Haberler

Evin İçindeki Su Işıltısı

Tarih: 24 Haziran 2006 Kaynak: Hürriyet
Evinizin içinde küçük havuzlar ve su bahçeleri yaratmanın mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Veya hiç oturma odanızda, yemek sofranızın yanında veya yatak ucunuzda bir fıskıye olabileceği gelir miydi aklınıza? Yvonne Rees’in Yapı Yayınları’ndan çıkan "İç Mekan Su Bahçeleri Tasarımı" kitabı, dış mekanları evinize taşıyacak 20 tasarım seçeneği sunuyor.

Kitapta evinizin her alanına istediğiniz tarzda uygulayabileceğiniz su elemanlarıyla ilgili birçok öneri var. Evinizde bulunan klasik büst veya heykeller bile havuzcuklara su damlatan birer nesne olarak kullanılıyor. Daha büyük havuzları seviyorsanız köşe havuzlar, geometrik şekilli havuzlar ve gömme havuzları tercih edebilirsiniz. Taş, cam ve bambu gibi nesneler kullanarak meditasyon için suyun eşlik ettiği bir mekan yaratmanız da mümkün. Kitapta 20 farklı iç mekan su bahçesinin A’dan Z’ye yapımı 600’ün üzerinde fotoğraf ve illüstrasyonla anlatılıyor. Ayrıca havuzlarda aksesuvar olarak kullanılacak balık ve bitki rehberlerine kadar pek çok bilgi de var.

Renk Sevenler İçin Mozaikli Platform
Bu renkli mozaik tasarımda, minyatür bir havuzcuk ve bitki dikilebilen bir bölme, alçak bir sehpa haline getirilerek hem bir su elemanına, hem de bir mobilyaya dönüşüyor. Su ve toprağın dışarıya sıçrama olasılığı az; bu nedenle oturma odasında bile kullanılabilecek şık bir sohbet köşesi. Masa, birçok yerde bulabileceğiniz MDF’den üretiliyor. İçine daha geniş bir bitki kabı ve küçük bir fıskıye bile eklenebiliyor. Sıradan masa, parlak mozaikler ve renkli derz dolgusuyla birdenbire farklılaşıyor. Modern bir sanat eseri görünümü yaratmak için ayrıca Opuntia ve toplu iğne yastığı gibi görünen bir kaktüs kullanabilirsiniz. Saksıların içinde yerde duran bitkiler de masanın çizgilerini yumuşatmak için iyi bir seçenek. Gündüzleri küçük havuzcuk, bahçeden toplanan taç yapraklar ve çiçeklerle geceleri ise yüzen mumlarla süslenebiliyor.

Nasıl Yapacaksınız
İlk önce MDF’den fazla derin olmayan su ve bitkiler için bir bölme yapılıyor. Bölmeler su yalıtım malzemesiyle kaplanıp yerine zımbalanıyor ve fazlalıkları kesiliyor. Renkli bir doku elde etmek için üst tabla renkli mozaiklerle tavsiye edilen yapıştırıcıları kullanarak kaplanıyor. Seramiklerin derzleri suya dayanıklı ve seramiklerin rengine uygun bir dolgu malzemesiyle dolduruluyor. Son olarak bitki bölmesi toprak, minik havuzcuk da su ile dolduruluyor. İçine bitkiler ve mumlar yerleştirebiliyorsunuz.

İhtiyacınız Olanlar
Havuzlu masa: Masanın içine yerleştirilmiş bir havuz ve bölmeler, en çok sevdiğiniz aksesuvarları barındıracak şekilde tasarlanıyor. Masanızı dekorasyona uyacak şekilde boyayabilir, cilalayabilir veya seramikle kaplayabilisiniz.

Mozaik: El işi veya sanatsal malzemeler satan dükkanlarda mozaikler hazır takımlar halinde veya tekil bantlar halinde satılıyor. Kendi kombinasyonlarınızı oluşturmak üzere karıştırabileceğiniz tek renklerden veya hazır satılan birbirini tamamlayan mallardan ve renk tonlarından oluşan koleksiyonlardan satın alabilirsiniz. Hafif renkli bir derz dolgu kullanırsanız daha şık bir görünüm elde edersiniz.

Kaktüsler: Pek çok ilginç biçimde olanları var. Kaktüslere iyi bakılırsa türlerin yarısından çoğu iç mekanda yetiştirilerek üç dört sene içerisinde çiçek bile açıyor.

Mumlar: Mumlar su ve karanlıkta iyi bir kombinasyon oluşturur. Yüzen mumlar iç mekan havuzları için mükemmeldir. Renkleri yemek servisinize veya halınıza uygun olarak seçebilirsiniz.

Sahne Arkası: İyi desteklendiği sürece, platform istediğiniz büyüklükte olabilir. Eğer uygun bir filtre sistemi yerleştirirseniz büyükçe bir havuz su bitkilerinden ve hatta balıklardan oluşan bir koleksiyonu bile içerebilir.

Bunlara Dikkat
Özgün bir mozaik tasarımı yaparken, önce kağıt üzerinde renklendirerek farklı açılardan nasıl göründüğünü kontrol etmek iyi olur. Bunu ölçekli olarak yaparsanız seramikleri alırken de size yardımcı olacaktır.

Yalnız geometrik biçimlerle çalışıyorsanız birbirine geçmiş değişik yükseklikte bölmelerden oluşan bir seri daha şık görünür.

Mum kullanmak yerine, karanlıkta ilginç görüntüler elde etmek için platformun yakınına spot veya ayaklı lamba yerleştirilebilir.

Kapalı Avluda Süs Havuzu
Bu örnekte, iki bina arasında önceden çok az kullanılan, rüzgarlı bir geçidin yerinde şimdi, cam örtülü ve yükseltilmiş geometrik bir havuzla, keyifli bir iç mekan su bahçesi yaratılmış. Bu yeni ortamda, yüksek duvarlarla çevrelenmiş ve görüntüye uyum sağlaması için arduazla kaplanmış havuz ön plana çıkıyor. Bu küçük eleman, küçücük bir alanda önemli bir bütünlük hissi yaratıyor. Odak noktası havuzun merkezinde değil. Ancak uzaklık ve perspektif etkisi yaratan köşedeki basit fıskıye ilgiyi üzerine çekiyor. Birkaç ilginç nesne özel bir etki yaratırken, fıskıye parıltı ve hareket getiriyor. Arka plandaki egzotik palmiyeler, camın koruması altında.

Nelere İhtiyacınız Var
Geometrik havuz: Yükseltilmiş süs havuzlarında Akdeniz etkisi yaratmak için, arduazların yerini dokulu seramik kaplamalar ya da mozaikler alıyor.

Fıskiye: Küçük bir fıskıye, havuzun diğer kısımlarının önüne geçmeyecek biçimde yaşam ve hareket kazandırmaya yetiyor. Fıskıye aynı zamanda havuzun orta kısmını, durgun suyu tercih eden çiçekli nilüferlerin kaplayabilmesi için boş bırakıyor. Küçük bir fıskıye, eğer balık beslemeyi de düşünüyorsanız, havuza oksijen sağlamak için de uygun.

Heykel: Bir heykel veya dekoratif bir eleman, havuz için dikkat çekici bir unsur olurken bir yandan da ilginç yansımalar sağlıyor.

Bitkiler: Yoğun bir görünüm için, saksı içerisindeki yapraklı bitkiler yakın bir şekilde yan yana yerleştiriliyor. Aralarına egzotik bitkilerden seçtiğiniz, palmiye ve eğrelti türlerinden de ekleyebilirsiniz. Bu bitkiler birbirine yakın durmaktan hoşlanıyor ve kendi yarattıkları mikroiklima içerisinde gelişiyor.

Nasıl Yapacaksınız?
İlk olarak havuzun temeli için, tabanı yaklaşık 10 cm civarında kazılıyor ve içi moloz taş ile doldurulup, üzerine beton dökerek bir taban oluşturuluyor. Temel sertleşince, kenarların doksan derece olduğu kontrol edilip, havuzun duvarları beton bloklarla örülüyor. Sonra siyah ve esnek bir yalıtım malzemesi ile havuzun içini kaplayıp, üst kısmından dışarı doğru taşırmak gerekiyor. Daha sonra bir hortum yardımıyla yavaş yavaş su ile doldurup, kenarlara malzemeleri yerleştirin. Havuz tamamen dolunca fazlalık yalıtım malzemesi kenarların üst kısmından içine doğru katlayıp, kenarlarını yalıtım malzemesini gizleyecek şekilde arduz karolar ile beton harçla kaplanıyor. Bu işlemden sonra havuzun etrafı da aynı şekilde kaplanıyor.

Bunlara Dikkat
Kare veya dikdörtgen bir havuz için kaç metrekare yalıtım malzemesine ihtiyacınız olduğunu hesaplamak isterseniz, havuzun derin mesafesini ikiyle çarpın. Çıkan rakama uzunluğu ekleyin. Sonra maksimum derinliği tekrar iki ile çarpın ve genişliğine ekleyin. Çıkan rakamları birbiriyle çarpın.

Yalıtım malzemesini bir gece ılık bir odada bekletin, bu şekilde yumuşayacak ve işlenmesi kolay olacak.

Havuzun içerisindeki kireci uygun bir şekilde nötralize etmek gerek. Suyun içerisine çimento karıştıysa havuzunuzu iki kere doldurup boşaltmalısınız.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.