Proje

Tarih:
3. Ödül Hakkında

Söz konusu tasarım aşağıdaki kavramlar doğrultusunda oluşturulmuştur.

Sinaps: Proje alanı, Yalova Yolu, Ankara Yolu ve İzmir Yolu arterlerinin kesiştiği, buradan da şehir merkezi ile yaya ve taşıt bağlantılarının sağlandığı, bir “sinaps” niteliğindedir. Proje alanının güneyinde, ticari açıdan aktif Gazcılar, Fomara ve Uluyol akslarının buluşması ve Bursaray’ın da önemli bir kısmının tamamlanması nedeniyle yaya trafiği artmış, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin kısmen yaya bölgesine dönüştürülmesi bu tabloyu desteklemiştir.

Maksem aksı: Söz konusu aks Bursa’nın Maksem semtinden başlayarak, Tarihi Ulu Cami, Hanlar Bölgesi ve Fomara doğrultusunu takip eder ve “Bursa Terası” (Tasarlanan alan) ile noktalanır. Bu doğrultu ayrıca İzmir - Ankara Yolunu da aşarak karşı taraftaki yapı adasına ulaşır ve şu an düzenlenmekte olan Merinos Bölgesi ile de bir bağ kurar.

Yeşil Hacim: Meydan yönünde, Maksem aksı bina girişini tanımlayan nitelikte devam etmekte ve binanın İzmir-Ankara yolundaki cephesinde iç mekandaki Yeşil Hacim ile noktalanmaktadır. Bu hacim, doğal bir rekreatif alandır; açık alanda düşey sirkülasyonu da sağlarken, mekansal ilişkileri (Alt ve Üst Meydanlar - Bursa Modern – Opera - Şehir Kütüphanesi) güçlendirir. Ankara - İzmir yolu ve Yalova yönünden proje alanına yaklaşımda, söz konusu Yeşil Hacim simgesel bir öge olarak tasarımın güçlü bir noktasını oluştururken, üstlendiği rasyonel fonksiyonla da tasarıma potansiyel çözümler getirmektedir.

Bursa Terası: Önerilen çözüm, yaya trafiği yoğunluğunu dikkate almakta, proje alanının kalbini, öncelikle güney cephesinden kot alan, daha sonra da alt kotlarda yer alan platformlar (çökertilmiş düzlemler) şeklinde düzenlemektedir. Kotlar arası görsel ilişki güçlü tutulmuş, sosyal ve kültürel aktiviteler, toplantılar, konserler, şölenler ve benzeri açık hava etkinliklerinin yer alabileceği tanımlı mekanlar oluşturulmuştur. Böylelikle, söz konusu faaliyetlerin izlenebilmesi sağlanmış, bununla birlikte kent meydanı (Bursa Terası) kavramının gerektirdiği ölçek yakalanmıştır.

Vistalar: Opera Binası’nın (Oditoryum / Konser / Toplantı) sağır yüzeyini çökertilmiş bir düzlemden oluşan oturma alanı karşılamaktadır. Bu sağır yüzey, projeksiyon alanı (ekran) olarak kullanılabilmekte, çökertilmiş düzlem ise toplantı, şölen ve gösteriler için tarifli bir mekan oluşturmaktadır. Oturma alanı, sırtını yeşil alan düzenlemesine dayamaktadır. Bu alandan da söz konusu aktiviteler izlenebilmektedir. Opera Binası’nın şeffaf yüzeyi, 0.00 kotundaki kamusal alanının gerisinde yer alan giriş saçağından başlayarak, Fomara aksı üzerinden Maksem’e kadar uzanır ve Bursa silueti ile noktalanır.

Rampa
Üst meydandan dezakse bir rampa ile -4.00 kotuna inilebilmektedir. Alt meydanın batı ucunu tutan Bursa Modern, doğu ucunu sınırlayan Şehir Kütüphanesi ve Kuzey yönünde yer alan yeşil hacim, -4.00 kotunu tarifleyen ögelerdir. Bu kurgu geçmişimizdeki avlu - han kurgusunun getirdiği avantajları sağlar.

Yaya İlişkileri
Alt meydan kotu üst meydanda oluşturulan kurgunun dışında Bursaray - Metro bağlantılarını sağlar. Bu kotta ayrıca Bursa Moder Sanatlar Galerisine de ulaşılabilmekte ayrıca alt kotlar ve üst meydanla da görsel ilişkiler kurulmaktadır.

Proje Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.