Haberler

Pompalar Meles’de de Derede

Tarih: 21 Haziran 2006 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Geçtiğimiz haftalarda Bostanlı Deresi’ne kurulan pompa istasyonlarından ilkini devreye alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Meles ve Arap Deresi’nde yürüttüğü çalışmaları da tamamlayarak pompa istasyonlarını çalıştırmaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, derelerin ağzına atıkları toplayacak bariyerler de yerleştirdiklerini belirterek, “Su üzerinde durabilen köpüklerden dere genişliği boyunca bir set oluşturduk. Bu köpükler derede yüzen atıkları toplayarak denize gitmesini engelliyor. Denizden gelen yüzen atıkların da dereleri kirletmesini önlüyor. Önümüzdeki günlerde Laka, Poligon ve Manda Çayı’nda da hem pompalar çalışmaya başlayacak hem de bariyerler konacak. Tüm bu çalışmalarla dere yataklarının temiz kalmasını sağlayacağız ve derelerden yayılan kötü kokunun önüne geçeceğiz” diye konuştu.

Sistem Nasıl Çalışıyor?
Dipte birikmiş yoğun balçığın toplanmasının ardından, temizliğin sürekliliği için dere ağızlarına pompa istasyonları kuruldu. 2.5 metre çapındaki bu pompa terfi merkezlerinde her bir dere için ayrı ayrı hesaplanan kapasitede 2’şer pompa bulunuyor. Ayrıca derelere farklı uzunluklarda polietilen boru döşendi. Meles Çayı’na 1200 metre, Arap Deresi’ne 685 metre, Bostanlı Deresi’ne 580 metre Poligon Deresi’ne 270 metre ve Laka Deresi’nde (620 metre) uzunluğunda polietilen boru döşendi Manda Çayı (954 metre) boru döşeme çalışmaları devam ediyor. Derelerin denizle batık olduğu bölümlerde kurulan bu istasyonlardan dere yatağına (derelerin arka planında kalan, su olmayan bölümüne kadar döşenmiş olan borularla) sürekli su basılıyor. Bu yöntemle dere tabanında birikme engellenirken, oksijen sirkülasyonu da sağlanacağı için koku üreten mikroorganizma oluşumu önlenecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.