
Köy enstitüleri kuruldukları dönemde toplumun kültür düzeyini arttırmak için çalışmalar yaptı. Yapılacak olan mimarlık merkezinde, toplumun mimarlık kültürünü arttırmak ve bunun üzerine çalışmalar yapmak hedeflendi. Mimarlık ile toplumu buluşturmak ve topluma mimarlığı anlatmak, mimarlık ile toplumu iç içe kılmak ön görüldü. Buna yönelik halkın mimarlık merkezinde çalışmaları görebilmesi ve iç içe olabilmesi için istasyondan başlayan ve Hasanoğlan köyüne bağlanan, mimarlık merkezinin içinden akan bir sirkülasyon belirlendi. Bu sirkülasyon boyunca sergi küpleri konumlandırılarak,, halkın mimarlık merkezindeki çalışmaların ürünlerini bire bir gözlemlemeleri ve deneyimlemeleri hedeflendi.
Mimarlık merkezinde mimarlığı anlatmak için mimari ürün olan mekan ele alındı. Geleneksel anlamda mekanı oluşturan ögeler, duvar, tavan ve zemin, günümüzde farklılaştı. Bu farklılaşma sonucu, mekanı oluşturan bu ögeler arasındaki sınır kalktı. Mekanı oluşturan tek bir eleman kimi yerde zemin, kimi yerde duvar, kimi yerde ise üst örtüyü oluşturuyor. Bu değişim ve dönüşüm sonucunda mekan kavramı yeni biçimler aldı. Mekandaki bu farklılaşmayı mimarlık merkezinde yansıtmak amaçlandı.
Yapı, Hasanoğlan köy enstitüsünün önemli bir aksı ile ilk yapılarının içinden sökülen ve falklı bir mekan anlayışı ile yeniden Hasanoğlana bırakılan iki elemandan oluşuyor. Bu elemanlardan biri mimarlık merkezinin mekanlarını oluştururken diğeri sirkülasyonları ve ara katları belirliyor.
Yapı, konferans salonu, sergi salonu, atölyeler, kütüphane, çalışma ofisi, kafeterya-mutfak, yatma birimleri ve idare birimini içeriyor. Ayrıca, yılın farklı dönemlerinde periyodik olarak 3-4 haftalık mimarlık çalışmaları düzenlenmesi, mimarlık ile ilgili konferanslar ve sergiler yapılması öngörüldü.
Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nde Mimarlık Merkezi
