Proje

Tarih:
1. Mansiyon Hakkında

Bu projede Bursa Santral Garaj Kent Meydanı’nın, zaman içinde değişen ve değişmekte olan çevresel koşulları ve kullanım durumları paralelinde, yeniden tanımlanma ve oluşturulma ihtiyacı üzerine odaklanılmıştır.

Yeni meydanın kente katılımı, buna bağlı olarak kentsel alanı oluşturacak belli bir yoğunluğun yaratılma ihtiyacı ve dinamik bir ortamın canlılığını gece-gündüz sürekli kılma çabası bu tanımlamayı yönlendiren esaslar olmuştur.

Bursa Santral Garaj Kent Meydanı Projesi kapsamında önerilen işlevler öncelikli olarak gençlere yönelik olarak düşünülmüştür. Çünkü her kent gibi Bursa’nın da, genç insanları fiziksel ve kültürel anlamda besleyecek ortamlar yaratmaya ihtiyacı vardır. Özellikle kuzey-batı yönünde yoğunlaşan yeşil bir park tarafından sarılmış olan bu meydanın bu ihtiyacı karşılayacak merkezlerden biri olabileceği öngörülmüştür.

Meydan, içindeki kütüphane, medyatek, sinema, gösteri alanları, spor salonu, sokak sporları için alanlar, yeme-içme yerleri ve benzer işlevleri ile üniversite öğrencileri için kente katılabilecekleri bir yer olacaktır. Böylelikle üniversitenin kent yaşamından, kentin üniversite dinamizminden yararlanabildiği karşılıklı etkileşim ortamı oluşacaktır.

Bunun yanında, meydanın mevcut çevre tarafından kullanımını yoğunlaştıracak ve meydanı günlük hayatın içine alabilecek işlevler önerilmiştir. Bütün çevreye hizmet verecek kapalı otopark ve büyük bir süper market bunlara örnektir.

Bölgenin gece-gündüz kullanımını sağlamak için önerilen konut bloğunda ise öğrencilerin de, çalışan genç insanların da yaşayabileceği bakımı, kullanımı kolay, efektif konut tipleri yer almaktadır.

Söz konusu blok, meydanın kente simgesel bir anlam katmasına yardımcı olurken, çevre yolu ile kent arasındaki sınırda yer alan yarı geçirgen bir duvar oluşturur. Bu, Bursa’nın ‘ön’ünden geçenler için çevre yolunun hızına ve ölçüsüne göre gözden kaçmayacak kadar büyük, sürekli ve renkli, ama kentin kuzey bölgesiyle ilişkiyi kesmeyecek kadar boşluklu ve iki yönlü bir duvardır.

Yeni meydan için geliştirilen proje, topografyanın yaya lehinde düzenlenmesini önerir. Meydan, batıda yaya mekanına dönüştürülen Kıbrıs Şehitleri Caddesi ile birleşerek kentteki yaya trafiğinin sürekliliği içinde yer almaktadır. Bu süreklilik meydanın bütünlüğünün oluşmasını sağlayan farklı kotlardaki işlevler aracılığıyla üçüncü boyutta da devam eder.

Böylece meydan, farklı işlevlere sahip yerlerin birbiriyle ilişki kurmasını sağlayan bir merkez olur;
meydan-park-meydan-süpermarket-meydan-çarşı-meydan-otopark-meydan-konutlar-meydan-kütüphane-meydan-lokanta-meydan-Bursaray-meydan-spor merkezi-meydan-çevre yolu-meydan-yaya bölgesi gibi.

62539

Mimari Rapor:

-9 . 50 Kotu:

Yaklaşık 350 araçlık otopark, teknik hizmet mahalleri ve metro bağlantısı ile hem kamusal hem de özel alana hizmet eden -9.50 kotu meydanla gerek hava, gerek gün ışığı gerekse tüm düşey hareketliliğin okunması açısından ilişkilendirilmiştir. Kendine özgü yönlendirme mimarisini destekleyen brütal ifadesi ile bir bodrum kullanımından çok kimlikli bir okunaklılık elde edilmiştir.

-6 . 50 Kotu:
Kentsel meydanın katlanarak (vakumlanarak) oluşturduğu bu arakesit oluşum kentle kurduğu sürekli iletişimle bir servis alanı oluşturur. Bünyesinde barındırdığı süpermarket, , dükkanlar, sağlıklı yaşam merkezi, gençlik merkezi gibi işlevlerle hem transit hem de programlı yaşam desteklenmektedir. Düşey sirkülasyon sistemlerinin konumlandığı boşluklar kent yaşantısının aktığı oluşumlar olarak değerlendirilmiştir.

-3 . 25 Kotu:
Bu ara kot kent meydanının yeme içme faliyetlerini karşılayan bir programdadır. Gerek atıştırma gerekse duraksamalı kullanımlara servis sağlayan bu ara kot aynı zamanda düşey okumanın en iyi kavrandığı bir seyir alanıdır.

Meydan Kotu:
Bu yatay arakesit hem bir tavan hem de kentin zemini konumunda tıpkı otopark kotundaki gibi bu defa bir kentsel kodlamanın zemini niteliğindedir. Bu zemin üzerinde barındırdığı boşluk ve doluluk dili ile düşey sistemin okunmasına aynı zamanda kentin meydanlaşmasına aracılık etmektedir. Bu yönsüz meydan kütüphane ve konut bloğu ile kente takılmakta , okunmaktadır. Oluşturulan kent çukurları ile meydan altı sistemin cephesine tutunulmakta , kentsel faliyetler sürdürülmetedir.(Dinleti, seyir, söyleşi, dinlenme , vs)

Kütüphane Medyatek (Eski Yolcu Holü):
Mevcut Santral Garaj Yolcu Holü mimari niteliklerinden ve kentsel hafızadaki yeri nedeni ile meydana açılan bir bilgi kutusu olarak yeniden kullanıma açılmıştır . Bu hacimsel yapı içine serpiştirilen kütüphane , medyatek ve konferans salonları ile meydanın kültürel omurgasını oluşturmaktadır. Mevcut konstrüksiyonu olduğu gibi korunan yapı zemin kapılarının yer yer boşaltılması ile aynı zamanda bir meydan pasajı olarak da değerlendirilmektedir.

Konut Bloğu (yada Kentsel Duvar):
Farklı konut şemalarına sahip tümü ile bahçeli (öyleki tüm konut girişleri bahçeden yapılmaktadır) konutlardan oluşan blok yarı geçirgen bir kentsel simge olarak kent yaşantısına katılmaktadır. Konut yaşantısının varlığı ile gece de yaşayan kentin bu yeni yüzü düşey bahçeli konut tipolojisinin de öncüleri arasında yer alacaktır. Betonarme bir çeper içine yerleştirilen farklı renk ve malzeme kodlarına sahip modüller le oluşturulan bu geçirgen duvar aynı zamanda güneşin bahçelere ulaştığı biokonfor seviyesi yüksek bir yaşantının da kaynağı olacaktır.

62539

Taşıyıcı Sistem Raporu:
Yapı taşıyıcı sistemi betonarme ve çelik konstrüksiyon olarak tasarlanmıştır. Tüm meydan altı sistem yapısı betonarme perde ve kolonlardan müteşekkil olup kütüphane – medyatek iç konstrüksiyonu taşıyıcı sistemi çelik konstrüksiyon olarak tasarlanmıştır.

Yapıların oturduğu zeminin taşıyıcılığı ve depremsellik etkileri göz önüne alındığında yapı önem katsayısı 1,4 , kütle katılma oranı 0,8 dir. Radye temel kalınlıkları bu katsayılara uygun olarak 45-55 cm arasında olacağı düşünülmelte, çelik yapıları döşemelerini trapez saç ve 12 cm betonarme plaktan oluşmuş kompozit bir yapının kullanılması önerilmiştir. Betonarme yapılarda iki yönde tüm deprem yüklerini taşıyan betonarme perdeler , döşemede ise 35 cm kalınlığında mantar döşeme kullanımı öngörülmüştür.

Yapının taşıyıcı sistem perfonmansını ve maliyetini belirlemek amacıyla yapılan ön statik analizi sonucu yapı çelik taşıyıcı sistem ağırlığı 75 kg/m2 olarak hesap edilmiştir. Genel çelik konstrüksiyon imalatı2 YTL/KG dır. Bu çelik maliyetine kompozit döşeme betonu , betonarme temel yapımı , kolon betonarme mantar döşemeler maliyeti eklendiğinde taşıyıcı sistem maliyeti 300 YTL/M2 mertebelerinde olacağı tahmin edilmektedir.

Proje Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.