Sanat

Bir çeşit hayat arşivlemesi!

Tarih: 25 Aralık 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Yasemin Bay
Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu’nda açılan “Bir Fotoğraf Camı - Çektiği ve Çekemediği Fotoğraflarıyla Sabahattin Ali” adlı sergide, usta yazarın vizöründen kendisini, dünyasını, ailesini ve dönemin Türkiyesi’ni izliyoruz...

Sabahattin Ali doğumunun 100. yılında, fazla bilinmeyen yanını ortaya çıkaran bir sergiyle anılıyor. Öyküleri, şiirleri, romanlarıyla Türk edebiyatının en yaratıcı, en usta isimlerinden biri olan Sabahattin Ali, bu kez objektifin ardında...

Elinde ise her zamanki yeşil renk mürekkeple dolu cesur kalemi değil de fotoğraf makinesi var, “Bir Fotoğraf Camı - Çektiği ve Çekemediği Fotoğraflarıyla Sabahattin Ali” adlı sergide. Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu’ndaki bu sergide, dostlarının gözünden Sabahattin Ali’yi izliyoruz. Bir de Sabahattin Ali’nin gözünden kendisini, dünyasını, ailesini ve dönemin Türkiyesi’ni...

Sabahattin Ali, fotoğrafa tutkuyla bağlı bir yazar. Onun belgeselci kimliğinin, arşivciliğinin bir yansıması belki de fotoğrafla kurduğu ilişki. Çünkü her bir yazdığını, romanlarının tefrikalarını, ilk kopyalarını ve daha birçok şeyi özenle saklayan bir yazar karşımızdaki. Öykülerindeki sert gerçekliği, yanından hiç ayırmadığı fotoğraf makinesi yoluyla da gösteriyor.

Romanlarındaki dilini, cesaretini, ideallerini, inancını yakalamak mümkün karelerinde. Cumhuriyet idealinin de göstergesi her bir Sabahattin Ali fotoğrafı. 1940’lı yılların Ankarası, sokaklar, insanlar, köyler... Dönemin belgesi her biri.

Otoportrelerinde ise kendini ölümsüzleştiriyor, tıpkı eserleriyle yaptığı gibi... Öte yandan dostlarını, ailesini, ille de kızı Filiz’i fotoğraf karelerinin içine yerleştiriyor. Sözün anlatamadığını fotoğraflarla dile getiriyor.

Yazarın henüz 41 yaşında sonlanan kısa hayat hikâyesini, üstelik kendi gözünden, kendi bakış açısından ve kendi ifadesiyle görebilme şansını veriyor sergi, öncelikle. Sonra dostlarının çektiği Sabahattin Ali fotoğrafları geliyor; hep gülümseyen bir Sabahattin Ali!

100 fotoğrafın yer aldığı sergiye metinler de eşlik ediyor; Sabahattin Ali’nin çektiği fotoğraflara kendi metinleri, başkalarının onu çektiği fotoğraflara ise anılar ve mektuplar... Yani çok yönlü, çok katmanlı bir okuma söz konusu olan.

Sergideki fotoğrafları bir araya getiren araştırmacı Sevengül Sönmez, “Fotoğraflara baktığımda çağına tanıklık eden bir sanatçı gözü görüyorum” diyor. Sabahattin Ali’nin yaşamının görsel yansımalarını içeren ve tümü Filiz Ali’nin arşivinden bir araya getirilen sergi 10 Ocak’a kadar izlenebilecek. (0212) 252 47 00

'Fotoğrafları otomatik makinesiyle çekerdi’
Serginin önceki gün yapılan açılışına kültür sanat dünyasından çok sayıda ismin yanı sıra Filiz Ali’nin öğrencileri ve Sabahattin Ali’nin okurları da katıldı. Filiz Ali açılışın çok güzel geçtiğini belirterek, şunları söyledi: “Sanki canlıymışlar gibi bir duygu bıraktı. Türkiye’de 1940’lı yıllarda amatör fotoğrafçılık çok yaygın değildi. Çevremizde de babamdan başka fotoğraf çeken yoktu. Otomatik Kodak makinesiyle bu fotoğrafları çekerdi. Babamın fotoğrafçılığına özel bir yer veriyorum. Bir çeşit hayat arşivlemesi gibi görüyorum onun yaptıklarını.“
Sanat
Takvim
<<Mart 2024>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.