Haberler

‘Çevrede AB standardı için 35 milyar Dolar lazım’

Tarih: 22 Haziran 2006 Kaynak: Zaman
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Türkiye'nin çevre konusunda AB standartlarına ulaşması için yaklaşık 35 milyar dolara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Pepe, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na zehirli atıklarla ilgili bilgilendirmede bulundu. İktidara geldikten sonra 1987'de Samsun ve Sinop sahillerinde bulunan İtalya çıkışlı varillerin geri alınması için birçok girişimde bulunduklarını anlatan Pepe, İtalya hükümetinin varilleri kabul ettiğini; ancak bugüne kadar sonuç alınamadığını kaydetti. Pepe, Türkiye'de sivil toplum örgütlerinden birinin başkanının, “19 yıl geçti bir şey olmadı. Şimdi ne oldu da siz bunun üstüne gidiyorsunuz?” dediğini aktardı.

Çevre Kanunu'nun çıkarılmasını bir milat olarak değerlendiren Pepe, Türkiye'de çevreye olan duyarlılık ve hassasiyetin Avrupa'daki gibi olmadığını, bunun bir kültür ve eğitim meselesi olduğunu belirtti. Tuzla ilçesi Orhaneli beldesinde bulunan tehlikeli atıklar konusunu başından itibaren takip ettiklerini ifade eden Pepe, olayda sorumluluğu olanlar hakkında 5 yıldan az olmamak üzere hapis istemiyle dava açıldığını bildirdi. Pepe, atıkların çıkarılması sırasında oluşan 700-800 milyar liralık masrafın, sorumlu firmadan alınacağını dile getirdi. 2004'te İskenderun Körfezi'nde batan ve tehlikeli atık taşıyan Ulla adlı gemiye ilişkin de bilgi veren Bakan Pepe, geminin sahibi Lafarge firmasından, denizin 42 metre altında bulunan atığın çıkarılması için 1,5 milyon dolar para aldıklarını dile getirdi. Bakan Pepe, Türkiye'nin çevre konusunda Avrupa standardına ulaşması için 30-35 milyar dolara ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Zehirini boşaltıp varilleri satmışlar
Çevre ve Orman Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Mehmet Emin Birpınar da komisyona Tuzla'da bulunan tehlikeli atıklarla ilgili bilgi verdi. Tuzla Orhaneli beldesindeki yaklaşık bin atıktan 640'ını çıkardıklarını vurgulayan Birpınar, varilleri gömen kepçe operatörünün vicdan azabı duyarak, varilleri nereye gömdüğünü anlattığını ifade etti. “Eğer bize anlatmasaydı, çok büyük alana gömülmüş olan varilleri bulmamız çok zor olabilirdi; aylarca sürebilirdi. Ancak yerlerini gösterdiği için 8 günde bulabildik.” diyen Birpınar, operatörün, bazı varilleri içindekileri boşaltıp gömdükten sonra hurda olarak sattıklarını söylediğini de ifade etti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.