Haberler

Büyüme sevindirdi, inşaat yine lokomotif

Tarih: 3 Temmuz 2006 Kaynak: Zaman
Ekonomik büyüme yılın ilk dört ayında beklentiyi aştı ve yüzde 6,3 olarak gerçekleşti. 2005'in tamamında yüzde 21,5 büyüyen inşaat sektörü, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 25,9 artışla büyümede lokomotif rolünü sürdürdü.

Faiz ve dolar kurundaki artışın etkisiyle ekonominin yılın ikinci yarısından itibaren yavaşlaması beklense de yıl sonunda yüzde 5 olan büyüme oranının yakalanacağı tahmin ediliyor.

İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, yılın ilk çeyreğinde gayri safi milli hasıla (GSMH) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,3, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) da yüzde 6,4 artış gösterdi. Türkiye'nin GSMH'si cari fiyatlarla 80 milyar 309 milyon dolar, GSYH'si de 80 milyar 416 milyon dolar oldu. Ekonomi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 10,2, 2005'in tamamında ise yüzde 7,6 büyüme kaydetmişti. Hükümet, yılbaşında yüzde 5 olarak belirlediği 2006 büyüme tahminini yüzde 6'ya yükseltmişti. Uzmanlara göre, yılın ilk çeyreğindeki kötü hava şartları ve düşük işgününe rağmen gelen yüzde 6'yı aşkın büyüme, ikinci çeyrekte de ihracattaki artış ve piyasadaki dalgalanma sebebiyle içerideki talebin öne çekilmesi sonucu devam edecek. Finans Yatırım Ekonomisti Volkan Kurt, açıklanan rakamların, ikinci çeyrekte yüzde 7'yi aşkın bir büyüme olacağını gösterdiğini söyledi. Nisan ve mayıs ayı enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde çıkarak yıl sonu hedefini tehlikeye sokması üzerine, Merkez Bankası borçlanma faizlerini bir ayda 400 baz puan artırmıştı. Sektörel bazda, bu yılın üç ayında en yüksek büyüme, sabit fiyatlarla yüzde 25,9 ile inşaatta yaşandı. Reel sektör temsilcileri, inşaattaki büyümenin bir dönem daha devam edeceği; ancak üçüncü çeyrekte, sanayi ve tarımda büyümenin artacağı görüşünde. MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, inşaat sektörünün dengelemesiyle birlikte yıl sonu için belirledikleri yüzde 5,5'lik tahminin tutacağını söyledi. Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu Başkanı Rızanur Meral, son dönemdeki dalgalanmaya rağmen iyi bir sonuç çıktığını ifade etti. İstanbul Ticaret Odası İnşaatçılar Komitesi Başkanı Şaban Dişli, inşaatta maliyetlerin arttığına dikkat çekti ve sektörün önünü görmekte zorlandığını söyledi. Kule Yapı İnşaat Firması'nın yöneticilerinden Yakup Elgün ise maliyetler ve piyasalardaki dalgalanmanın şimdilik firma sahiplerini etkilediğini, çalışanlara yansımadığını vurguladı. Özel nihai tüketim harcamaları bu yıl ilk çeyrekte yüzde 8,4 artarken, alt kalemlerden dayanıklı tüketim malları yüzde 13,5, yarı dayanıklı tüketim malları ise yüzde 12,8 artış gösterdi. Yılın ilk çeyreğinde para, konut ve dayanıklı tüketime aktı. Vatandaşın harcaması içinde, gıda, enerji-ulaştırma-haberleşme ve hizmetlerin payı azalırken, tüketim malları ile konut için yapılan harcamaların payı arttı. Özel tüketim 79 milyar, gıda harcamaları 25,4 milyar YTL'ye yükselirken, toplam özel tüketim içinde gıda ve içkinin payı yüzde 32,9'dan yüzde 32,1'e geriledi. Konut sahipliği için geçen yılın ilk çeyreğinde 5,6 milyar yeni lira harcanırken, bu yılın aynı döneminde rakam 6,8 milyar YTL'ye yükseldi. Konut sahipliği için yapılan harcamaların özel tüketim içindeki payı da yüzde 8,2'den, yüzde 8,7'ye çıktı.


Erdoğan: Hedef tutacak

Başbakan Tayyip Erdoğan, büyümede kendi beklentileri doğrultusunda sonuç çıktığını belirterek, "Belki geçen yılın büyümesi yakalanmayabilir; ama hedeflerimizi yine tutturacağımıza inanıyorum." dedi. Gelişmelerin, 'beklenen şeyler' olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Küresel dalgalanmaların beklentisi içinde tedbirlerimizi aldık, almaya devam ediyoruz. Bu dalgalanma en az zararla nasıl atlatılır, çalışmalar devam ediyor. Merkez Bankası üzerine düşeni yapıyor." dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.