Söyleşi

Greenpeace'in Olay Yaratan Eylemleri Devam Edecek!

Tarih: Haziran 2011



Selin Biçer: Greenpeace nasıl ortaya çıktı? Nasıl bu kadar bilinir hale geldi?

Deniz Sözüdoğru: Greenpeace 1971 yılında Kanadalı küçük bir grubun, Amerika'nın Kanada'da yaptığı nükleer denemelere karşı nükleer deneme alanına gitmek üzere küçük bir balıkçı teknesiyle yola çıkmalarıyla ortaya çıktı. Onların cesareti, inancı ve protestolarındaki barışçıl yapı binlerce insanı heyecanlandırdı ve bir araya getirdi. Greenpeace'i diger çevreci organizasyonlardan ayıran, eylem biçimleri (yaratıcı ve barışçıl), çevre suçunun olduğu yerde bulunarak suça tanıklık etmek ve dünyaya medya aracılığı ile duyurmak.

Greenpeace tüm dünyada çevreye karşı işlenen suçlara karşı kampanyalar yürütüyor. Bu kampanyalar, barışçıl doğrudan eylemler, yetkililerle görüşmeler, uluslararası anlaşmalara gözlemci olarak katılma ve lobi faaliyetleri, seçenekler ve çözümler üretmek (bu konuda çalışmalar yapıp, onları raporlar, basın toplantıları vb. yöntemler ile kamuoyuna sunmak) gibi etkinlikleri içeriyor. Numuneler alınıyor, analizler yapılıyor, bunları kamuoyuna açıklamak için basın toplantıları düzenleniyor.



SB: Türkiye'ye kadar nasıl uzandı bu oluşum? Ne zamandır Greenpeace Türkiye'de faaliyet gösteriyor?

DS:
Greenpeace gemisi Türkiye'ye ilk kez 1992 yılında geldi. O ilk tanışma gününden sonra aktivist ve çevreci bir grup insan Türkiye'de de bir ofis kurulup burada da faaliyet göstermesi için çalışmalar başlattı. Bugüne kadar Greenpeace, çalışmalarını toksik maddeler, toksik atık ticareti, enerji, denizler ve nükleer silahsızlanma konu başlıkları altında yürüttü. Greenpeace dünyayı tehdit eden en büyük çevre felaketlerini durdurmaya yönelik çalışmalar yürütüyor. Küresel olarak belirlediği kampanya konuları, iklim değişikliği, okyanuslar, ormanlar, genetiği değiştirilmiş organizmalar, nükleer ve toksik maddeler.

Kısıtlı kaynaklar nedeniyle Greenpeace, Türkiye'de tüm bu konu başlıkları üzerine çalışma yürütemiyor. Bu seçimi etkileyen birçok faktör var, konunun önemi, bilgi kaynağı, maddi kaynak gibi.


Taksim Meydanı'nda Başbakan Erdoğan nükleer planlarını durdurduğunu açıklayana dek devam edecek çadır kurma eylemi

SB: Greenpeace Türkiye hangi konularla ilgileniyor?

DS:
Greenpeace Türkiye'de şu anda, iklim değişikliği, enerji, Akdeniz'i koruma, seninki kaç santim, orkinos projeleri denizler kampanyası altında ve nükleersiz gelecek. Şu anda Taksim Meydanı'nda bulunan çadırlarda nükleer santrallerin iptalini isteyen eylemcilerimiz var.

SB: Son zamanlarda Greenpeace farklı konulardaki eylemleriyle sık sık gündeme çıkıyor.. Bunlardan kısaca bahseder misiniz?

DS:
Greenpeace'in eylemleri her zaman farklı. Hangi eylemleri kastettiğiniz bilemiyorum, ama son zamanlarda yasadışı trol avına karşı, nükleere karşı eylemler düzenledik. Ayrıca Kütahya'daki siyanür barajının yarattığı tehlike sırasıdna bir ekip hemen bölgeye giderek toprak ve sudan numuna aldı.



SB: Greenpeace'e birey ya da kurum olarak nasıl katkıda bulunabiliriz?
DS:
Greenpeace destekçisi olabilirsiniz!

Çevrenizdeki kişilere çalışmalarımızdan söz edebilirsiniz.

Kişisel bağlantılarınızla Greenpeace'e çeşitli konularda ücretsiz ya da indirimli olanaklar yaratabilirsiniz. (Matbaa, kâğıt, grafik tasarım, reklam vs.)

Bir yayında ücretsiz Greenpeace ilanı çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Greenpeace Web Haber Listesi'ni çevrenizde duyurabilir, daha fazla kişinin listeye üye olmasını sağlayabilirsiniz.

Bir kafe, lokanta, lokal vb. mekanda broşürlerimizin yer almasını sağlayabilirsiniz.

Bir kulüp, oda ya da derneğin düzenlediği özel bir gün veya gecede Greenpeace'in stand açmasını sağlayabilirsiniz.

Arşiv çalışması, basın bülteni fakslama, fotokopi, üye mektuplarını zarflama, veri girişi gibi ofis içi işlere yardımcı olabilirsiniz.

Çeviri yapabilirsiniz.

Bir etkinlikte stand açıldığında yardımcı olabilirsiniz.

Greenpeace'in daha çok kişi tarafından desteklenmesini sağlayacak iyi bir düşünceniz varsa bizleri bilgilendirebilirsiniz.

SB: Greenpeace'de nasıl çalışabiliriz?

DS:
CVnizi Greenpeace ile paylaşabilirsiniz. Uygun pozisyon açıldığında mülakata çağrılacaksınız. İngilizce bilmek önemli bir kriter.

SB: Çok teşekkür ediyoruz.
DS:
Biz teşekkür ederiz...




Söyleşi Arşivi
Dönem içinde gerçekleştirilen söyleşilerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz söyleşiyi listeden seçiniz.