Proje

Tarih:
2. Ödül

Kazananlar: Kayahan Türkantoz, M.Kerem Özel, Evrim Akcan, Emre Torbaoğlu, Tayfun Kahraman, Füsun İşcan, M.Zühre Sözeri

Öneri projenin ana konsepti “Portakal Bahçesinde Pazar”dır. Bu başlık altında proje iki temel ilkeye göre şekillenmiştir:

Izgara doku
Antalya’nın çağdaş kent dokusunda, tasarıma ilham verebilecek belirgin bir iz yakalanamamış, ancak surların kuşattığı Kaleiçi incelendiğinde, eski kent dokusunda İyonyalı Hipodamus’un adını taşıyan ızgara yerleşim planının belirgin olduğu gözlenmiştir. Büyük olasılıkla kökleri antik döneme kadar inen bu dokunun, salt biçimsel bir tercihle değil, iklim verileri de gözönüne alınarak uygulandığı, daha açık bir ifadeyle ızgarayı oluşturan ana eksenin, Antalya’da boğucu yaz günlerinde özlemle beklenen meltem rüzgarının estiği güneybatı yönüne uygun yerleştirilmiş olduğu analizinden hareketle; öneri projenin tasarım omurgasını ızgara dokunun oluşturmasına karar verilmiştir. Homojen ve nötr bir sistem sunan ızgara doku, satış ünitelerinin her birinin bütünüyle eşit şartlara ve ranta sahip birer “köşe dükkan” olarak tasarlanmasına imkan vermiştir. Bu sayede, pazar dokusu ve satış üniteleri olabildiğince nötr hale getirilerek, dükkanlarda satışa sunulan ürünlerin ön plana çıkması hedefleniştir.

Portakal bahçesi
Yerel halkla konuşulduğunda, çoğunluğun eski portakal bahçelerini, onların görüntüsünü ve kokusunu büyük bir özlemle andıkları öğrenilmiştir. Bu röportajların da etkisiyle, öneri projenin ikinci önemli ilkesini, Antalya’nın hızla kaybolmakta olan simgelerinden biri olan “Portakal bahçeleri”nin oluşturmasına karar verilmiştir. Benzer coğrafya ve iklim verilerine sahip Endülüs’teki “Portakal Avluları” da bu kararın alınmasında etkili olmuştur. Halk Pazarı’ndaki portakal ağaçlarının en önemli işlevi ise, Antalya’nın aşırı sıcak günlerinde altında rahatlıkla gezilmesini sağlayacak gölgeleri yaratacak olmasıdır.
Portakal bahçesinde ağaçların dikim şeklinin tıpkı ızgara kent dokusunda olduğu gibi eşit aralıklarla ve birbirine dik olması da iki temel tasarım ilkesinin örtüşmesini sağlaması açısından belirleyici olmuştur.

Proje Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.