Proje

Tarih:
5. Mansiyon

Kazananlar: Murat Uluğ, Eylem Pala Uluğ, Ufuk İnal

Bölgenin, kent’in ağırlıklı yaya sürekliliğini sürdürdüğü bir konumda bulunmaması, buraya olacak olan taşıt ulaşımını önemli hale getirmektedir. Alanın yeni program ile birlikte yükleneceği ağır servis yükü de dikkate alınarak, kent ile yoğun bağı sağlayan Ali Çetinkaya Caddesi bir alt geçit ile kesintisiz hale getirilmiştir. Bu yol, kent dışı çıkışlar için de kullanıldığından bu sürekliliğin mevcut kavşağı rahatlatacağı düşünülmüştür. Bu alt geçit oluşumu, aynı zamanda karışık olan çapraz geçişlerin tek kademeli sinyalizasyonla gerçekleşmesini de olanaklı kılmaktadır. Alanı ikiye bölen mevcut yol, alan içi ilişkileri aşağıda tanımlanan kurgu ve mekansal etkileri oluşturmak amacıyla kaldırılmış, çevre yollar genişletilerek bir ulaşım ringi kesintisiz olarak oluşturulmuştur. Alana olacak servis de bu ringe bağlı olarak, ancak ayrı bir iç yolla sağlanarak oluşacak olan trafik yükü rahatlatılmıştır. Bu servislerin, ayrıca günün belli saatlerinde yapılacağı düşünüldüğünde, bu ağır servis yükünün çevre ilişkilerini artık hiçbir biçimde olumsuz etkilemeyeceği düşünülmektedir.

Hem mevcut çevre etkileri, hem de gerçekleştirilecek olan yeni program gereği olarak alan’ yeni, ağır bir yapılaşma ile değil, çevre ilişkilerini de olumlu yönde dönüştüreceği düşünülen, hafif ,ancak kapsayıcı saçaklanmalar ile donatılarak gerçekleştirilmektedir.

Yerleşime ilk yaklaşım, ışık, su oyunları, gezinti , gösteriler ve açık sergilemelerin yapılabileceği ve taşıt ulaşım ve onun sonucu oluşan yaya geliş sürekliliklerini de üstlenen geniş bir park-meydan ile karşılanmakta ve bu alan’a uzanan hafif saçaklar bu oluşumu yeni programa taşımaktadır. Halk pazarı oluşumuna bağlı olarak ve ağırlıklı olarak zeminde gerçekleştirilen program, bu zengin örüntünün aynı zamanda bir başka kottan da izlenebilmesi amacıyla zemin sürekliliği rampalar ve çok rahat merdivenler aracılığı ile sürdürülerek , alt zemine göre farklılaşmış alış-veriş programı yanında (alt zeminde, sebze, meyve, et, balık türü satışlar yer almakta) çayhane, kafe, pastane, sandviç, döner, tatlıcılar ve tematik sergilerin yer alacağı ve bütün alanın mekansal etkilerine açık bir alan ile buluşmaktadır. Restoranlar, kafeteryalar, yönetim birimleri ve esnaf odaları gibi hacimler ise, yine bu alanın mekansal etkileri ile iç içe ancak daha sakin olan bir üst kotta yer almaktadır.

Halk pazarlarında en büyük sorun olan servis problemi ise, tamamen bu günlük alıverişe ait oluşum dışında, geniş bir arka yol sirkülasyonundan sağlanmaktadır. Günlük servis akışı Pazar yerlerinde çok önemli olduğundan , servis bağlantılarında da zemin sürekliliği, özellikle yine gündelik olarak tüketilen malzemelerin gelişinde (sebze, meyve,balık vb.) sürdürülmüştür. Çayhane, pastahane, lokanta, vb. servis bağlantıları ise, yine bu arka iç yoldan düşey sirkülasyon araçları kullanılarak sağlanmaktadır.

Birimlerin yer aldığı hacimler, basit betonarme strüktür ile gerçekleştirilirken, asıl ortamı oluşturan ve tüm birimleri kuşatan hafif strüktür ise, mevcut Pazar yerlerindeki örtülerin kuruluş mantığına benzer bir yöntemle, çelik makasların, yine çelik kablolar yolu ile çektirilmesi sonucu oluşan omurgaya ahşap ve esnek malzeme membranların eklemlenmesi ile oluşmaktadır.

Yerleşime ait teknik donanım, rezerv alan olarak önerilen bodrum kattaki merkezden yönlendirilirken, elektrik ile ilgili hacimler, müdahale kolaylığı açısından zemin katta yer almaktadır.

Proje Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.