Haberler

Dev Ulaşım Yatırımlarıyla "Rüya İstanbul’un Temelleri Atılıyor"

Tarih: 22 Haziran 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul’un ulaşım problemini dev projelerle çözen Büyükşehir Belediyesi, 42 Kavşak ve Yol’a daha imza attı… “İstanbul Trafiği için 116 Çözüm” sloganıyla başlatılan çalışmalar kapsamında yapılan 21 Kavşak ve Yol’un açılışı ile 21 Kavşak ve Yol’un temel atma töreni, canlı bağlantılarla Maltepe Stadyumu’nda gerçekleştirildi.

Açılış ve temel atma törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra, İstanbul Valisi Muammer Güler, AK Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay ile vatandaşlar katıldı.

Başbakan Erdoğan; “Yol ve kavşaklarla İstanbul’un geleceğinin temelleri atılıyor...”
Törende Maltepe Stadyumu’nu dolduran vatandaşlara hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin ulaşım ve trafik sorununu çözmek için gerçekleştirdiği projeleri ardı ardına tamamladığını belirterek, “Bu yol ve kavşaklarla İstanbul’un geleceğinin de temelleri atılıyor. İstanbul Türkiye’nin kalbidir. Bir aziz emanet olarak kabul ettiğim bu şehri hak ettiği noktaya mutlaka taşıyacağız” dedi.

İstanbul’a yapılan yatırımların İstanbullular için zaman zaman sıkıntı ve zorlukları da beraberinde getirdiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, bunun çağdaş bir kentin doğum sancıları olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu; “İstanbul’u ulaşım altyapısı, çevre düzeni ve modern şehirciliği ile bir dünya şehri yapmak kararlığındayız. İstanbul’u 2010 Avrupa Kültür Başkenti yapan sinerji de bu kararlılıktan doğmuştur. İstanbul’u kalkındırmadan Türkiye’yi kalkındıramayız. İstanbul’un sorunlarını çözmeden Türkiye’nin sorunlarını çözemeyiz. İstanbul Türkiye’nin görüne yüzü, dünyaya açılan penceresidir. İstanbul Türkiye’nin lokomotifi olmalıdır.”

İnşaatı hızla devam eden Kadıköy-Kartal Metrosu tamamlandığında Anadolu Yakasının daha yaşanılır, daha güzel hale geleceğini vurgulayan Erdoğan, Maltepe sahilinin eski halini hatırlattı ve yapılan yollar ile yeşil alanların şehrin havasını değiştirdiğinin altını çizdi. “İstanbul’un parlak yarınlarına adım adım ilerliyoruz” diyen Recep Tayyip Erdoğan, Büyükşehir Belediyesi ile elele vererek İstanbul’u modern ve çağdaş bir şehir haline getireceklerini kaydetti.

Erdoğan, İstanbul'un geleceğinin kendisini heyecanlandırdığını dile getirerek, “Artık İstanbul'un trafik problemleriyle, gecekondularıyla, çarpık kentleşmesiyle, sağlıksız çevre ile anılmasını istemiyoruz. Bütün bu yazgıları kökünden değiştireceğiz. İstanbul değişecek, gelişecek. Çağdaş yollarla, kavşaklarla, tünellerle, köprülerle, gelişen projeleri, altyapılarıyla, saraylarıyla, parklarıyla ve çiçekleriyle modern zamanların rüya şehri haline gelecektir. Bu şehirde yaşamaktan gurur duyacaksınız” şeklinde konuştu.

İstanbullulara, “İstanbul’un hayrına olan işlerde en az bu kardeşiniz, belediye başkanlarınız kadar ısrarlı ve azimli bir İstanbulsever olun” diyen Başbakan Erdoğan, İstanbul’a çok önemli yatırımlar yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a, Maltepe Stadı’nın yenilenmesine emeği geçen İstanbul valisi Muammer Güler’e ve İl Özel İdaresine de teşekkür etti.

Başkan Topbaş; “2 yılda 100 kavşak ve yol yaptık!...”
Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da İstanbul’un yıllarca ihmal edilmesinden dolayı birikmiş sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldıklarını belirterek, “İnsanlarımızın önüne koyduğumuz ‘Ak umutları’ kırmamak için nasıl Hükümetimiz geceli gündüzlü büyük hassasiyet gösteriyorsa, aynı şekilde İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de bir o kadar hassas ve gayretliyiz” dedi.

İstanbul’un biriken ve yeni ortaya çıkan problemlerini çözmek için İstanbullularla birebir temas ederek geceli gündüzlü çalıştıklarını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, mesailerinin büyük bir kısmını ve belediye kaynaklarının çok önemli bir miktarını şehrin en önemli meselesi olan ulaşım problemini çözmek için harcadıklarını söyledi. Ulaşımı sadece karayolu olarak görmediklerini ifade eden Başkan Topbaş, şöyle konuştu;

“Bütçemizin yüzde 65’ini ulaşıma ayırdığımızı ve şehrimizi bir şantiyeye çevirdiğimizi hatırlatmak istiyorum. Toplu taşımacılığın en önemli unsurlarından olan raylı sistem yatırımlarına büyük önem verdik. İstanbul’da geçmişte yapılan raylı sistem toplam 46 kilometre iken, bizim Olimpiyat Stadı’na uzan hat başta lokma üzere inşaatını devam ettirdiğimiz raylı sistem 72 kilometre. Bakırköy-Beylikdüzü, Üsküdar-Altunizade-Ümraniye hatları başta olmak üzere 80 kilometrelik raylı sistemin de projelerini bitirdik ve ihale aşamasına getirdik. Çalışması devam eden Darüşşafaka-Yenikapı Metrosu inşallah bu dönem sonuna kadar yetişecek ve çok önemli kuzey-güney ulaşım aksı olarak hizmet verecek. İstanbul için bir hayat kaynağı olacak asrın projesi olarak nitelendirilen Marmaray da bu süreç içinde tamamlandığında, şehrin raylı sistem omurgaları büyük ölçüde bitmiş olacak. İstanbul’un ulaşım sorunun büyük ölçüde çözecek raylı sistemlere gerekli ağırlığı verdiğimizi belirtmek istiyorum.”

Bu yıl sonuna kadar 100 civarında kavşak ve yolun yapımını tamamlayacaklarına dikkat çeken Topbaş, “Bu kadar önemli yatırımların bir dönemin yarısından daha az bir zamana sığdığına dikkatinizi çekmek istiyorum. Daha önce 20 kavşak ve yolun açılışını yaptık ve 20’sinin temelini attık. Bugün de 21 açılış, 21 temel ile devam ediyoruz. Eylül ayının ikinci yarısında yine 20’nin üzerinde kavşağın temel atılışı ve bir bu kadarının da temeli için yine birlikte olacağız” diye konuştu.

İstanbul 1 Temmuz’da bilet entegrasyonuna geçiyor…
Ulaşımdaki en büyük adımlarımızdan birin de tek bilet entegrasyonu olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “1 Temmuz’dan itibaren bütün toplu taşım sistemlerinde tek bilet bilet entegrasyonuna geçiyoruz. Böylece İstanbul’un bir noktasından diğerine gidecek bütün vatandaşlarımız istediği toplu taşım aracını tercih edebilecek ve birinden diğerine geçiş yapabilecek” dedi.

İstanbul’un ulaşım sorununu çözmek için en önemli projelerden biri olarak ortaya koydukları “7 Tepe 7 Tünel” projesinin büyük bir hassasiyetle devam ettiğinin altını çizen Başkan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yeni yol yapma imkanı olmayan noktalarda tepelerin altından by-pas yollar yaparak insanlarımızın trafik sıkıntısı çekmeden daha uzun mesafeleri daha kısa zamanda almasını sağlayacak çalışmalar içindeyiz. Bu dönem içinde bu projede ciddi mesafeler almış olacağız. Halkımızın desteğiyle çok kısa sürede bitirmeyi planladığımız bu tüneller sayesinde İstanbul’un şehir içi trafiği büyük ölçüde rahatlamış olacak.”

Topbaş’tan İstanbulluların anlayışına teşekkür…
Deniz ulaşımında da yeni hatlar ve yeni iskeleler açmak suretiyle deniz ulaşımının yüzde 3’lük payını yüzde 10’lara çıkartmanın gayreti içinde olduklarını belirten Başkan Topbaş, Şehir Hatlarının Büyükşehir’e devrinin ardından yeni vapur alımları ile yeni vapur dizaynı ve iskele yenileme çalışmaları başlattıklarını hatırlattı. Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Bu hızı kesmeden sosyal, kültürel ve sportif boyutlar dahil her alanda aynı gayret ve hassasiyetle çalışmaya devam ediyoruz. İstanbullulara, özellikle teşekkür etmek istiyorum. Heyecanımızı hissettiler ve ulaşım yatırımlarımız sırasında oluşan aksaklıklardan dolayı bize anlayış gösterdiler. İstanbul için aşkla yıla çıkan bu kadro, Sayın Başbakanımızın şehri getirdiği noktadan daha ileriye taşımak için azmetti. İnanıyorum ki bu dönem sonunda dünyayı etkileyen, kıtaların buluştuğu, medeniyetlerin beşiği olan İstanbul, ulaşım başta olmak üzere birçok problemini aşmış, birçok sıkıntıyı bertaraf etmiş, çağdaş normlara ulaşmış, kültür başkenti olmuş, yaşam kalitesi yükselmiş bir şehir olacaktır. Bu siz halkımızın önerileri doğrultusunda, sizlerin desteğiyle başarıyoruz. Bu adımlarımızla İstanbul Türkiye için çok iyi bir örnek olacak. Sevdamız bu şehre… 365 gün 24 saat İstanbul için çalışmayı prensip edindik. İstanbul’u geleceğe birlikte taşıyacağız.”

Törende konuşmaların ardından kavşak ve yolların açılış ve temel atmalarına geçildi. Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile beraberindekiler, 42 yol ve kavşağı temsilen 3’ünün açılışını ve 2’sinin temel atmasını uydu aracılığıyla şantiyelere canlı bağlantılar yaparak gerçekleştirdi. Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler, geri kalan temel atmalar için butona basarken, açılışları da çocuklarla birlikte kurdele keserek yaptı.

Açılışı Yapılan 21 Kavşak ve Yol
1. Kartal - TEM Bağlantı Yolu Balıkesir Caddesi Kesişim Kavşağı İnşaatı
2. Bahçelievler Ünverdi Kavşağı İnşaatı
3. Bayrampaşa Otogar Önü Kavşağı
4. Ümraniye Dudullu Kavşağı Köprü, Kavşak ve Yan Yolları Düzenleme İnşaatı
5. E–5 Maltepe Köprülü Kavşak Düzenleme, Bağlantı Yolları ve Ortak Altyapı İnşaatı
6. Pendik Dede Paşa Caddesi, TEM Bağlantı Köprüsü Genişletme ve Ortak Altyapı İnşaatı
7. Tuzla Orhanlı-Akfırat Arası TEM Bağlantı Köprüsü Genişletme ve Ortak Altyapı İnşaatı
8. Kartal - Pendik, Adnan Kahveci Caddesi - Başkent Caddesi E–5 Üst Geçidi İnşaatı
9. Kartal-Samandıra Fatih Caddesi, Tuna Caddesi, Orhangazi Caddesi Kesişimleri Kavşak Düzenlemesi ve TEM İlave Köprü İnşaatı
10. Tavukçu Deresi Köprü İnşaatı
11. Kartal Spor Caddesi Yol, Ortak Altyapı ve Heyelan Bölgesi Islahı İnşaatı
12. E–5 Gülsuyu Köprülü Kavşak Düzenleme, Bağlantı Yolları ve Ortak Altyapı İnşaatı
13. E–5 Küçükyalı Köprülü Kavşak Düzenleme, Bağlantı Yolları ve Ortak Altyapı İnşaatı
14. Pendik E–5 Kavşağı Güney Tarafı Alt Geçit Köprüsü ve Bağlantı Yolları İnşaatı
15. Başıbüyük Büyükbakkalköy Yolu, Yol ve Ortak Altyapı İnşaatı
16. YEDPA Bulvarı, Yol Düzenlemesi ve Ortak Altyapı İnşaatı
17. Kâğıthane İlçesi Eyüpsultan Caddesi, Yol Düzenlemesi ve Ortak Altyapı İnşaatı
18. Yakuplu Hürriyet Bulvarı, Yol Düzenlemesi ve Ortak Altyapı İnşaatı
19. Maltepe Cevizli Köprülü Kavşak İnşaatı
20. Çatalca İlçesi Girişi-Saray Yolu Bağlantısı, Bulvar ve Muratbey Girişi Menfez İnşaatı
21. Başakşehir 5. Etap Bağlantı Yolu İnşaatı

Temeli Atılan 21 Kavşak ve Yol
1. Hamza Yerlikaya Spor Kompleksi Önü Kavşak Düzenleme İnşaatı ve Eski Edirne Asfaltı Mevlana Caddesi Kesişimi Kavşak Düzenleme İnşaatı
2. Eski Edirne Asfaltı Mahmutbey Caddesi Kesişimi, Katlı Kavşak Düzenleme İnşaatı
3. Seyrantepe - TEM Otoyolu Alt ve Üst Geçit, Yol, Kavşak İnşaatı
4. Gaziosmanpaşa, Mevlana Caddesi ve Hoca Ahmet Yesevi Caddesi Kesişimi Yol, Kavşak İnşaatı
5. Kadıköy Lunapark Kavşağı İnşaatı
6. Kadıköy Altıntepe Kavşağı İnşaatı
7. İMES Kavşağı Alt Geçit ve Bağlantı Yolları, Yol ve Ortak Altyapı İnşaatı
8. Bahçelievler, Değirmenbahçe Caddesi ve 29 Ekim Caddesi Kesişimi Kavşak İnşaatı
9. D–100 Karayolu Mimar Sinan Kavşağı, Yakuplu Mustafa Kemal Caddesi, Osmanlı Caddesi Kavşak ve Yol Düzenleme İnşaatı
10. Bağcılar, Malazgirt Caddesi ve Mahmutbey Yolu Kesişimi, Alt Geçit İnşaatı
11. Tuzla, D–100 Karayolu Şifa Mahallesi Girişi Yol ve Kavşak İnşaatı
12. Kavacık Meydanı - Mihrabat Caddesi TEM Bağlantı Yolu Kesişimi İnşaatı
13. Şile Yolu, Ümraniye Kavşağı - Birlik Mahallesi Kavşağı Arası Yol Düzenleme ve Köprülü Kavşak İnşaatı
14. Şile Yolu, Birlik Mahallesi Kavşağı - Kemerdere Kavşağı Arası Yol Düzenleme, İlave Köprü Yapımı ve Kurp Düzenleme İnşaatı
15. Şile Yolu, Kemerdere Kavşağı - Sarıgazi Kavşağı Arası Yol Düzenleme, Araç Alt Geçidi ve İlave Köprü Yapımı İnşaatı
16. Şile Yolu, Sarıgazi Kavşağı - Taşdelen Kavşağı - Yenidoğan Arası Yol Düzenleme ve Köprülü Kavşak İnşaatı
17. Ümraniye Çavuşbaşı Mehmet Akif Köprüsü Genişletme İnşaatı
18. Selimpaşa Beldesi, Adnan Menderes Bulvarı Yol Düzenleme ve Ortak Altyapı İnşaatı
19. Yayla Kavşağı İnşaatı
20. İkitelli A–1 Kavşağı İnşaatı
21. Başakşehir Dere Yolu – TEM Güney Yan Yol Alt ve Üst Geçitleri ile Bağlantı Yolları İnşaatı
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.