Haberler

Çimentonun Altın Çağı

Tarih: 25 Haziran 2006 Kaynak: Akşam
İnşaat sektöründeki iki yıldır süren hareketlilik çok sayıda sektörü de olumlu etkiliyor. Bu trendden en yüksek payı alan sektörlerin başında çimento geliyor. Çok sayıda çimento şirketi, iç talebe yetişmek için ihracatı minimuma indirdi, bir kısmı da kapasite artırım çalışmalarına başladı. Sektörün önde gelen şirketlerinden Nuh Çimento da talep patlamasının etkisiyle altın çağını yaşıyor. Kriz döneminde yatırım yaparak kapasitesini ikiye katlayan şirketin 2006 cirosunun 400 milyon YTL'yi geçmesi bekliyor. Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, büyümenin getirdiği ivme ile bu yıl 500 büyük şirket sıralamasında ilk 100'e gireceklerini söylüyor.

Çimento sektörü ağır bir krizin ardından parlak günler yaşıyor. Siz bu sürece hazırlıklı mıydınız?
Türkiye krizdeyken yüzde 100 büyüme yatırımı yaptık. Yıllık 2 milyon 200 bin ton olan klinker üretimini 4 milyon 200 bin tona çıkardık. Deli dedi herkes bize. 180 milyon dolarlık enerji yatırımı yaptık, limanımızı büyüttük. Şimdi kömür yatırımı yapmayı düşünüyoruz. Yurtdışında değirmen ortaklıklarına girdik. Bu yolda giderken inşaat işi patladı. Gelecek yıl Nuh Çimento senede 2 milyon ton daha çimento üreterek, piyasaya çok daha fazla çimento verebilecek duruma gelecek. Ayrıca inşaat sektörünün diğer dallarında üretim yapmaya başladık. Hazır beton ürettiğimiz ayrı bir şirketimiz var. Kireç ve gaz beton fabrikalarımıza yatırım yapıyoruz.

Yatırımların toplam maliyeti ne kadar?
Üç senede yaptığımız yatırımların toplamı 190 milyon dolar civarında. Bunun yüzde 40'ını özkaynakla karşıladık. Geri kalanını 2 yıl ödemesiz 9 yıllık dünya fonlarıyla karşıladık. Geri ödemelerde sıkıntı olmayacak. İhracat gelirleriyle ödeyeceğiz.

İnşaattaki hareketlilik ne kadar sürecek?
İstanbul bu çarpık yapılaşmasıyla ne Avrupa Birliği'ne girebilir ne bu gecekondu sistemini taşıyabilir. Bu sistem 15-20 senelik süreçte görünen bütün çarpık yapılaşma, projeli yapılanmaya dönecektir. Ama Türkiye ekonomisinin ne olacağı belli olmaz.

Yıl sonu hedefleriniz nasıl?
İhracatımız 30 milyardan 80 milyar dolara çıkacak. İlk çeyrek ciromuzu 105 milyon YTL, yıl sonunda 400 milyon YTL geçeriz. Geçen yıl 200 milyon YTL civarındaydı. İstanbul Sanayi Odası'nın yayınladığı ilk 500 arasında 150-160'lardaydık. Bu yıl ilk 100'e gireceğimizi düşünüyoruz.

Çimento fiyatları bir yılda %15 arttı
Talebin çoğalmasıyla çimento fiyatlarının aşırı arttığı iddia ediliyor. Siz ne kadar zam yaptınız?
Serbest piyasa ekonomisinde fiyatlar arz-talep dengesine göre hareket eder. Çimentocu da serbest piyasa ekonomisi içerisinde çalışıyorsa eğer talebi arttıysa zam yapabilir. Bakıyorum fiyatlarımıza, son 1 yıl içinde yüzde 15 artış yapmışız. Nuh Çimento olarak fiyatlarımızı deklare ediyorum. Geçen yılki ortalama ile şu anda satmakta olduğum fiyat arasında yüzde 15 civarında bir fark var. Üstelik bunun içinde işçiliğe, doğalgaza, taşıma masraflarına gelen zamlar var. Bugün doğalgaza gelen zamla enerji şirketimizi kapatır duruma geldik.

Diğer çimento şirketleri de aynı durumda mı?
Türkiye'de 30 civarında çimento üreticisi var. Rekabet de oldukça yoğun. Çimento tek tip bir maldır. Ben çimentonun tonunu 95 liraya satıyorsam, diğer fabrikalar 100 liraya satamaz. En fazla 98, en az 92 liraya satabilir. Yoksa ya zarar eder ya da malını satamaz. Konut fiyatlarındaki artışta çimentonun payı ne?

100 metrekare bir dairede kullanılan çimentonun değeri 1.5 milyar lira düzeyindedir. Aynı büyüklükte bir dairede kullanılan hazır betonun maliyeti ise 2.5 milyar.

Türkiye'de çimento ithalatı serbest
Türkiye'de 40 milyon klinker kapasitesi var. Geçen yıl Türkiye'de satılan klinker 35 milyon ton. Bu yıla kadar Türkiye'deki kapasite talebi karşılar durumdaydı. Hiç kimse durup dururken yatırım yapmaz. Ama gerek konut projeleriyle gerek Irak pazarının devreye girmesiyle önemli bir talep artışı yaşandı. Bir yıl böyle patlayınca bir sıkıntı başgösterdi. Ancak orta vadede yeni yatırımlar ile bu sorun ortadan kalkacak.

Sayın Başbakan 'çimento ithalatını serbest bırakırım' dedi. Çimento ithalatı zaten serbest. Avrupa ülkelerinden sıfır gümrükle yapılır. Bugünkü döviz fiyatlarıyla çimentonun değeri 62 dolar. Avrupa'da 90 dolar civarında. Fiyatı 90 dolar olan bir memleketten 60 dolar olan bir ülkeye çimento ihracatı olur mu? Buraya sadece Çin'den mal gelebilir. Zaten ürün ucuz olsa da Çin'den gelen mallarda ciddi kalite sorunu var.

TOKİ, çimento fabrikası kurmamalı
Sizin çözüm öneriniz nedir?
Marmara Bölgesi'nde kurulmakta olan bir fabrika var. Akçansa, Çanakkale fabrikasında yatırıma başlıyor. Bizim değirmenimiz de gelecek nisan ayında devreye girecek. Değirmen devreye girince iç piyasaya 2 milyon ton daha mal verebileceğiz. Orta vadede kapasite sorunu çözülecek. Kısa vadeli çözüm devletle iş yapan şirketlerin anlaşma sürelerini uzatmak. Bu şirketler yaptıkları anlaşmalar çerçevesinde işi bir an önce bitirmek için acele ediyor, piyasa sıkışıyor. Bu süreler biraz açılırsa, sıkıntı aşılabilir.

TOKİ'nin çimento fabrikası kurma fikrini nasıl karşılıyorsunuz?
Devlet çimento fabrikalarını özelleştirmek için senelerce uğraştı. Şimdi devletin TOKİ'nin 'ben çimento fabrikası kuracağım' diye ortaya çıkması kadar yanlış bir şey yoktur. Buna Türkiye devleti müsaade ederse yazık olur.
Takip
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.