Haberler

Denizli’de tartışılan fay raporu

Tarih: 26 Haziran 2006 Kaynak: NTVMSNBC
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar, Denizli’deki fay hatlarıyla ilgili özel bir şirket tarafından yapılan çalışma sonucu hazırlanan raporu kabullenmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Denizli’deki fay hatlarıyla ilgili PAÜ’nün 4 yıl önce yaptığı çalışmayı onaylayan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün, bu yılın mart ayında da özel Erdem Yer Bilimleri Limited Şirketi’nin hazırladığı rapora da onay vermesi ve fay hatları sayısında çelişkiler bulunması tartışma yarattı.


Eski Afet İşleri Genel Müdürlüğü Sismoloji Şube Müdürü Ramazan Demirtaş’ın, PAÜ’nün 4 yıl önce yaptığı çalışmayı eleştiren açıklamalarda bulunmasına da Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar ve çalışmayı yapan ekipten Prof. Dr. Kumsar, ortak basın toplantısıyla yanıt verdi.

Çınar, basında yer alan haberlerin Denizli Belediyesi ile PAÜ’yü karşı karşıya getirmeyi amaçladığını, PAÜ’nün çok değerli bir çalışma gerçekleştirdiğini, ikinci çalışmanın da bunu yok saymadığını, bilimsel tartışmasının ise ayrı bir platformda yapılabileceğini bildirdi.

Yetkili bir kurum tarafından onaylanan rapora uymak durumunda olduklarını belirten Çınar, “Raporlar, birbirini yok sayan ve kötüleyen raporlar değil. Her ikisini de değerlendireceğiz. Uzmanlara inceleteceğiz, onay veren makamla görüşeceğiz. Tüm bunların sonunda da bir karar vereceğiz” dedi.

Kumsar'ın Savunması
Kumsar ise 4 yıl önce yapılan “Denizli şehir merkezi jeolojik ve jeoteknik etüt” çalışmasında, PAÜ ve Süleyman Demirel Üniversitesi’nden 25 bilim adamının görev aldığını, imar planlarına esas olacak 1/25000 ve 1/2000 ölçekli jeoloji haritalarının hazırlandığını bildirdi.

Özel şirketin kepçeyle derinliği 0.5-4 metre arasında değişen çukurlar açtığını ve onları fay hendekleri olarak lanse ettiğini ilerisüren Kumsar, şunları kaydetti:

“Raporu okuduk, bizim böyle birşeyi kabullenmemiz mümkün değil. Biz, her bir çalışmayı haritalar bazında verilere aktardık. En az 10 haritayı binlerce kez üstüste çakıştırarak verilerin dağılımlarını, verilerdeki anomali değişikliklerini biraraya getirip fayların yorumlarını yaptık. Mühendislikte her zaman fay yapısını gözünüzle görmeniz mümkün değildir. Zaten olay sadece fay var mı yok mu sorunu değildir. Fayın hareketini, hareket noktasını çözmek oldukça büyük maliyetler isteyen bir çalışmadır.”

Çalışmayı yapan ekibin cebine bir kuruş para girmediğini vurgulayan Kumsar, “Sadece bu üniversitede görev yapmanın, bu ilde yaşamanın sorumluluğunu duyarak, hizmet vermek için bu çalışmayı yaptık. Deney sonuçları ve elde ettiğimiz bulguları birer birer kanıtlamaya hazırız. Aksine düşünceler varsa, o kişilerin ortaya çıkıpbunları tartışmaları gerekir” diye konuştu.

PAÜ’nün 2002’de hazırladığı raporda, kent merkezinden 14 fay hattının geçtiği belirtilirken, özel Erdem Yer Bilimleri Limited Şirketi’nin hazırladığı raporda ise 3 fay hattının olduğu ve bunlarınciddi bir risk taşımadığı savunulmuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.