Proje

Tarih:
3. Mansiyon



Kazananlar
: İlker Fatih Özorhon, Güliz Küçüközdemir, Özgür Özkan, Kıvan İpekar, Bülent Süzer, Ömer Akdemir

Merkez Bankası Hizmet Binası tasarımında öncelikle, yapının temsil niteliği göz önünde bulunduruldu. Bunun yanı sıra verilen ihtiyaç programı - mekan ilişkileri, arsa verileri, bina-yol, bina-insan, yol - insan ilişkileri yapıyı şekillendiriyor. Mimari tasarımdaki araştırma ise fonksiyonun yapıyı nasıl tanımlayacağı ve bina kimliğini nasıl oluşturulacağı oldu.

Banka Şubesi Giriş Holü - Banka Holü - Bankolar ve banko arkasındaki çalışma mekanları kuzey-güney yönünde yapıyı yaran bir şeffaflıkla tanımlanmış ve böylece bankaya gelen insanların ve personelin kullanacağı mekanlar tarif edildi. Ayrıca bu anlatımı kuvvetlendirecek şekilde Banko Holü; ışık kuleleri, galeri ve köprülerle vurgulanan hareketli bir iç mekan olarak tasarlandı.

Ayrıca Bankalar Veznesi girişi ve holü düzenlenmiş ve hol bir çekirdek ile 1.borum kattaki küçük zırhlı araç park yeri ile ilişkilendirildi. Bu katın kuzey kanadında topoğrafyanın olanaklarından faydalanarak yemekhane tasarlanmış ayrıca aynı katta personel otoparkı ile sığınak oluşturuldu.

Şambrfort, büyük zırhlı araç park yeri ve diğer teknik birimler dış mekandan kopuk olarak 2. bodrum katta düzenlenmiş ve ayrı ayrı çekirdeklerle binaya düşeyde bağlandı.

Banka Şubesinin simgeselliği ve imajı düşünülerek, cephelerde bu etkiyi güçlendiren bir malzeme seçimi hedeflenmiş ve brüt beton kullanılmış, kullanım alanlarının, zaman içindeki değişimlere uygun olarak dönüşebilirliğini sağlamak amacıyla esnek bir planlama anlayışına gidildi.

Lojman binası banka binasının çağdaş yapısına uygun olarak tasarlandı. Giriş katında biri engelli olmak üzere dört misafir lojmanı, 1,2,3,4. katlarda 120m²lik sekiz personel lojmanı ve 5. katta da iki misafir lojmanı ile Bursa manzarasına hakim, ortak kullanım amaçlı teraslar düzenlendi.

Sonuç olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Bursa Şubesi Hizmet ve Lojman Binaları, kentsel belleğe katkı sağlayan ve de onunla ilişki kuran dinamik, çağdaş mekanlar bütünü olarak yorumlandı.

Proje Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.