Haberler

Tek biletle, bir iyi bir kötü haber

Tarih: 29 Haziran 2006 Kaynak: Radikal Yazan: Selim Efe Erdem

Toplutaşımacılığı teşvik için kullanılan 'tek biletle yolculuk' sistemi, İstanbul'da yaygınlaştı. Metro, vapur ve otobüsle başlayan uygulama, 1 Temmuz'da banliyo treni, motorlar ve füniküler hattı da kapsayacak. Ancak vapur ve motor ücretleri otobüs biletiyle 'eşitlenecek'

New York, Seul, Tokyo, Paris gibi metropollerde milyonlarca insanın kullandığı 'tek bilet' sistemi, Türkiye'de de ilk İstanbullularla buluşuyor. İçinden deniz geçen kentin sakinleri, 1 Temmuz cumartesi gününden itibaren sadece 'tek akbil kontörü' harcayarak, '90 dakika içinde' belediye otobüsünden inip halk otobüsüne, oradan vapura, sonra metroya, banliyö trenine, Taksim-Kabataş arasındaki füniküler hatta ve iki yaka arasında işleyen motorlara binebilecek. Uygulamadan sadece deniz otobüsleri muaf tutulacak.

Uygulama 'zam'la başlayacak
Tek bilet uygulamasıyla toplutaşımada yüzde 40 artış bekleyen Büyükşehir Belediyesi, sistemde yolcu taşıyacak olan kurum ve şirketlere yıllık 60 milyon YTL sübvansiyon sağlayacak. Ancak uygulama, toplu ulaşıma da yüzde 16-30 arasında zam getirecek. İETT'de tam ve indirimli akbille bilet ücretlerinde bir değişiklik yok. Ancak tek bilet sisteminde uygulanacak günlük, haftalık, 15 günlük ve aylık mavi akbil fiyatları yüzde 16-24 oranında zamlanacak. Tek bilet sisteminde tüm toplutaşıma araçlarında bilet ve jeton fiyatları 1.3 YTL olarak belirlendiği için, 1 YTL olan Şehir Hatları vapurları, 1.1 YTL olan metro ve tramvay ve 1 YTL olan motorların bilet fiyatları da 1.3 YTL olacak.

Füniküler de bugün açılıyor
1 Şubat'tan beri İstanbul'daki metro, otobüs ve vapur yolculukları sırasında kurulan 'bilet entegrasyonu'na dün banliyö trenleri, Boğaz'daki Turyol tekneleriyle Kabataş-Taksim Füniküler Hattı da eklendi. Bugün açılacak olan hat sayesinde, İstanbul'un raylı sistem ağında önemli bir halka daha tamamlanıyor. Taksim'i Kabataş'a yeraltından bağlayan füniküler hat, Levent'ten gelen metro hattını, Kabataş'taki tramvaylara, motor ve vapurlara bağlamış olacak. Akbili olanlar bu hatlardan 90 dakika boyunca tek kontöre (tam 1.25 YTL, öğrenci 0.80 YTL) yararlanacak.

Tek bilet uygulaması, tek tek kontör almak yerine toptan para verip günlük, haftalık vs. sürelerde sınırsız yolculuk yapanlar için 'zam'la başlayacak. Ayrıca yolculuk sınırlaması da getirilecek. Günlük akbil en fazla dokuz, haftalık 50, 15 günlük 100 ve aylık akbil 200 kere kullanılabilecek.

Tek bilet uygulaması, üç yıl içinde bitmesi beklenen projelerle daha da cazip hale gelecek. Marmaray Tüp Geçişi, hafif metro hatları ve otobüslere tercihli yol projeleri tamamlandığında tek biletle yolculuk sürelerinin şöyle olması bekleniyor:


Maslak'tan Yenikapı 21 dakika. (Aynı güzergâh otomobille 1.5 saat sürüyor.)

Raylı sistemle Havalimanı-Seyrantepe: 50 dakika (Karayoluyla 2 saat.)

İkitelli-Tuzla: 1 saat

Akbil yerine 'Şehir Kartı'
ABD'nin New York, Japonya'nın Tokyo, Britanya'nın Londra ve Fransa'nın Paris kentlerinde de geçerli olan 'tek bilet sistemi', Güney Kore'nin Seul kenti gibi tekno şehirlerde alışveriş için de kullanılıyor. İstanbul'da 2010'a kadar 250 kilometre raylı sistem ağ isteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de tek bilet uygulamasında kullanılan akbili gelecekte 'Şehir Kartı'na dönüştürüp su, elektrik, gaz faturasını da sisteme dahil etmeyi hedefliyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.