Haberler

Deniz Seviyesindeki Yükselme

Tarih: 28 Haziran 2006 Kaynak: UNESCO Resmi İnternet Sitesi Çeviren: Emine Merdim Yılmaz
2100 yılına kadar her sene on milyonlarca insan, deniz seviyesinin yükselmesine ve buna bağlı diğer doğa olayları yüzünden zarar görebilir. UNESCO, oşinograf John Church* ile yaptığı söyleşide deniz seviyesindeki yükselme konusuna açıklık getiriyor.

UNESCO: Deniz seviyesinin yükselmesi konusunda neden endişelenmeliyiz?
John Church: İnsanlar okyanusu ve kıyı bölgelerini seviyorlar. Her zaman kıyıya yakın, daha yakın olmayı tercih ediyoruz. Şehirlerdeki artan nüfus kıyılara bizi biraz daha yaklaştırıyor. Olağanüstü doğa olayları insanları her zaman etkilemiştir, deniz seviyesinin yükselmesi bu tür olayların etkisinin artmasına sebep olacaktır.

UNESCO: Bu olaylar insanları nasıl etkileyebilir?
John Church:
Deniz seviyesi, iklim değişikliği ve sera etkisi yüzünden yükseliyor. Sera gazlarını atmosfere doğru yolluyoruz,bu da küresel ısınmaya neden oluyor. Bu okyanusların ısınmasına, genişlemesine, buzulların erimesine ve deniz seviyesinin yükselmesine sebep oluyor. Buna ek olarak, insanlar denizleri doldurarak, nemli alanları kurutarak ve barajlar yaparak etkinin artmasına neden oluyorlar.

UNESCO: Bu yükselme hayatımızı nasıl etkiler?
John Church:
Deniz seviyesindeki yükselme, en şiddetli doğa olaylarından biri. Yükselme dereceli ama toplanarak oluyor. Pekçoğumuz, ilk zamanlarda aşır sel olarak hissediyoruz. Bu olaylar evimize kadar geliyor ve bütün hayatımızı etkiliyor. Katrina Kasırgası’nda olduğu gibi.

UNESCO: Şimdiye kadar ne kadar insan etkilendi bu olaydan?
John Church:
Ölçümlerimizde hata olmazsa, bu yüzyılın sonunda her sene on milyonlarca insan deniz seviyesindeki yükselmenin yarattığı problemler ile uğraşmak zorunda kalacak.

UNESCO: UNESCO’nun sorunların azaltılması konusundaki rolü ne olabilir?
John Church:
UNESCO’nun Hükümetler Arası Oşinografi Komisyonu’nun önemli bir rolü var. Dünya İklim Değişikliği Araştırma Programı’nın sponsorlarından birisi. Dünya İklim Değişikliği Araştırma Programı iklim değişikliğinin, deniz seviyesindeki yükselmenin ve halk üzerindeki sonradan ortaya çıkan etkilerinin azaltılması konusundaki birinci derecede rol oynuyor.

* John Church CSIRO Deniz ve Atmosfer Araştırma Merkezi ve Antartika İklim ve Ekosistem Araştırma Merkezi’nden oşinograf.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.