Haberler

Kayı'dan, Rusya'da arsadan inşaya anahtar teslim fabrika

Tarih: 29 Haziran 2006 Kaynak: Referans Yazan: Selma Şimşek Bektaş
Kayı İnşaat, 7 yıldır Rusya'da edindiği iş tecrübesini yatırım yapacak şirketlere inşaat projelerinde çözüm ortaklığı modeli ile aktarıyor. Yurtdışı projelerinde Türk yatırımcılara ilk kez "anahtar teslim fabrika" hizmeti sunmaya başlayan Kayı İnşaat, isteyen Türk yatırımcılarına arsa temininden bürokratik işlemlerin takibine, proje tasarımından müteahhitlik konusuna kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyor.

Mevcut cirosunun yüzde 90’ını yurtdışı faaliyetlerinden elde eden şirket, bugüne kadar Rusya başta olmak üzere, Kazakistan ve Cezayir’de çeşitli projelere imza attı. Bugüne kadar 18 proje gerçekleştirdiği Rusya pazarında yaklaşık 100 Türk inşaat firması arasında ilk 10'da yer alan Kayı İnşaat, 2006 yılında 170-200 milyon dolarlık ciro elde etmeyi hedefliyor.

1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nde öğrenciyken sınıf arkadaşı Orhun Kartal ile yarı yarıya ortak bir inşaat şirketi kurduklarını belirten Kayı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Yılmaz, Rusya’da Vestel ve Ramstore’un yanı sıra son olarak Arçelik ve Beko’nun Viladimir’de bulunan beyaz eşya fabrikasını yaptıklarını söyledi. Yılmaz, “Çamaşır makinesi bölümünü bitirdik, burada deneme üretimi başladı. Buzdolabı ve televizyon bölümünü de etap etap bitirip veriyoruz” dedi.

İnşaat maliyeti İstanbul'un iki katı
Rusya’da iş yapmanın zor olduğuna dikkat çeken Coşkun Yılmaz, birçok Türk firmanın Rusya pazarında bürokratik işlemler, arazi temini gibi nedenlerden dolayı yatırımdan vazgeçtiğini ya da yerel ortaklarla iş yapmaya çalıştıklarını anlatıyor. Yılmaz, “Yerel ortaklarla bir süre sonra sorunlar yaşanabiliyor ve yapılan yatırım bu sorunlar nedeniyle rantabl olamıyor. Ancak biz bu noktada bu pazara yatırım yapmak isteyen Türk firmalarına artık birçok hizmeti sunuyoruz ve yatırımcıya anahtarı bu şekilde teslim ediyoruz” diyor. Rusya'da inşaat faaliyetlerinde görünmeyen maliyetlerin çok fazla olduğunu dile getiren Yılmaz, İstanbul'daki bir inşaata göre maliyetin en az ikiye katlandığını söyledi. Yılmaz, "Örneğin bu kış birkaç gün üst üste hava sıcaklığı eksi 30 dereceyi gördü, betonun etkilenmemesi için günde ortalama 40 bin dolar ısıtma maliyetimiz oldu. Bu, hesaplanamayan bir maliyettir. Yine bu ülkede itfaiye tertibatı olmayan işletme tesisine ruhsat verilmez örneğin. Yatırımcıların bu gibi detayları bilmesi gerekiyor" dedi.

Rusya inşaat pazarında faaliyet gösteren Türk firmalarının toplam iş hacminin yaklaşık 1.5 milyar dolar civarında olduğunu kaydeden Yılmaz, Kayı İnşaat'ın ise bu pazarda devam eden işlerinin toplam hacminin 85 milyon dolar olduğunu ifade etti. Kayı İnşaat’ın 15 yıllık dönemde toplam 400 milyon dolarlık proje gerçekleştirdiğini anlatan Yılmaz, sadece Rusya’da gerçekleştirdikleri proje büyüklüğünün ise 157 milyon dolar olduğunu belirtti.

Anadolu illerinde konut yapacağız
Kayı İnşaat, konut sektöründe Türkiye’de halen 3 proje üretiyor. İstanbul Ulus’ta inşaatı tamamlanan "Maksimum Evler" projesi, Halkalı Ka-Green ve Mimarsinan Ka-Blue konutlarının yanında İstanbul Esenyurt’ta da bir konut projesi planlıyor. Bugüne kadar 500 konut satışı yaptıklarını belirten Kayı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Yılmaz, 2007 yılında bu sayıyı bine çıkarmayı öngördüklerini ifade etti. Bursa, Eskişehir ve Antalya’da da konut projeleri yapmayı planladıklarını belirten Yılmaz, “Anadolu illerine açılmamız İstanbul’un konuta doyduğu anlamına gelmiyor. Yapılan araştırmalara göre İstanbul’da hâlâ yüzde 80’lik bir açık var” diye konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.