Haberler

İnşaattaki büyüme heyecan verici Türkiye’de iş makinesi üretebiliriz

Tarih: 26 Haziran 2006 Kaynak: Zaman Yazan: İsa Sezen
İnşaat ve madencilik sektöründe son üç yılda gözlenen hızlı büyüme, iş makineleri üreticilerini de olumlu etkiledi. Geçen yıl yüzde 65 büyüyen makine pazarında üretici firmalar müşterilerin taleplerine cevap vermekte zorlanıyor. Pazardaki büyümeyi gören dünyanın önde gelen iş makineleri üreticileri yatırım için gözlerini Türkiye'ye çevirdi. Volvo'nun uluslararası yönetimi geçtiğimiz günlerde Orta Asya ülkelerinin sorumluluğunu Türkiye'ye verdi. Ortadoğu ve bazı Kuzey Afrika ülkelerinin de Türkiye'den yönetilmesini istediklerini ifade eden Volvo İş Makineleri Başkanı Lars Haglund, yatırım için de Türkiye'yi düşünebileceklerini belirtiyor. Haglund, "Türkiye'nin işgücü potansiyeli ve her bölgeye yakın olan coğrafi konumu bizim için çok önemli. Önce Çin, ardından Avrupa'da üretim tesisi düşünüyoruz. Avrupa'da yatırım yapacağımız ülke Türkiye olabilir." diyor.

Konut kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte 2003 yılından başlayarak hızla gelişen inşaat sektörü geçtiğimiz yıl yüzde 19,6 büyüdü. Ekonominin lokomotifi olarak adlandırılan sektör son günlerde malzeme fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkilense de kamu ve özel yatırımların sürekli artmasıyla cazibesini korumaya devam ediyor. İnşaat sektörüne hizmet veren işkolları da büyümeden payını alıyor. İnşaatların en önemli yapı taşlarından iş makineleri pazarındaki artış dikkat çekiyor. 2001 yılında 1900'e kadar gerileyen iş makineleri satışları, son üç yıldır rekor düzeyde gerçekleşiyor. 2004 yılında yüzde 99 artışla 2 bin 675'e çıkan satışlar, geçen yıl yüzde 65 artışla 8 bin 700'e yükseldi. İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği'nin tahminine göre bu yıl satışların yüzde 21 artışla 10 bin 500'e çıkması hedefleniyor. İthalata dayalı olarak çalışan iş makineleri pazarında faaliyet gösteren oyuncular arasındaki rekabet de sürekli artıyor. 2000 yılından itibaren pazardaki payını hızla artırarak yüzde 15'lik paya ulaşan Volvo İş Makineleri de sektörde daha fazla iddialı hale gelebilmek için diğer üreticiler gibi yoğun bir çalışma yürütüyor. Şirketin İsveç Eskilstuna'daki merkezinde Zaman'a değerlendirmelerde bulunan Volvo İş Makineleri Uluslararası Başkanı Lars Haglund, Türkiye pazardaki gelişmeleri 'mükemmel' olarak nitelendiriyor. 2000 yılında işleri daha iyi idare edebilmek için 40 milyon dolarlık yatırımla İstanbul Merter'de Volvo Türk adıyla büyük bir tesis kurduklarını belirten Haglund, tesisin büyüyen iş hacmi sebebiyle şimdi küçük kaldığını ifade ediyor. Haglund, Türkiye'de güçlü bir bayi yapılarının olduğuna işaret ederek, satışlarını sürekli artırmalarını, Türkiye'ye güvenip zamanında yatırım yapmalarına bağlıyor. Haglund'un verdiği bilgiye göre şirket 3 yıldır gösterilen performans sonucu Orta Asya ülkelerinin sorumluluğunu da Türkiye'ye verilmiş. Volvo İş Makineleri Başkanı, önümüzdeki dönemde Ortadoğu ülkeleri ve bazı Kuzey Afrika ülkelerinin yönetiminin de Türkiye'den idare edileceğini belirtiyor.

Volvo Türk Genel Müdürü Mahir Hocaoğlu da şirketin Türkiye'ye güveninin her geçen gün arttığını, bazı yedek parçaları Türk üreticilerden almaya başlamasının çok önemli bir açılım olduğunu vurguluyor. Volvo'nun iç görüşmelerini az çok bildiklerini belirten Hocaoğlu, "Geleceğe dair yüzde yüz ‘şunu yapacağız' denmiyor. Ama gidişat Türkiye'de imalatın gerçekleşeceğini gösteriyor." diyor. Türkiye'de yan sanayi ve işçilik kalitesinin artmasının üreticilerin de dikkatini çektiğini dile getiren Hocaoğlu, firmanın yatırım yaptığı ülkelerde ilk önce motor, şanzuman, difransiyel gibi üretimler gerçekleştirdiğini, ardından bu parçaların montajını sağlayacak yatırımlara yöneldiğini dile getiriyor. Volvo'nun Türkiye yatırımları 1998'den sonra yoğunlaştı. 2000 yılında Merter'de 40 milyon dolarlık yatırımla lojistik ve yedek parça deposu kuran şirket, müşteri memnuniyetini ön plana çıkararak satış sıralamasındaki yerini yukarılara doğru çıkardı. 2000 yılında yedinci sırada bulunan Volvo Türk, 2005'te toplam iş makinesi satışlarında ilk üç sıraya girmeyi başardı. Geçen yıl 1.170 adet iş makinesi satan şirket, bu yıl rakamı 1.500'e çıkarmayı planlıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.