Haberler

İstanbul 2010 Forumu Birinci Toplantısı Gerçekleştirildi

Tarih: 26 Haziran 2006 Derleyen: Sinem Çetintürk
Nisan ayı içerisinde İstanbul’un 2010 yılı Kültür Başkenti adaylığının kabul edildiği haberi gelmişti. İstanbul’un bu ünvanı en iyi şekilde taşıyabilmesi önümüzdeki 3,5 yıllık bir zaman diliminde yapacağı hazırlık çalışmlarına bağlı. Bu zamanı en iyi şekilde değerlendirmek, kentin problemli alanlarının bu hazırlık sürecinde yeniden ele alınması için çeşitli projeler geliştiriliyor.

Bu süreçte gerçekleştirilmesi planlanan projelerin tartışılmaya açılması amacıyla düzenlenen “İstanbul 2010 Forumu: Kentsel Gelişim Gündemi Toplantıları”nın birincisi 23 Haziran Cuma günü bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde yapıldı.

Toplantının konusu “Haliç 2010 İçin Öneriler” idi. İstanbul’un en önemli bölgelerinden biri Haliç tersanelerinin de bu süreç içerisinde yeni bir projeyle ele alınarak kente yeniden kazandırılması amacıyla yurtdışındaki örnek projeler incelendi.

Toplantıda Almanya’nın Essen kentindeki sanayi alanlarının dönüşüm deneyimi ile İstanbul Haliç bölgesindeki dönüşüm arasında ortaklıklar kurulması amacıyla düzenlendi. Bu kapsamda IBA'nın (Internationale Bauaufstellung - Uluslararası Yapı Sergisi) 1989-1999 yılları arasında Ruhr Havzası’nda gerçekleştirdiği endüstri alanlarının kentsel dönüşümü; “Emscher Park Projesi” kapsamında rol alan Prof.Dr. Bernd Borghoff hazırladıkları projeyi anlattı.

Ruhr Havzası ve IBA
Ruhr Bölgesi Almanya'nın batısında, Duisburg'tan Dortmund'a uzanan ve içiçe geçmiş 17 kenti barındıran ve 115 km’ye 70 km'lik bir bölgeyi kaplayan bir endüstri alanı. Bölgedeki zengin kömür ve maden ocakları, demiryolu bağlantıları, doğal su kaynakları 19. yüzyılın ikinci yarısında endüstrileşme için uygun koşulları sağlamış ve bölge 20. yüzyılın başlarına doğru Almanya'nın ve Avrupa'nın en büyük endüstri bölgesi haline gelmiş. 1970'li yıllara kadar tam kapasite ile kullanılan fabrikalar, değişen üretim sistemleri, azalan doğal kaynaklar, daha uygun koşullarda ithal edilen ürün ve hizmet gibi nedenlerle kapatılmaya başlamış.

IBA'nın çalışma bölgesi olan ve projeye adını veren Emscher, 2,5 milyon nüfusu ile 70 km’ye 15 km'lik bir alanı kaplıyor. Proje, bölgenin ekolojik niteliklerini artırarak yeşil rekreasyon parkları yaratılmasını hedefliyor. 1989 - 1999 yılları arasında gerçekleştirilmesi hedeflenen tüm proje ve uygulamalar tamamlandı.

Her IBA projesi için bir yarışma düzenlenerek proje kapsamında gerçekleştirilen 120 uygulamanın 60'ı ulusal ya da uluslararası mimari proje yarışmasıyla seçildi. Böylece bölgede yaşayanların hem planlama hem de inşa sürecine katılmaları sağlandı. IBA Emscher Park projelerini ve Ruhr Bölgesi'nin endüstri mirasını bir rota çerçevesinde tanıtmak amacıyla "Endüstri Kültürü Güzergahı (Route Industrie Kultur)" isimli bir dizi çalışma yürütüldü. Böylece 19. yüzyılın en önemli endüstri bölgesi, işlevini yitirdikten sonra, koruma amaçlı ve özenli çalışmalar ile tarihsel, mimari ve teknik sürekliliği bozulmadan, kamu yararı gözetilerek ve alana bütüncül yaklaşılarak yeniden hayat bulması sağlandı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.