Haberler

Cimbom'un Riva Projesine '1/100.000 Ölçek' Tehdidi

Tarih: 30 Haziran 2006 Kaynak: Hürriyet
Büyükşehir Belediyesi'nin yeni bir imar planı teklifi hazırladığı, bu plan kabul edilirse, Galatasaray Kulübü'nün mali sıkıntıları aşmak için büyük umut bağladığı Riva projesinin de sekteye uğrayabileceği öğrenildi. Yeni plan teklifinde, Cimbom'un Riva projesini hayata geçireceği arazinin önemli bir bölümü yeşil alana dönüşebilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlamakta olduğu yeni bir imar planı teklifi kabul edilirse Galatasaray Kulübü'nün büyük umut bağladığı Riva projesi ciddi yara alacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 1/100.000 ölçekli yeni bir plan teklifi hazırladığı ve bu teklif kabul edilirse, Galatasaray Kulübü'nün Riva'daki arazi üzerine yapılacak ve 100-150 milyon dolar gelir hedeflediği proje sekteye uğrayacak. İmar planı ile ilgili yeni teklif onaylanırsa, sadece Galatasaray Kulübü değil, Riva ve çevresinde arazileri bulunan ve pek çok kişi ve grubun zor durumda kalabileceğine dikkat çekiliyor.

Mücavir Alan Dışında:
Büyükşehir Belediyesi'nin yeni imar planı çalışması ile ilgili hazırlıklarını Beykoz Belediyesi Planlama Müdürü Ali Uslu'ya sorduk. Büyükşehir Belediyesi'nin 1/100.000 ölçekli yeni bir plan teklifi hazırladığını doğrulayan Beykoz Belediyesi Planlama Müdürü Ali Uslu, konuyla ilgili şunları söyledi: "Nazım ve imar planları yapma ve onama yetkisi Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yetkileri içindedir. Büyükşehir Belediyesi'nin, bakanlıkların izni ile yeni bir imar planı üzerinde çalıştığını ve bu konuda bir teklif hazırladığını biz de duyduk. Halen bulunduğumuz bölgede 1/50.000 ölçeğine dayalı bir alt grupta 1/5.000 ölçekli imar planı ve buna da dayalı 1/1.000'lik planlar mevcut ve bunlara göre de yerleşim söz konusu. Daha önce mücavir alan dışında olan yerler, şu anda 1/5.000'lik onaylı plan çerçevesinde, Beykoz sınırları içinde kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de bugünlerde yeni bir plan hazırlığı içine girdi ve bunun için de yeni bir teklif hazırlamış durumda."

Ahiret Sorusu Gibi:
Uslu, yeni planın 1/5000'lik plana göre hazırlanmış bazı projeleri nasıl etkileyeceği yolundaki sorumuza, "Böyle bir plan bize yazılı olarak ulaşmadı. Çünkü henüz daha teklif aşamasında olduğunu biliyoruz. Önce planın kabul edilmesi gerekiyor. Teklif kabul edilmeyebilir de. Bunun sonucu ve etkileri ile ilgili de bir şey söyleyemem. Bunlar tam bir Ahiret sorusu gibi" yanıtını verdi. Uslu, arazi, mal, mülk konu olduğunda endişenin de hep beraberinde geldiğini belirtti.

Belediyeden Bakanlığa:
Konunun uzmanı yetkililerden alınan bilgilere göre, Büyükşehir Belediyesi, 1/100.000'lik ölçeğe göre hazırladığı imar planı teklifini Belediye Meclisi'ne sunacak. Böyle bir teklifin Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçmesi halinde, konu bakanlığa onay için gönderilecek. İlgili bakanlıkların onaylaması halinde, yeni imar planı için uygulama süreci başlayacak. Bakanlığın onayının ardından plana Beykoz Belediyesi dahil konuyla ilgili tüm tarafların itiraz hakkı bulunuyor.

Büyük Gruplar da Var:
Teklif onaylanırsa, sadece Galatasaray değil, bölgede büyük arazileri bulunan kişi ve gruplar da etkilenecek. Büyük arazisi olan grupların da önümüzdeki hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde karara bağlanması beklenen yeni planla ilgili gelişmeleri yakından izliyorlar.

150 Milyon Dolarlık Borç Riva Projesini Bekliyor
Büyükşehir Belediyesi'nce ortaya atılan teklif kabul edildiğinde, bundan bölgede projesi bulunan pek çok kişi veya grupların olumsuz etkileneceği belirtiliyor. Bu gelişmelerden olumsuz etkileneceklerin başında, yaklaşık 150 milyon dolarlık borç yükünden kurtulmak için umutlarını Riva'daki araziye ve bu arazi üzerinde gerçekleştirilecek projeye bağlayan Galatasaray Kulübü geliyor. Keza Galatasaray yönetimi, Riva'daki arazi üzerindeki projesini 1/5.000 ölçekli plana göre geliştirip gelir etmeyi planlıyor. Ancak Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 1/100.000 ölçekli yeni planda, Cimbom'un Riva projesini hayata geçireceği arazinin önemli bir bölümü yeşil alana ayrılmak zorunda kalabilecek. Geri kalan alanda yapılacakyar ise Galatasaray'ın istediği geliri elde etmesine yetmeyebilir.

Yönetime Tam Yetki
Geçen nisan ayında yapılan Galatasaray Kulübü Olağanüstü Genel Kurulu toplantısında, kulüp yönetim kuruluna, Riva arazisiyle ilgili her türlü tasarrufta bulunma yetkisi oyçokluğuyla verilmişti. Önceki hafta Florya'da yapılan Galatasaray Divan Kurulu toplantısının da gündemi Riva projesiydi. Söz konusu toplantıda Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın, kulübün borcunun 150 milyon dolar olduğunu, Riva Projesi ile bu borcun kapatılabileceğini dile getirmişti. Toplantıda Riva Projesi'ni anlatan Başkan Özhan Canaydın, bankalara belli taahhütlerinin bulunduğunu ifade ederek, "Bankalar ve BDDK'nın yeni talimatları nedeniyle sıkışmış durumdayız. Bugüne kadar iyi ilişkiler içinde olduğumuz bankalara sözlerimizi tutmalıyız" demişti. Yeni kanunlar nedeniyle atak yapmak zorunda olduklarını anlatan Canaydın, Riva Projesi'nin de bu nedenle doğduğunu anlatmıştı. Riva arazisinin imar durumunun en ince noktasına kadar alındığını anlatan Özhan Canaydın, Riva Projesi ile ilgili yapılacak olağanüstü kongrede alınacak sonucun, yönetim kuruluna olan güven ya da güvensizliği ortaya çıkarmayacağını da vurgulamıştı.
Takip
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.