Haberler

Mega Kentler ve Sorunları

Tarih: 23 Haziran 2006 Kaynak: Foreignpolicy Çeviren: Sinem Çetintürk
Ufak suçlar ve kirlilik büyük ve küçük kentlerin ortak sorunlarıdır. Ancak 10 milyon ve kimi zaman daha çok nüfusa sahip mega kentlerde bu tip ufak sorunlar büyüyerek hem insan yaşamı hem de kent için tehlike oluşturabiliiyor. 1995 yılında dünyada sadece 14 mega kent vardı. Bu sayısının 2015 yılına kadar 21 olacağı düşünülüyor. Bunlardan altı tanesi Tokyo, Bombay, Mexico City, São Paolo, Seul ve Lagos’un şu anda yaşadıkları sorunlar ve bu sorunlar ve buldukları çözüm yollarını araştırdık.

Tokyo, Japonya

Problem: Depremler
Japonya tektonik hareketlerin faal olduğu bir topografya da yer alıyor. 1923 yılındaki Kanto depreminde kentin büyük bir kısmı hasar gördü ve yaklaşık 150 bin kişinin ölümüyle sonuçlandı. Bilim adamları Tokyo’da her 70 yılda bir büyük bir deprem yaşanabileceğini söylüyor.

Çözüm yolu: Tokyo’da deprem anında belediye çalışanlarıyla irtibata geçebilmek için dünyanın en gelişmiş “felaket iletişim ağı” kuruldu. Ayrıca sismik hareketliliği önceden algılayabilen sistemler kuruldu. Bir depremin ardından, yaşayanlar kolayca riskli alanları terk ederek güvenli ulaşım rotalarına erişebiliyorlar. Itfaiyenin çok sayıda kurtama ekibi ve teknik donanımı bulunuyor.

Mumbai (Bombay), Hindistan

Problem
: Muson yağmurları ve seller
Mithi Nehri’nin Arap Denizi’yle buluştuğu noktada yer alan adada kurulan Mumbai kenti hem nehir taşmasının sebep olduğu taşkınlara hem de denizden gelen muson yağmurlarına maruz kalıyor. 2005 yazında yaşanan fırtınada 24 saatte 94 cm yağmur damlası düştü ve sonucunda 700 milyon Dolar’lık hasar meydana gelmişti. Nüfus arttıkça bu problemde giderek büyüyor. Mumbai’nin %95’i denizden kazanılan topraklar üzerine inşa edilmiş ve yatırımcılar doğal sel bariyerlerini kaldırmış ve Mithi Nehri’nin ağzını daraltılmış.

Çözüm yolu: 2005 yılındaki seller sırasında, kurtarma ekibinin birçok üyeside yükselen sular karşısında kısılıp kaldılar. Ve bu olayın ardından yönetim yoğun eleştiri aldı. Bunların üzerine belediye 21.7 milyon Dolar’lık bütçe ile fırtına ve sellere hazırlık amaçlı inşaat çalışmaları ve teknik donanım hazırlığı yapacağını açıkladı. Hatta bazı sokaklar su kanalları olarak kullanılması amacıyla kapatıldı. Ancak sonrsında konulan yasaklara kimse uymadı. Şu anda kentliler bir sonraki felakette belediyenin ne yapacağını merak ediyor.

Meksika City, Meksika

Problem: Hava Kirliliği
Meksika City, dünyadaki en yoğun hava kirliliğine sahip yerlerden biri. Bu kirlilik Los Angeles’tan beş kat daha fazla. World Resources Enstitüsü, Meksika City için “çoçuklar için en tehlikeli kent” tanımlamasını yapıyor.

Bu kirliliğin suçlusu ise trafikteki çok sayıdaki otomobil. Sokaklarda yaklaşık 4 milyon otomobil bulunuyor ve bunların çoğuda eski model araçlar. Kent bir volkanik kraterde deniz seviyesinin 7.350 üstünde yer alıyor ve bu durumu daha da kötüleştiriyor. Yükseklerdeki az oksijen seviyesi benzinin yanarak deniz seviyesinden daha fda azla kirletici madde çıkarmasına neden oluyor. Ayrıca kenti çevreleyen dağlar emisyonun kentte kalmasına neden oluyor.

Çözüm yolu: Kentin ana caddelerine kirlilik konusunda araç sahiplerini bilgilendirici panolar asılarak konunun önemi şöferlere anlatılmaya çalışılıyor. Bazı günlerde hava çok kirli olduğunda fabrikalar kapatılıyor ve insanlara açık havaya çıkmamaları yönünde uyarılar yapılıyor. Ayrıca plaka numaralarına göre araçlar haftanın bir günü trafiğe çıkamıyor. Yine de tüm bu uygulamalar çok yetersiz kalıyor. Yapılan son incelemlere göre araç kullanımının azalmasına rağmen hava kalitesinde herhangi bir artış olmadığı anlaşılıyor.

São Paolo, Brezilya

Problem: Suç ve ahlaksızlık
São Paolo, dünyanın en ağır şiddet olaylarının yaşandığı şehir. 1990’lı yıllarda, Brezilya’da savaş bölgelerinden daha fazla tabancayla ölümler gerçekleşiyordu. Polisin saldırgan tutumu şiddeti tetikleyerek kentte daha da olumsuz etki yaratıyor. Mayıs ayında, polis ve çete arasındaki çarpışmalar bir hafta sürmüştü ve 170 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı.

Çözüm yolu: Hala bir yol bulunamadı.
Bu soruna kesin bir çözüm yolu bulunamadi. 2004 yılında ulusal ölçekteki silah kullanım yasağında binlerce silah toplanmış. Askeri nitelikli polisler sokaklarda devriye geziyorlar. Bunlar herhangi bir yayaı durdurarak arama ve tutuklama hakkına sahipler. Yasadışı silah taşımakta bunun için yeterli bir sebep. Ancak kentlilerin polise güveni yok ve kullandıkları yöntemi sorguluyorlar. Bu düşüncede polislerin mayıs ayında çıkan ayaklanmalarda 107 sivil vatandaşı öldürmesi de etkili.

Seul, Güney Kore


Problem: Aşırı kalabalık.
Güney Kore dünyanın en yüksek yoğunluklu nüfusuna sahip dördüncü kent ve 1960’lı yıllarda yaşayanlar farklı kentlere özellikle Seul’e göç ediyorlardı. Bu yoğun göç aşırı kalabalığa neden olurken aynı zamanda belediyenin kaynakları da yetersiz kalıyor.

Çözüm: Evet.
1970 yılında Güney Kore’nin Başkanı Park Chung Hee büyük bir konut projesi başlattı. Seul’de toplu konutlar inşa edildi ve özel yatırımcılarda buna ilgi gösterdiler. Seul’ün en pahalı konut yatırımı Songdo City, kent merkezinden 65 km uzakta yer alan bir yapay ada üzerinde kurulu. Güney Kore aynı zamanda Seul’un 100 mil güneydoğusunda yeni bir merkez inşa etmeyi hedefliyor. İnşaat 2007 yılında başlayacak.

Lagos, Nijerya

Sorun:
Sağlık işleri ve atıklar.
Lagos dünyanın en hızlı büyüyen ve en kirli kentlerinden biri. 1950’li yıllarda sadece 300 bin yaşayanı bulunuyordu. Bugün ise 10 milyondan fazla bir nüfusa sahip ve bu nüfus 5 yılda ikiye katlanacak şekilde artıyor. Plansız gelişen bu kentte atıklar uzun yılardır süre gelen bir problem. Kentin lağım boşaltma sistemi yok ve neredeyse bütün çöpler şehrin sokaklarında veya kent dışındaki kıyı gölünde depolanıyor.

Çözüm: İmkansız
Belediye bu sorunu gidermek için süpürme faaliyeleri içine girdi ama bu mevcut kirlikik karşısında oldukça yetersiz kaldı. 1985 yılındaki sağlık koruma tedbirlerinde tüm kentliler çöp temizleme günlerine katılmas gerekti. Ancak topladıkları atıklar hiçbir zman toplanmadı ve sokaklarda kaldı. Bunun gibi birkaç faaliyet sonrasında yönetim kent merkezini daha temiz bir kent olan Abuja yönüne kaydırmayı uygun gördüler.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.