Proje

Tarih:
3. Ödül


Kazananlar: Devrim Çimen, Sertaç Eren, Tansu Dinçer, Sinan Burat

Mevcutta yarışma alanının en önemli değerleri, yoğun ve nitelikli yeşil dokusu ve Hacivat Deresi. Alanın güneyini, dik eğimli ve yeşil dokulu Uludağ yamaçları belirlemekte. Kuzeyinde ise, çevre sakinleri tarafindan da yoğun olarak kullanılan yeşil alan var. Bu iki yakayı birbirine bağlayan ve birbirinden ayıran da Hacivat Deresi.

Alandaki en önemli apalı alan kullanımı nikah dairesi, ve belediye’ce düzenlenecek olan Min-a-Yıldırım ve Masal Bahçesi kompleksleri de nikah dairesine ve ana ulaşım arterlerine yakın konumlandırılmışlar. Dolayısıyla bu alanın gelecekte güçlü bir çekim noktası olma potansiyelinin olduğu saptanmış.

Öneri Kentsel Tasarım ve Mimari Projesi
Öneri tasarım projesi geliştirilirken, alanın doğal hassasiyeti, potansiyelleri, belediyenin gelecekteki projeleri değerlendirilmiş, koruma-kullanma dengesi gözetecek bir tasarım geliştirilmeye çalışılmıştır.

Bu bağlamda, bu alandaki gelecekteki dönüşümler (Min-a-Yıldırım, Masal Bahçesi), alanın bir Cazibe Merkezi olma potansiyeli olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda, Cazibe Merkezi’nin ilerideki sembolü olacak akvaryum kompleksinin de yapılaşmanin yoğunlaşacağı bu alanda yapılması önerilmiştir.

Bu yaklaşımın getireceği en önemli avantajlar; yapılaşmanin bir alanda yoğunlaşması sonucu varolan yoğun yeşil dokunun korunması, ve bu alana gelecek ziyaretçilere sunulacak servislerin en verimli şekilde çalışmalarının sağlanması olacaktır.

Ana Kapalı Alan Kullanımları Yer Seçim Kriterleri
Akvaryum
Kaplıkaya Rekreasyon Vadisi’nin ana sembolü olacak akvaryum binasının, hem ana ulaşım arterleriyle hem de vadinin en önemli değeri olan Hacivat Deresi’ yle ilişkili olması kriter olarak konmuştur. İkinci önemli kriter, alanda varolan yoğun ve değerli yeşil dokuya minimum oranda dokunmak olmuş.

Proje alanının genelindeki yoğun bitki dokusu ve topoğrafik yapı da dikkate alındığında, yeni bir yapı için uygun alanin burası olduğuna karar verilmiş.

Akvaryum, belediyenin ‘Min-a-Yıldırım’ ve ‘Masal Bahçesi’ düzenlemeleri ve mevcuttaki nikah dairesi ile birlikte düşünülmüş. Böylece yapıları bir alanda toplayarak, hem yarışma alanındaki doğal dokunun korunması sağlanmış, hem de yapılar arası ortak kullanım mekanları (amfi-tiyatro, meydan, alışveriş birimleri, kafeterya vs.) Yaratılarak daha canlı bir rekreatif yaşam kurgusu öngörülmüş.

Alişveriş üniteleri
Akvaryum kompleksi ve diğer proje alanlarinin (belediyenin ‘Min-a-Yıldırım’ ve ‘Masal Bahçesi’ düzenlemeleri) oluşturduğu ‘cazibe merkezi’ ni destekler nitelikte iki adet alişveriş kompleksi düşünülmüş. Bunlardan ilki (alt çarşı), mevcut kot farklılaşmalarından da yararlanarak ana prömenadin altinda tasarlanmıştır ve üniteler boyunca oluşturulacak ahşap güverte sayesinde yapay gölet ile ilişkisi sağlanmış.

İkinci kompleks (üst çarşı), ilkinin mekansal olarak devamı niteliğindedir. İki sıra halinde tasarlanan alişveriş ünitelerinin ortasında üst örtülü bir iç sokak oluşturulmuş.

Hobi evleri
El sanatları ve benzeri aktivitelerin eğitim ve öğretiminin verileceği ve satışların yapılacağı mekanlar için esnek bir kullanım şeması düşünülmüş.

Bu doğrultuda, hobi evlerini, haftanın bir günü semt pazarının sektörel olarak özelleşmiş bir devamı (örn. giysi pazarı), ayın belli günleri bölgesel özel bir pazar (örn. antika pazarı), yılda bir-iki gün okul kermesleri için kiralanabilecek yerler olarak değerlendirilmesi önerilmiş.

Bu fikirlerin ışığında, hobi evleri hem çevre konut dokusuyla, hem de imar planında pazar yeri olarak işlenen kuzeydeki alanla fiziksel olarak ilişkilendirilebilecek bir konuma yerleştirilmiş.

Konaklama tesisi
Bu kullanım için, mevcutta futbol sahası olarak kullanılan alan seçilmiş.

Tüm proje alanı düşünüldüğünde, alandaki bitki örtüsünün zayıf olmasi ve topoğrafyanın düz oluşu, burada bir yapılaşmaya gidilebileceği fikrini oluşturmuş.

Kafeteryalar
Yarışma alanında üç adet kafeterya yapılması düşünülmüştür. Bunlardan bir tanesi, Alt Çarşı diye adlandırılan alışveriş üniteleri bantında yer almakta.

İkinci kafeterya, çevre konut dokusuna yakın kısımlarda, çay bahçeleri sırası üstünde düşünülmüştür. Bu kafeteryanın önündaki seyir terası, bu kullanım için güzel bir manzara olanağı sunmakta.

Üçüncü kafeterya, alandaki açık spor sahalarına gelen kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sahaların kuzeybatısında düşünülmüş.

Çay bahçeleri
Diğer kapalı alan kullanimlarina oranla daha çok yakin çevre sakinlerinin kullanacaği çay bahçeleri için, proje alaninin çevre konut dokusuna yakin kesimlerinde yer seçilmiş. Ayrica, bitki dokusunun yoğun olduğu alanlarda konumlandirilmişlar. İki adet çay bahçesi sırası düşünülmüş. Bunlardan ilki, alanın kalbi sayılan Akvaryum Meydan’ın doğusunda, orta yoğunluktaki bitki dokusu içinde, ayrıca araç yoluna göreceli yakın konumda yer almakta.

İkinci çay bahçesi sırası, Akvaryum Meydan’ın kuzeybatısında, yine orta yoğunluktaki bitki dokusuyla ilişkili tasarlanmış.

Balık lokantaları
Mevcutta güçlü bir vistası olan bu alan, alt kotlarda tasarlanan yapay gölet ve tamamlayıcı açık alan aktiviteleri ile daha da önemli bir yer haline dönüşmüş. Kuzeybati yönünden araç erişimi de sağlanan bu alanda iki adet balık lokantasi düşünülmüş.

Arboretum binası
Proje alanina hakim bir alan olmasi ve projenin başlangiç veya bitişini tanimlamasi nedeniyle arboretum binasi için bu tepe noktasi seçilmiş. Uzun erimde su deposu alaninin arboretum göleti olarak kullanilmasi, su deposu ve arboretum binasi arasinda kalan yeşil alanin da dahil edilerek bir arboretum reserv alani oluşturulmasi önerilmiş.

Ana Açık Alan Kullanımları Kentsel Tasarım Kriterleri
Yarışma alanının zayıf ve güçlü yönleri ve potansiyelleri değerlendirildikten ve de kapalı alan kullanımları yer seçim kriterleri belirlendikten sonra, alanın tümünü tutacak olan bir ana prömenad ve bir yaya omurgası tasarlanmış.

Ana prömenad, bu sistemin kalbi olarak belirlenen Cazibe Merkezi ve onun en önemli elemanı Akvaryum kompleksini park dışındaki hayata bağlayan, ayrıca en önemli çekim merkezini tutan bir yaya koridoru olarak kurgulanmış. Yaya omurgası da, bu koridoru destekler niteliktedir ve yarışma alanının diğer bölgelerine erişimi sağlıyor. Ayrıca, alandaki odak noktalarını birbirine bağlıyor.

Yaya omurgası ve prömenadın yanısıra, farklı zamansal-mekansal deneyimlere olanak sağlayan alternatif gezinti rotaları önerilmiş. Bunlardan bir tanesi, yakın çevre sakinlerinin gündelik ihtiyaçlarına cevap verecek yürüyüş-koşu rotası. Bu rota, parkın içinde, spor amaçlı bir döngü (loop) sunmaktadır ve aynı zamanda parkın topoğrafik yapısında zorlanmadan bir sportif aktivite imkanı sunmakta.

Diğer bir parkur da, daha ziyade Uludağ yamaçlarında düşünülen trekkıng-doğa yürüyüşü rotasıdır. bu rotada, minimum müdahale ile yürüyüşe-tırmanmaya imkan veren bir patika sistemi önerilmiş. Ayrıca, ana prömenad köprüleşerek Uludağ yamaçlarına saplanmaktadır ve buradan da bu rotaya eklemlenmek mümkün.

Peyzaj Raporu
Projede, varolan bitki dokusu korunmuş, prömenad, piknik alanı, gölet çevresi yürüme yolları gibi özellikli alanlar için yeni bitkiler önerilmiş. Prömenad için gürgen, su kenarı yürüyüş yolları için kızılağaç, piknik alanı için dişbudak ve kayın, yer yer de Uludağ göknarı ve çınar uygun görülmüş. Mutlak korunacak çınar çevresinde de, hem balık lokantasından hem de alt kotlardaki yapay göletten erişimi olan özel bir düzenleme önerilmiş.

Arboretum binasının kuzey yamacında kalan alanda bir hasbahçe önerilmiş. Özellikle Osmanlı saray bahçe kültürünü yansıtan ve bugün Bursa’da yaygın olarak yetişen ağaçlardan örneklerin olacağı (çınar, meşe, defne, erguvan, ıhlamur, dişbudak...vs) bu alanda, ağaçlar hakkında bilgilerin verileceği, daha çok öğretici nitelikte bir yürüme patikası kurgulanmış.

Yarışma alanıyla araç yolu arasında tampon yeşil olarak çalışacak yoğun bir bitki dokusu düşünülmüş. Alan girişlerin daha kontrollü yapılabilmesi amacıyla da, kaldırımlarla proje alanı arasına bordür nitelikli bitkiler önerilmiş.

Alanda önemli peyzaj unsurları olarak yapay göletler tasarlanmış. Bu göletler, kendi içlerinde kaskatlar ve şelaleler yaparak durgun su / akan su karşıtlığı yaratarak projeyi zenginleştirmiş.

Bir diğer önemli peyzaj ögesi de, alanda doğal olarak bulunan ve bölgeye adını veren büyük kayalardır. Bu kayaların yoğunlaştığı alanlarda kaya bahçeleri düzenlenmiş.

Mimari Açiklama Raporu
Yarışma alanında tasarlanan binalar, akvaryum ve konaklama tesisi dışında, ahşap-çelik strüktürle alanın doğal değerlerine ve karakterine ters düşmeyecek biçimde tasarlanmış. Ayrıca bu binalar ortogonal geometrik yapıları ile hem uygulanması kolay hem de maliyetleri az olan binalardır.

Akvaryum binası, alanın cazibe merkezinin en önemli yapısı olması itibariyle, mimari dil ve biçim olarak akılda kalıcı ve etkileyici bir biçimde tasarlanmış. Bu bağlamda, ana kütle amorf çelik taşıyıcı bir kabuktan oluşmaktadır. Bu kütle geceleri de özel bir aydınlatma düzeneği ile gün boyu etkileyiciliğini koruyacaktır.

Konaklama tesisi betonarme olarak düşünülmüş, odaları oluşturan yüksek kütlede alanın panoromasına hakim, açık ve dinamik bir cephe sistemi öngörülmüş. Ayrıca bu bina programında konferans salonu gibi kentsel bir aktivite barındırdığından, önünde bunu karşılayacak geniş bir meydanla alan içindeki konumu pekiştirilmiş.

Proje Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.