Haberler

Bakanlık 'dur' diyor Karayolları dinlemedi

Tarih: 21 Haziran 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Şükran Özçakmak
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, mahkemenin "Aksu'yu yeniden sit kapsamına alan yürütmeyi durdurma kararını, iptal kararı gibi kabul ettiklerini ve projenin yürütmesini durduklarını" bildirdi. Ancak Karayolları Genel Müdürlüğü, Karadeniz Sahil Yolu Rize Fındıklı geçişi inşaatına ara vermedi.

Aksu'nun sit kapsamında olması ve yasaların kıyı dolgusuyla taşıt yolu yapılmasına izin vermemesi üzerine Bayındırlık ve İskân Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığın başvurusu üzerine, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu 22 Ağustos 2005'te Aksu'yu sit kapsamından çıkardı. Karadeniz Sahilleri Koruma Platformu da kararın iptali için başvurdu. Trabzon İdare Mahkemesi de dava sürerken, Aksu'nun sit olduğunu belirterek, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ancak bu karara rağmen Karayolları inşaata devam etti.

İnşaat yapılmayacak
Karadeniz Sahillerini Koruma Platformu sözcüsü Hasan Özkazanç da, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na Bilgi Edinme Yasası doğrultusunda başvuruda bulundu. Üç ayrı mahkeme kararıyla iptal edilen, ancak bakanlığın onayladığı dolgu imar planıyla başlayan yol inşaatıyla ilgili ne yapılacağını sordu. Özkazanç'ın sorusuna Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürü H. Hami Yıldırım imzasıyla 15 Haziran'da verilen yanıtta şöyle denildi: "Söz konusu sit sınırları içinde, koruma amaçlı yeni bir imar planı hazırlayıp onaylanıncaya veya söz konusu karar esasının görüşülüp karara bağlanıncaya kadar 17 Ekim 2005 tasdikli plan ve plan hükümleri kapsamında işlem ve uygulama yapılmayacaktır."
Yıldırım'ın, mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararını, iptal kararı gibi kabul eden yazısı şöyle: "Yürütmeyi durdurma kararı, idari tasarrufu ve onun sonucu olan işlemleri durdurur, bu işlemlerin tesisinden ve icrasından önceki hukuki durumun yürürlüğünü sağlar." Bakanlık aynı yazıyı "gereği" için Karayolları'na da gönderdi. Ancak bakanlığın "durdurulacak" dediği inşaata ara verilmezken, dozerler dün de Aksu sahilinde denizi doldurarak çalışmalarını sürdürdü.

Genel Müdüre uyarı yapıldı
Aksu Muhtarı Musa Kazım Özçiçek ve öldürülen avukat Cihan Eren'in kızı Zeliha Eren, Karayolları Genel Müdürlü M. Cahit Turhan'a, uyarı niteliğinde bir yazı yazdı. Bayındırlık Bakanlığı' nın durdurma talimatının hatırlatıldığı yazıda şöyle denildi: "İnşaat sürdürülerek suç işleniyor. Mahkeme kararına uyulmaması nedeniyle oluşmuş ve oluşacak zararlar, ağır kişisel kusurunuz nedeniyle ileride şahsınızdan talep edilecektir."
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.