Sanat

Sanat sokağa taşındı

Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Yasemin Bay
Sanat, galerilerden açık havaya taşınıyor eserler ve Nişantaşı Mıstık Parkı’ndaki reklam panolarında ya da binaların cephelerinde izleyiciyle buluşuyor.

Çağdaş sanatı, galeri mekânlarından açık havaya taşıyıp onun kentle bütünleşmesini amaçlayan Tribe - Space etkinliklerinde ikinci durak Nişantaşı Mıstık Parkı oldu. Galeri x-ist’in yönetmeni Kerimcan Güleryüz ve yazar Oliver Perrin tarafından oluşturulan etkinlik kapsamında açılan “Neredesin?” adlı sergi, 23 Temmuz’a kadar Mıstık Parkı’ndaki reklam panolarında ya da binaların cephelerinde izleyiciyle buluşuyor. Sergide Ahmet Polat ve Ali Taptık, fotoğrafları aracılığıyla sokakta izleyiciyle bir araya geliyor.

Kerimcan Güleryüz, “Sanattan yola çıkıyor, değişik kapılar açıyoruz insanlara” diyor ve ekliyor: “İnsanların hayatlarının içinde sanatın yeri fazlasıyla elitist bir alanda olmaya başladı. Sanatın kapalı kapılar ardında yapılan bir şey olmadığını söylüyoruz. Ve sanatı herkesin ulaşabileceği bir hale getirme amacındayız.”

Özellikle güncel sanatın şehirde yaşayan insanlarla yeni bir tür ilişki kurmasını istediklerini belirtiyor Güleryüz. Açık havada düzenlenen sergilerle insanların sanata daha da yaklaşabileceğine inanıyor.

Oliver Perrin ise “Mekân olgusunun en önemli tarafı yeni teknoloji imkânlarını kullanma avantajı sağlaması” diyor: “Burada reklam panolarının sanat gösterim aletleri olduğunu görüyoruz. Aslında bu, şehri güzelleştirmeye dayalı bir proje.”

Sergide eserleri yer alan Ahmet Polat, yurt dışında ve Türkiye’de açık havada sergiler düzenlemiş bir isim. Polat, dış mekânlarda yapılan sergilerde eserlerin izleyicilerle iletişime geçebildiğini, merak uyandırdığını söylüyor. Sanatın her yerde olabileceğine dikkat çekerek sergisini şöyle anlatıyor: “Fotoğraflarım zaten hep insanların duygularıyla, düşünceleriyle ilgili. İnsanları yakalamaya çalıştım sergideki işlerimde. Gerçek insanları ve daha çok şimdiki gençleri göstermek istedim.”

Düşünmeye çağrı
Seçim arifesinde insanların düşünmesine neden olabilecek ufak ipuçları sunan bir seçki yaptıklarını vurguluyor Güleryüz. Ve Ali Taptık için şunları söylüyor: “Ali Taptık’ın fotoğraflarında var olan yapı derdi bu serginin içinde de yer alacak. Onun manzaraları çok güzel bina estetiğinin ötesinde mekânların ve bazı noktalarda absürd manzaraların ifşa edilişidir. Ufak detaylar bile onun için çok önemli. Bu sergideki seçkisi de bunları gözler önüne seriyor.”

Tribe - Space, sadece Nişantaşı ile sınırlı kalmayacak. Etkinliğin 8 Eylül’de gerçekleştirilecek üçüncü ayağına uluslararası sanatçılar da katılacak. Mesela ünlü oyuncu Rachel Weisz’ın kız kardeşi fotoğraf ve enstelasyon sanatçısı Minnie Weisz, serginin sürpriz isimlerinden biri!
Sanat
Takvim
<<Haziran 2024>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.