Haberler

Müteahhitler, Fiyat Farkı Düzeltmesi İstiyor

Tarih: 25 Haziran 2006 Kaynak: Akşam
Müteahhitler, inşaat girdi maliyetlerinin artmasına karşın TOKİ'nin projelerinde fiyat artırmamasından şikayetçi. TOKİ çözüm için paket hazırlığında.

Müteahhİtler, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı'nın, inşaat girdi maliyetlerindeki artışa karşı hazırladığı öneri paketine, 'köklü bir çözüm içermediği'' gerekçesiyle sıcak bakmazken, 'fiyat farkı kararnamesi'' istiyor. Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, girdi maliyetlerindeki artışın yalnız TOKİ müteahhitlerini değil, kamuya Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) dayalı iş yapan tüm müteahhitleri etkilediğini kaydetti. Bölünmüş yol projelerini buna örnek gösteren Eren, TÜPRAŞ'ın yılbaşından bu yana bütine toplam yüzde 47.5 zam yaptığını ancak fiyat farkı için esas alınan ÜFE'deki ortalama artışın yüzde 7.4 olduğunu belirterek, ''Yani adamlar, yüzde 40 kadar zarar ediyor şu anda ve iş yapmıyorlar'' dedi. Bu ortak sorunu görüşmek için TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile 25 Mayıs'ta bir araya geldiklerini anımsatan Eren, sıkıntının ancak 'fiyat farkı kararnamesi'' ile aşılabileceği konusunda mutabakat sağladıklarını kaydetti. Eren, şöyle devam etti:

'Ancak anladığım kadarıyla TOKİ Başkanı hükümetle yaptığı görüşmelerde bu konuya olumlu cevap alamadı, o nedenle şimdi farklı çözüm önerileri üretmeye çalışıyor. Ama bana göre bu çözüm önerileri, TOKİ müteahhitlerinin ve sektördeki diğer müteahitlerin oluşmuş mağduriyetlerini, şimdiye kadar uğradıkları zararları telafi etmekten çok, şimdiden sonra TOKİ'nin işlerinin tamamlanmasını sağlamaya yönelik çözüm önerileri. Bunların çok geçici çözüm önerileri olduğunu düşünüyorum. Meslektaşlarımızın bu konuda oluşmuş mağduriyetlerini çözmez.''

Öneriler arasında yer alan 'çimentoyu belli bir fiyattan alma'' ve 'müteahhitlerin alacağı olan nakit teminat kesintisinin ödenmesinin'' mağduriyeti gidermeyeceğini anlatan Eren, 'Sadece KDV'den yapılan yüzde 6'lık stopaj kesintisinin yüzde 3'e indirilmesi bana olumlu bir çözüm önerisi olarak geldi. Ama bunun da tüm müteahhitler için çıkarılması gerekir'' dedi.

Pakette Neler Var
TOKİ'nin hazırladığı öneri paketinde, 'hakediş ödemelerinden kesilen yüzde 5 payın serbest bırakılması'', 'yüzde 18'lik KDV ödemesinden yapılan yüzde 6'lik tevkifatın yüzde 3'e indirilmesi'', 'inşaat seviyesi yüzde 50'nin altında olan müteahhitlere 2 aylık ek süre verilmesi'', 'Göltaş Çimento'dan fabrika teslimi 85 YTL+KDV çimento satılması'', 'piyasa fiyatının altında demir temin edilmesi'', 'hakediş ödemelerinin hızlandırılması'' yer alıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.