Proje

Tarih:
2. Mansiyon Hakkında

Genel Planlama ve Tasarım Politikaları
Yarışma alanındaki mevcut sorunların çözümü ve imkanların kullanılmasına yönelik tasarım prensipleri bu kavram ve politikalar ışığında şekillenmiştir. Kabul edilen temel tasarım prensipleri küresel dinamiklere yerel bir yanıt niteliği taşımaktadır. İnsan, mekanın odak noktası olarak ele alınırken, kimlik kavramı, özellikle kentsel kimlik, temel bir tasarım prensibi olarak kabul edilmiştir. Mekan yalnızca edilgen bir eleman değil, kişinin ve toplumun temel yapı taşlarından biri olarak ele alınmıştır.

Yarışma alanının önemli mekansal sorunlarından biri ilişkisizlik ve kaybolma hissinin varlığıdır. Bunu çözmek için kütle ve boşluk ilişkisi yeniden ele alınmış, ulaşılabilirlik ve yönlenme temel tasarım prensipleri olarak ele alınmıştır.
Yarışma alanındaki tasarım, mekansal devamlılığın ve bütünlüğün sağlanması üzerine kuruludur. Kıbrıs Şehitleri Caddesi, İlkbahar Caddesi ve Fevzi Çakmak Caddesi’nin yarışma alanı ile bütünleştiği bölüm, yani yarışma alanının güney bölümü, bir toplanma alanı olarak tasarlanmıştır. Yarışma alanına batı, güney ve doğu yönlerinden gelen yaya hareketleri burada toplanarak, yarışma alanında önerilen kentsel kullanımlara yönlendirilmektedir. Önemli yaya akslarının mevcut durumda buraya yönlenmesi ve kent içi önemli taşıt yolları ve toplu taşıma güzergahları bu toplanma işlevini güçlendirmektedir.
Yaya jeneratörlerinden gelen yayaların toplandığı ve yönlendirilmeye başlandığı alan olan yarışma alanının güneyindeki üç boyutlu plastik öge, çarpıcı yüksekliği ile buranın bir toplanma yeri ve odak noktası olma özelliğine vurgulamakta ve landmark niteliğine sahip olmaktadır.

Kuzey-güney yönünde uzanan ana yaya aksı, yarışma alanını fiziksel olarak doğu ve batıda iki büyük parçaya ayırırken, aynı zamanda alt kotlara inip çıkan hareketi ve doğu-batı yönündeki geçişleri ile mekansal bütünleşmeye katkıda bulunmakta ve bir iç sokak-omurga kimliğine bürünmektedir. Yaya aksının güney-kuzey yönünde yaptığı bu iniş–çıkış hareketi, dikey bir dinamizm yaratmakta ve yalnızca düşey bir mekansal bütünlük değil alt kotlar ile düşey bir mekansal bütünlük ve hareket de sağlamaktdır.

Yarışma alanını güney ucunda ve ana yaya aksının batısında bulunan amfi-tiyatro yaklaşık 500-600 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Doğal yükseklik farkları ile elde edilen amfi-tiyatronun sahnesinin arkasındaki duvarda projeksiyon ve diğer görsel sunumlar yapılacaktır. Amfi-tiyatro ile ana yaya aksı arasında kalan bölümde ise, amfi-tiyatronun destek hizmetleri bulunacaktır.

Yarışma alanının güney girişinden bakıldığında tam bir meydan algılanmaktadır. Bu meydan üstte fiziksel olarak parçalara ayrılmamış ve görsel olarak süreklilik arzetmekte ve kesintisiz bir vista sunmaktadır. Burası toplanma alanları, yaya aksı ve gezinti yolları ve farklı nitelikteki yeşil kullanımlara ayrılmıştır. Fiziksel gelişim meydanın altında, farklı katmanlar halinde ele alınmıştır. Meydan yaklaşık 1.5 metre kalınlığında toprak ile doldurulacak ve farklı nitelikteki yeşil alanlar oluşturulacaktır.
Meydanın hemen altında bulunan (+1,50 kotu) ilk katta ve ana yaya aksının doğu bölümünde 600-700 kişi kapasiteli bir tiyatro ile dört salondan oluşan bir sinema kompleksi bulunmaktadır. Tiyatronun arka bölümünden tiyatroya sahne, dekor ve diğer hizmetler için erişim mümkün olacaktır.

Aynı katın batı bölümünde ise restoranlar ve idari işlevleri içinde barındıracak bir yapı bulunacaktır. İdari yapı bu katın kuzey ucunda yer alacaktır. Ana aksın batısında yine kuzey-güney yönünde uzanan koridor boyunca ise sanat atölyeleri ve sergileme alanları yer alacaktır. Buradaki sergi ve atölye alanları geçiçi nitelikteki hareketli elemanlar ile oluşturulacak, böylelikle farklı nitelik ve büyüklükteki kültürel ve sanatsal aktivitelere cevap verebilecektir. Görsel, işitsel ve plastik sanatlar sergilerine ev sahipliği yapacak bu alanda ayrıca Bursa ile özdeşleşmiş otomotiv, tekstil ve tarım ürünleri (ipek, kestane, şeftali gibi) temalı sergiler ve yarışmalar da yer alacaktır.

Meydanın iki kat altında (-3,50 kotu) ise daha çok ticari ve rekreatif kullanımlar yer alacaktır. Bu kat aynı zamanda ana yaya aksının indiği en alt düzeyde yer almaktadır ve doğu-batı yönünde açıklıklar ile birbirine bağlanmaktadır. Bu katın doğusunda yer alan bölümde alışveriş üniteleri bulunmaktadır. Batısında ise cafeler, büfeler, eğlence mekanları ve restoranlar yer almaktadır.

En alt iki katın (-7,00 ve -10,50 kotları) doğu bölümünde yaklaşık 5000 m2 büyüklüğünde bir süpermarket bulunmakta ve ihtiyaca göre küçültülüp büyültülebilecek tarzda konumlandırılmış, batı bölümünün iki katı ise otopark olarak ayrılmıştır. Bu otoparkların kapasitesi yaklaşık 550 araçlıktır.

Sinema, tiyatro ve sergi alanları, buranın gece ve gündüz yaşayan bir mekan olmasını sağlayacaktır. Bu canlılık, küçük ve büyük ölçekli alışveriş-ticaret kullanımları ile destekelenecektir. Farklı zamanlarda yaşayan birbirleri ile uyumlu çeşitli işlevlerin biraraya gelmesi, yaşayan ve canlı mekanların oluşmasına katkıda bulunacaktır.

Proje Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.