hareket ederek gerek ekonomik, gerekse kültürel fikir alışverişleri yapmak üzere bugün Konya'da bulunuyoruz.
Konya uzun yıllardır Türkiye'nin buğday ambarı olarak bilinir. Faal nüfusun %75'i tarım, hayvancılık, balıkçılık, avcılık ve ormancılıkla uğraşır. Yıllık safi gelirinin yüzde 40'ı tarımdan elde edilir. Zira Tuz Gölü kıyıları dışında alüvyonlu topraklara sahip olan Konya ovası ziraat için en verimli toprak çeşidine sahiptir ve Konya modern tarım araçlarının en çok kullanıldığı illerimizin başlıcalarındandır. Bununla birlikte özellikle son yıllarda Konya genişleyen işyerleriyle bir sanayi şehri olma yolunda da ilerlemekte.

En zengin boksit yatakları
1960 yılından sonra Konya'da imalat sanayi hızla gelişti, birbiri ardına sanayi tesisleri kuruldu. Bu ivme 1970'lerden sonra hızlanarak devam etti ve daha önce kurulan tarımsal tabanlı sınai işletmelerin yerine daha ağır olan makine ve otomotiv parçaları üzerine üretim yapan fabrikalar inşa edildi. İSO tarafından açıklanan Türkiye'nin en büyük 500 şirketi arasında Konya'nın 7 şirketi bulunuyor.

Yine 2005 yılında Konya'dan ihraç edilen ürünlerin niteliklerine bakıldığında, gerçekleştirilen ihracatın yaklaşık yarısının sanayi ürünleri olduğu görülüyor. Bu gelişmede canla başla çalışan ve kendilerini Konya'nın modern dünyanın önemli şehirlerinden biri haline getirmek amacıyla kendini bu topraklara adayan Valimiz Sayın Atilla Osmançelebioğlu, Belediye Başkanımız Sayın Tahir Akyürek, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Tahir Büyükhelvacıoğlu ve Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hüseyin Üzülmez gibi değerli yöneticilerin çabaları büyük.

Tuz üretimi
Konya'nın gün geçtikçe gelişen sanayisi ve Türkiye'nin tarım ambarı olması dışında, Türkiye için maden yatakları açısından da önemi büyük. Türkiye'nin en zengin boksit yatakları Seydişehir yakınlarında bulunuyor. Ayrıca cıva, manyezit, linyit ve barit gibi önemli maden yataklarına sahip bulunan Konya, tuz üretiminde de Tuz Gölü'nden elde edilen tuzla, ülkemizin başlıca tuz üreticisi olan ili.

Sahip olduğu kültürel ve düşünsel birikimi, artık iktisadi alana da yaymaya başlayan Konya'nın geleceğini geçmişine yakışır bir şekilde ışıltılı görüyor, ihracatta da yapacağı atılımlarla bölgenin kendisini hak ettiği konuma taşıyacağını düşünüyoruz.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.