Haberler

Araba ile Gökyüzüne Dokunmak!

Tarih: 21 Haziran 2006 Kaynak: Metropolismag Çeviren: Emine Merdim Yılmaz


İmajlar: CarLoft

Öyle bir apartman dairesi düşünün ki arabanızı oturduğunuz katın önüne parkediyorsunuz. Eve geldiğiniz zaman gerçekten evinize gelmiş oluyorsunuz. Arabanız çalınacak ya da zarar görecek endişesi taşımıyorsunuz. Nasıl mı?



Araba meraklıları ve en ufak mesafeyi bile yürümek isteyenlere göre bir proje olan CarLoft: birincil araba kullanıcıları olan erkeklere yönelik bir tasarım. Aynı zamanda kadınlara da tabi ki. “Eğer 3 çocuk annesiyseniz rahatlık ve güvenlik istersiniz. Karanlıkta boş bir garaja parketmeyi ya da market torbalarını çeke çeke yukarı çıkarmak istemezsiniz.” diyor CarLoft’un kurucusu Johannes Kauka ve ekliyor “Aynı zamanda bir Maserati’niz varsa, çocuklarınıza endişelendiğinizden daha çok endişelenirsiniz. Almanlar’ın söylediği gibi, “Arabam benim favori çocuğumdur.”

CarLoft bunun gibi çalışan bir proje. Arabınızı, CarLift denen endüstriyel bir asansöre sürüyorsunuz. Bilgisayar kontrollü sensör arabanızı tanıyarak, otomatik olarak çıkacağı kata götürüyor. 2,5 dakika sonra arabanız kata ulaşıyor, teras seviyesindeki CarLoggia’ya parkediyorsunuz. Standart kat planları mevcut tercihler ile düzenlenebiliyor. Sabahları asansör beklemek istemiyorsanız, her gün aynı tarihte asansörün sizi alması için program da yapabiliyorsunuz.

Her ne kadar kulağa, içi boş gibi gelse de Kauka ve mimar Manfred Dick, CarLoft projesini bir problemi çözmek için geliştirmişler. Paul-Lincke-Höfe, Berlin Kreuzberg Bölgesi’nde yeni bir apartman. Spree Nehri kıyısındaki bu bölgede nehrin derinliğinden dolayı yeraltı parkı yapmaya izin yok. Paul-Lincke-Höfe’de ise bütün katlara entegre olmuş araba asansörleri otopark sorununu ortadan kaldırıyor. Bahçeyi, CarLoggia’yı içeren dairelerin büyüklükleri yaklaşık 224 m² ile 539 m² arasında değişiyor.

Paul-Lincke-Höfe’de asansörün çalışmaması durumunda taksi ücreti de karşılanıyor. Duvar arasında sıkışmışlık ve çift katlı otobüs hissini kaldırmak için her kata bahçe yapılmış. Kauka “Asla ufaklık ve darlık hissetmezsiniz,” diyor.



Kauka ve Manfred Dick CarLoft’un patentini almışlar. Berlin’den sonra Hamburg, Viyana, Münih, Düsseldorf, Frankfurt, Varşova ve ABD’de de bu apartmanları yapmak istiyorlar. Apartman’daki 7 daire çoktan satılmış bile. İki küçük dairenin ya da büyük bir dairenin de satılmasının ardından başlayacak olan inşaatın 2007 yılında ise bitirilmesi planlanıyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.