Sanat

Hikmet Barutcugil "Bir İstanbul Lalesi"

Tarih: 2 Ekim 2007 Kaynak: Sabah
Ebruzen Hikmet Barutcugil, 5 Ekim 2007 saat 20.30 da gerçekleştirilecek açılış ve 6 Ekim 2007 saat 12.00 daki imza gününde sanatseverlerle buluşacak.

Ebruzen Hikmet Barutçugil in 1970'li yıllardan beri sürdürdüğü ebru çalışmaları dahilinde ebru sanatının gelişimi, çağdaşlaşması anlamında büyük bir yenilik olarak ebru sanatına kattığı, Barut Ebruları, tabiatta zaten var olan görüntülerdir.
Venüs , gezegeninden gelen fotoğraflar, bir hücrenin mikroskoptaki görüntüsü, bir sabun köpüğünün üzerinde oluşan ya da arabalardan damlayan yağların yağmur suyunda oluşturduğu desenler...

Bu desenler sanatçının suyun yüzeyinde oluşturmaya çalıştığı ebru desenleri ile büyük yakınlık göstermektedir. Desenlerin nasıl olacağını kontrol etmek asla mümkün değildir. O kendi içinde bir oluşumdadır. Sürekli hareket eden biçimler, bir noktada kâğıda veya başka bir yüzeye aktarılarak dondurulur. Gökyüzündeki bulutlar gibi, hiçbir zaman aynı desen tekrar etmez. Ebrular bu anlamda ifadelere sığmayan özellikler ve güzellikler taşır. İç içe bir gizem yumağı şeklinde, çözülmesi çok zor, hep sonsuz sonsuzluklardır

Ebruzen Hikmet Barutçugil, suyun yüzeyinde oluşan bu hayal alemlerinin yansımaları üzerine, tasavvuf da önemli bir yere sahip, doğanın en nazlı güzellerinden, Osmanlı döneminin en kıymetlilerinden ve Türkiyenin de tanıtımında esas olan lale çiçeğini, ona can veren suyun sanatı ile birleştirerek ebrular üzerine taşıyan sanatçının Marmaris de gerçekleştireceği ilk sergi olacak olan ''bir İstanbul lalesi'' sergisi, hayal alemlerindeki güzellikleri kısıtlamadan sanatseverlere sunmaktadır.

Hikmet Barutcugil
1952 yılıda doğdu. 1973'de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu'nda tekstil eğitimine başladı. Yüksek öğreniminin ilk yılında tanıdığı ve öğrencisi olduğu Prof. Emin Barın'ın teşvikiyle hat sanatıyla ilgilenmeye başladı. Hat sanatı ile ilgili çalışmalarını sürdürürken ebru sanatı ile de tanıştı. Öğrencilik yıllarında çalışmalarını tek başına sürdürüp kendisini geliştirdi.

1977'de Akademi'den tekstil desinatörü olarak mezun oldu. Okuldan sonra çalışmalarını ebru üzerine yoğunlaştırdı. 1978-1981 yılları arasında ihtisas için gittiği Londra'da da araştırma ve çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Ebruyu her zaman bir bilim dalı gibi görüp, geliştirmeyi hedefleyen sanatçı, bu sanatı yaşatmak için yaşamanın gereğine inandığından, günlük kullanım araçlarından iç mimaride kullanılan malzemelere kadar birçok ürün geliştirdi. Daha önce görülmemiş ebru yöntemleri denedi. Literatüre; Barut Ebrusu olarak bilinen ebru türünü bulan kişi olarak geçti.

Türk Ebru Sanatı'nı tanıtmak ve yaymak amacı ile yurtiçi ve yurtdışında(Amerika, Kanada, Almanya, Hollanda, Danimarka, İspanya, Avusturya, İngiltere, Mısır, Tunus, İsveç, Suriye, Ürdün, Pakistan, Hindistan, Bahreyn, İran, Japonya, Bangladeş, Slovakya, Lübnan, İsviçre, Porto Rico, Bosna Hersek, Fas, Dubai, Estonya) 60 kişisel ve 71 karma sergi ile 138 kurs ve seminer, 42 uygulamalı konferans ve çeşitli sanat terapi seminerleri gerçekleştirdi. Royal College Of Art (Londra), Internationale Gesellschaft für Musik-Ethnologie und Kunsttherapie Forschung (Viyana), Otonom University (Madrid), University of Graz (Avusturya), Basel Paper Museum (İsviçre), University of Massachusetts (Boston, ABD) ve Lok Virsa Museum'da (Islamabad) ve birçok Sanat Akademilerinde dersler verdi.

Hikmet Barutcugil'in eğitim faaliyetleri halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü; Marmara Üniversitesi GSF; Ebristan Salacak (İstanbul Ebru Evi), ve bazı eğitim kurumlarında devam etmektedir.

Uluslararası birçok ödülleri olan Barutcugil'in bunlara ek olarak, London British Museum başta olmak üzere dünyaca ünlü müzelerde ve bazı özel koleksiyonlarda sürekli olarak sergilenen eserleri bulunmaktadır.

Ebru sanatı ile ilgili birçok TV programına katılan, dergilerde röportajları yayınlanan Hikmet Barutcugil'in bu konuda yayımlanmış birçok makalesinin yanı sıra "Renklerin Sonsuzluğu", "Suyun Renklerle Dansı", "Suyun Rüyası Ebru", "The Dream of Water", "Efsun Çiçeği", "Ebristanbul", "Siyah Beyaz Ebru" ve "Gül Kitabı" adlı yayınlanmış sekiz kitabı bulunmaktadır.

Sanatçı 1996 yılında İstanbul, Üsküdar'da kurduğu "Ebristan" İstanbul Ebru Evi'nde halen kağıt, kumaş, seramik, cam, ahşap ve mum gibi malzemeler üzerine ebru çalışmalarını devam etmekte; hat, tezhip, minyatür, cilt gibi diğer geleneksel sanatları da uygulayarak sürdürmektedir.
Sanat
Takvim
<<Mart 2024>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.