Sanat

Ayfer Karamani’nin 50. Yıl Retrospektif Sergisi

Tarih: 15 Ekim 2007


İş Sanat Kibele Galerisi, 16 Ekim -30 Kasım 2007 tarihleri arasında seramik sanatçısı Ayfer Karamani’nin 50 yıllık sanat hayatı boyunca ürettiği eserlerden oluşan retrospektif sergiyi sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

Çağdaş seramik sanatımızın önemli sanatçılarından Ayfer Karamani’nin eserleri, 16 Ekim - 30 Kasım 2007 tarihleri arasında İş Sanat Kibele Galerisi’nde gerçekleştirilecek sergiyle İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor. Seramik çalışmalarını 50 yıldır aralıksız olarak sürdüren Karamani’nin son çalışmaları dahil seramik serüveninin tüm evrelerinin örneklerinin yanı sıra panolar ve heykellerden de oluşan sergide 100’ü aşkın eser yer alıyor.

İlk yıllarda doğal renklerle uyum içindeki soyut formlar ve panolar çalışan Ayfer Karamani, sonraki yıllarda çalışmalarını doğadan etkilenerek sürdürdü. Soyutlamaları giderek en çok kayaların etkisi altında kalan sanatçının bu çalışma biçimi, atölyede kendi ürettikleri sırlarla bütünleşme sağladı.

80’li yıllarla birlikte, bu doğa soyutlamalarının içine insan figürleri karışmaya başladı. Kahverengi, gri ve türkuvaz tonlarının ağırlıklı olduğu, çoğunlukla monokrom eserlerde betimlenen insanlar, genellikle acılarını ifade eden yarı soyut biçimlerdi. Zamanla bu insan figürlerinin ifadeleri giderek yumuşarken 90’lı yıllarda aşka ve âşıklara dönüştü. Soyutlama biçimi daha yalın bir ifadeye büründü, renklerdeyse bir değişiklik olmadı. Aynı yıllarda bir dönem, antik tapınaklardaki mimari elemanlardan ve frizlerden edindiği izlenimlerini seramiğine aktarmaya başlayan sanatçı insan figürlerini bu elemanlarla birleştirerek hem heykeller hem de panolar üretti. Monokrom çalışmalar sürerken varolan renk skalasına mat kırmızılar, mat siyahlar eklendi.

Son yıllarda heykel çalışmalarına çok ağırlık veren Ayfer Karamani’nin çalışmalarının boyutları giderek büyüdü; doğa soyutlamalarının içindeki insanların bir kısmı, kayaların içinden sıyrılıp çıkmaya başladılar. Bu yeni tarz çalışmayla birlikte, soyutlamanın yalınlaşması en üst düzeye ulaştı. Ama son tahlilde, seramiğindeki doğa etkisi, Karamani’nin yakasını hiç bırakmadı.

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Kumaş Desenleri bölümünü tamamladıktan sonra Seramik bölümüne giren Ayfer Karamani, 1957 yılında mezuniyetinin ardından eşi Sabit Karamani’nin evde kurduğu seramik atölyesinde çalışmalarına başladı. Sanatçı 20 yılı aşkın süredir İstanbul’da Tünel’deki atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Sanat yaşamı boyunca 18 ulusal ve uluslararası karma sergide yer alan Karamani, 23 kişisel sergi açtı. Sanatçının, 1962 yılında Prag Uluslararası Seramik Sergisi Gümüş Madalya Ödülü ve 2005 Seramik Federasyonu Seramik Onur Ödülü bulunuyor. Eserleri İstanbul Devlet Resim Heykel Müzesi ile yurt içi ve yurt dışında birçok müze ve koleksiyonda yer alan Karamani, İstanbul, Ankara, Adana, Mersin ve Bodrum’daki kimi yapılarda, bazıları eşi Sabit Karamani’yle birlikte olmak üzere, 20’den fazla seramik duvar uygulaması gerçekleştirdi.
Sanat
Takvim
<<Nisan 2024>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.