Haberler

TOKİ’den İnşaata 6 Maddelik ’Can Suyu’

Tarih: 23 Haziran 2006 Kaynak: Hürriyet
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), zora giren müteahhitlerini kurtarmak için Türkiye’deki piyasa fiyatlarının altında bir fiyatla demir temini ve 85 YTL artı KDV’ye çimento temini gibi 6 maddelik öneri geliştirdi. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, inşaat malzemeleri arzında yaşanan sıkıntılar ve fiyatların enflasyon rakamlarının üzerinde artmasının müteahhitleri zora soktuğunu belirterek inşaat sektörünü dar boğazdan çıkaracak 6 çözüm önerisi geliştirdiklerini söyledi.

Bayraktar, çimento fiyatlarındaki ani sıçramaya karşın arzın yetersiz kalması; demir, alçı, kablo ve diğer inşaat malzeme fiyatlarının enflasyonun üzerinde artmasının müteahhitleri zora soktuğunu kaydetti.

Altı Öneri:
TOKİ’nin, konut inşaat müteahhitlerine bir dizi kolaylık sağlamak ve düştükleri dar boğazdan kurtulmaları için çözüm önerileri geliştirdiğini bildiren Bayraktar 6 maddelik önerileri şöyle sıraladı: "Hakediş ödemelerinden kesilen yüzde 5 payın serbest bırakılması için Bakanlar Kurulu Kararı çıkartılması. Yüzde 18’lik KDV ödemesinden yapılan yüzde 6’lik tevkifatın yüzde 3’e indirilmesi için Maliye Bakanlığı’na talepte bulunulması. İnşaat seviyesi yüzde 50’nin altında olan müteahhitlere 2 aylık ek süre imkanının tanınması. Göltaş Çimento Fabrikası’ndan fabrika teslimi 85 YTL artı KDV çimento temini. Türkiye’deki piyasa fiyatlarının altında bir fiyatla demir temini. Hakediş ödemelerinin hızlandırılmasına yönelik kolaylıklar sağlanması."

Çabalar Sürecek:
Bayraktar TOKİ’nin müteahhitlerini kucaklama ve yardımcı olma sorumluluğu ve bilinciyle gerekli düzenlemeleri yapmak, böylece darboğazdan çıkmalarına destek olmak için çaba göstermeye devam edeceğini vurguladı.

191 Bin Konut:
Bayraktar şunları söyledi: "Bugün geldiğimiz noktada 81 il ve bu illere bağlı 191 ilçede, 492 şantiyede, toplam 191 bin konutun ihalesi bitirilip, inşaatları başlatıldı. Bunlardan 53 bin konut, alt gelir grubu ve yoksullara yönelik. Gecekondu dönüşümü kapsamında 47 bin konut üretilmekte. Sadece konut yapmayan, yaşanabilir yerleşim birimleri oluşturan TOKİ’nin, sosyal donatılar kapsamında ürettiği ilköğretim ve lise sayısı 188, anaokulu sayısı 21, hastane sayısı 7’dir. Sosyal donatılarıyla birlikte 191 bin konut, nüfusu yüz bini aşkın sekiz il demektir. Bu konutlardan 65 bin adedi tamamlandı, bu rakam yıl sonunda 110 bin konuta ulaşacak."

Gecekondu Dönüşümü:
Belediyelerle işbirliği halinde, Türkiye çapında görülmemiş çapta bir gecekondu dönüşümü (kentsel yenileme) çalışması başlatıldığını anlatan Bayraktar "Bu kapsamda 88 belediye ile gecekondu dönüşüm protokolleri imzalandı. İlk etapta 45 belediye ile 47 bin konutluk uygulama çalışmaları başlatıldı" dedi.

122 Bini Satıldı:
Şu ana kadar satışa sunulan 142 bin konutun 122 bininin inşaat aşamasında satıldığını bildiren bayraktar, son olarak İstanbul Taşoluk’ta satışa çıkarılan 960 konuta 2 bin civarında başvuru yapıldığını söyledi. Bayraktar İstanbul Halkalı’da satışa sunulan konutlara yapılan müracaat sayısının da 2 bine ulaştığını hatırlattı.

İşte TOKİ’nin Destek Paketi
Hakediş ödemelerinden kesilen yüzde 5 pay serbest bırakılacak.

Yüzde 18’lik KDV ödemesinden yapılan yüzde 6’lik tevkifat yüzde 3’e inecek.

İnşaat seviyesi yüzde 50’nin altında olan müteahhitlere 2 aylık ek süre verilecek.

Göltaş Çimento Fabrikası’ndan fabrika teslimi 85 YTL.+KDV çimento satılacak.

Türkiye’deki piyasa fiyatlarının altında bir fiyatla demir temin edilecek.

Hakediş ödemelerinin hızlandırılmasına yönelik kolaylıklar sağlanacak.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.