Haberler

Hasankeyf’te kazılar başladı

Tarih: 26 Haziran 2006 Kaynak: NTVMSNBC
Ilısu Barajı suları altında kalacak olan Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te kazı çalışmaları başladı. Hasankeyf kazı ekibi başkanı ve Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülselam Uluçam, kazı çalışmalarının 15 Eylül 2006 tarihine kadar devam edeceğini belirterek, bu tarihten sonra da 1 ay süreyle çıkan eserlerin tasnifi, belgelenmesi ve müzeye tesliminin gerçekleştirileceğini söyledi.

Prof. Dr. Uluçam, GAP İdaresi, DSİ ile Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından bu yılki kazılar için 1 milyon 500 bin YTL ödenek ayrıldığını belirterek, ödenek konusunda sıkıntılarının bulunmadığını söyledi.

Bu yılki kazı çalışmalarına 2005 yılında yarım bıraktıkları Kasımiye bölgesinden devam edeceklerini ifade eden Uluçam, “Bu yıl 2005 yılı kazı çalışmalarında yarım kalan Kasimiye bölgesi adını verdiğimiz antik bölgede çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu bölgede özellikle Karakoyunlu ve Akkoyunlu dönemini işaret eden sanduka tipi mezarlar dediğimiz, orada yatan kişinin kimliğini yazan kitabeler bulunuyor. Bunları ortaya çıkararak Hasankeyf’te hüküm süren Akkoyunlular, Eyyubi ve Artuklu dönemlerinin buradaki hakimiyetinin nasıl olduğu, burada kimlerin yaşadığı tespit edilecek” dedi.

Hasankeyf’teki arkeolojik kazıların ne zaman biteceğine dair bir tarih vermenin mümkün olmadığını kaydeden Prof. Uluçam, baraj yapımı konusuyla ilgileri bulunmadığını belirterek, “Baraj yapımı hükümetin ve devletin sorunudur. Biz burada Hasankeyf’in kültürünü ve tarihi dokusunu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Süreci de göz önüne alarak çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Şu kadar sürede Hasankeyf’in arkeolojik değerleri ortaya çıkar denemez. Süreç hakkında kesin bir şey söylemek doğru değil. Mutlaka baraj yapılacaksa, mutlaka bunlar suyun altında kalacaksa, bunların başka yere taşınması, nelerin taşınabileceğinin belirlenmesi esastır. Bu süreçte bize düşen görevleri icra ediyoruz” dedi.

Uluçam, her yıl kazı çalışmalarında çalışan Hasankeyfli gençlerin bu yıl ücretleri az bularak çalışmadığına da değinerek, “İşçilerin maaşlarını kazı başkanı olarak ben belirlemiyorum. Türkiye’nin her yerinde yapılan kazılarda eşit ücret veriliyor. Bu ücreti asgari ücret tespit komisyonu belirliyor. İşçilerimiz çalışmaz ise öğrencilerle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kazı çalışmalarını arkeologlar, hocalar ve öğrenciler götürür. Bu bizim mesleğimiz. Bize zor değil. Hasankeyf’te daha önce kazı çalışmalarında çalışan işçileridavet ettik. Gelip gelmemeleri onların takdirine kalmış. Ama bizim eleman sıkıntımız yok. 188 üniversite öğrencisi kazılarda çalışmak için müracaat etti. Dönüşümlü bir sistemle bu öğrencilerle yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Prof. Dr. Uluçam, gelecek günlerde kazı çalışmalarına Hollanda ve Fransa’dan arkeoloji bölümü öğrencilerinin de katılacağını kaydetti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.