Sanat

Haz, Anlam ve Görselliğin Kendine Özgü İzi

Tarih: 14 Nisan 2008


Vedat Örs yeni resimleriyle, 2 – 15 Mayıs 2008 tarihleri arasında Galeri Soyut'ta sanatseverlerle buluşuyor.

Sanat eleştirmeni Ümit Gezgin, Vedat Örs resimleri hakkında şu yorumu yapıyor:

"Görsel-düşünsel birlikteliğini görselliği önemseyerek sürdüren boyutuyla Vedat Örs resmi; aynı zamanda 'anlam'ı dışlamayan bir kendine özgü boyuta da sahip olarak ilerliyor. Tuş zenginliğini bilinç ve bilinçakışı yöntemin ortak paydasına bir 'estetik haz' da katarak sürdüren bu resim dili; en başta görselolanı yüceitme üzerine kurulu olarak işliyor. Görselolan; ten'in sıcaklığıyla, görsel dizaynın bütün kendine özgü yapıları üstün ve ayrıcalıklı olmak isteyen bir atılım boyutunda ele alınıp, değerlendirilmek isteniyor bu resimde. Sanatçının kendini sınayan bir iç kurguya da sahip olduğunu belirtmek lazım. Sonra sanatçının girif ve iç hesaplaşmalarını içeren bir 'yapı'yı da, 'kavram'ın görselleştirilmesi üzerine bir deneysellik boyutunda kurgulamak istediğini, hiç değilse bunu imleyerek çoğaldığını da belirtmek gerekiyor.

Kalın, ince fırça vuruşları; farklı resimsel tekniklerin anlam öbeği ve görsel iz yaratacak açılımları; en önemlisi hayatın merkezine konulmuş bir estetiğin durmaksızın kendine kapanarak ve görsel çevreye açılarak işlemesi; giderek bu çevrenin, tüm bir insan, gerçeklik ve anlam boyutunu ihtiva etmesi; hepsi, sanatçının dinamik bir kurgu oluşturmak istemesinin, hatta kendi sanatçı varoluşunu tanımlama gayretinin 'iz'leri olarak karşımıza çıkıyor.

Bütün has sanatçılarda olan gerçeklik atılımı, kendi kuşağının içinde önemli bir ayraç noktası olarak Örs'te de var; kurgusal spontanite. Kurgusallık estetik bir akıı varlığı olarak resme dönüşüyor sanatçıda; bu yönüyle 'anlam'ı arıyor resmin içinde; ama bu anlam hiçbir zaman için, görselliği feda etmiyor onda; ve elbet, daha çok görsel bir yapı oluşuyor sanatçı estetiğinde; sarkacı oralarda dolanıyor; eninde sonunda bir görsel sanatçı olduğunun farkında sanatçı; bir ressam olduğunun ayrımında: rengin, çizginin ve kompozisyonun önemli bir estetik olgu olduğunun bilinci bu. Bu yönüyle de, sadece çizdiği, boyadığı erotik imgelerde değil; bütün olarak resminde 'haz' kaynağı yaratacak bir boyut geliştiriyor. Giderek biz, bütün bir pentüre 'haz estetiği' de diyebilir miyiz? Neden denilmesin; kavram öncelikli açılımların pentürü ve 'estetik çizgi'yi dışladığı bir tavır boyutunda; estetik çizginin ağırlıklı olduğu, kavram gönderimi de olan 'çalışmalar', pekala kendine özgü bir 'haz estetiği' de yaratırlar. Bunlar düşünsel olabildikleri oranda, hatta ondan daha fazla olarak görseldirler ve bireyin algılamasına göre değişebilen bir 'haz'ı da varederler.

Vedat Örs'ün resimlerinin arkaik bir anlamı, derinliği ve içeriği olduğu oranda; geleceğe de uzanan bir köprü vazifesi var. Topraksı yapı, kültürel ve sanatsal derin izleğin, giderek ana tanrıça kültünün güncele uzanan ve hatta 'beden'in baştan çıkarıcı erotizmini gündeme alan çizgiye kadar uzanırken; figür çizgileri aynı zamanda belirsiz bir görsel dizayn ve geometrik görsel kurgu boyutunda da ortaya çıkar. Sarı, kahverengi, kırmızı renk dağılımları, yerini turuncuya, maviye, beyaza ve başka renk geçişlerine bırakır; imge somut olmaktan uzaklaşır, soyutun belirsiz kışkırtıcılığı içinde, insan varlığının derin katmanlarında kendine özgü bir renk-biçim görünümüne, hatta ses açılımına dönüşür. Evet, bu yönüyle onun resimlerinin bir müzikal değeri ve boyutu olduğunu da söylemek lazım. Derinden uğultulu melodiler çıkarabildiği kadar bütün bu resimler ve resim serüveni; aynı zamanda bir aryaya da dönüşür; güncel müziğe referanslarla da şekillenir. Dini olabildiği kadar dünyevi ve kışkırtıcıdır da...

Sanatçının imgeleminin değişim değerinden kaynaklanır bütün estetik söylemi; bu değişim değeri de yaşamsal canlılığın ve haz, giderek kültüre-uygarlığa dayalı estetik söyleminin içinden kıvrılıp gelir. Onun resmi söylemini bir köprü kurma üzerine geliştiriyor gibi dursa da bana göre; aynı zamanda kendisini bir söylemin kalıplarının ötesinde de algılar. Değişimi bilinçli bir estetik kurgu olarak ele almaz da; spontan değişimin rüzgarı na bırakır; zaman zaman öyle bir çizgi, ritim, boyut ve espas yakalar ki; onu ancak sanatçı olmanın yaklaşımı olarak kavrarız biz.

Arkaik bir gizemi içinde barındıran özelliğiyle bu resimler her zaman için geçmişin derin izleğini, bir tanrısal kültür boyutunda üzerlerinde taşırken; soyuta, güncele, dizayn yapılarına doğru kendisini taşıdığı oranda da insan ruhunun güncel tutkularını, açmazlarını, çatışmalarını, yine kendini estetik kılarak ortaya serimler."

Vedat Örs
1961 yılında Uşak’ta doğan Vedat Örs, 1984’te Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni bitirdi. 1980’li yıllardan itibaren resim çalışmalarını kesintisiz olarak sürdüren Örs, New York ve Paris sergileri dahil olmak üzere 30 kişisel sergi gerçekleştirdi. Sanatçı halen Ankara’da çalışmalarını sürdürüyor.

Sanat
Takvim
<<Mart 2024>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.