Proje

Tarih:
5. Mansiyon


Kazananlar:  Murat Eriç, Arbil Ötkünç, Cüneyt Diri, Halit Yaşa Ersoy, Savaş Ekinci, Ümit Arpacıoğlu

Kaplıkaya Rekreasyon Alanı’nın, Bursa’nın önemli bir arterini tutarken, tabiat ve sosyal kimlik açısından öneminin korunması hedeflendi. Mimari oluşumda doğa ile yalın bir bağ kurulması projenin ana konseptine yön verdi. Arazinin bütünü değerlendirildiğinde, bu istisnai güzellikteki tabiat parçasının elverdiğince korunması, en az ve en rasyonel müdahale ile çözüm arayışına gidildi.

Yeşil doku ve boğaz siluetine zarar verilemesi önemli kriterlerden biriydi. Yapılan tasarım ile mevcut tabiatın bakir görüntüsünü bozmadan, yeşil dağ yamaçlarının, iri kayalı dere yatağının ve akan suyun güzelliğine uygun, çevreci bir mimari oluşturulmaya çalışıldı. Kitlelerin yönlendirici anlamdaki aksiyal etkisi bölgenin sosyal, kültürel ve tabiat dokusunu toplayıcı bir nitelik yaratıyordu.

Her iki yaka da zarif bir köprü ile birleştirilerek planlamada bütünsel bir armoni yakalandı. En yüksek mertebede korunmuş bir doğa parçası içinde parçalı, sade ve rasyonel mimarinin soluğunun hissediliyordu. Akvaryum ve göletin su ile ilgili biyolojik oluşumlara ve -özellikle yansıtma yüzeyleri olarak- doğanın farklı ve etkileyici yorumlarına olanak vermesi hedeflendi.

1. Aşama:
Mevcut sosyal tesislerin (nikah dairesi, minia yıldırım ve masal evi) çevrelenmesi; hobi evleri, satış üniteleri, çay bahçeleri ile bir cazibe noktası oluşturulması.

2. Aşama
Otelin doğanın en sakin ve en görkemli yerinde yer alması.

3. Aşama
Akvaryum yapısının göllete ve boğaza adeta iskele vermiş kitlesi yanında şartnamede istenen diğer yapıların doğa içinde kaybolmalarının sağlanması.

Proje Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.