Sanat

Bir Olaylar Atlası

Tarih: 15 Ekim 2007


Portekiz’in en önemli sanat kurumlarından biri olan Gülbenkian Vakfı’nın 50. yıldönümü dolayısıyla açılan güncel sanat sergisinin üç küratöründen biri İstanbul’dan Esra Sarigedik Öktem. Yirmi sekiz sanatçının işlerinin yer aldığı bu sergiye yine İstanbul’dan genç sanatçı Erinç Seymen de katılıyor. Bu hafta sonu açılan sergi Aralık ayı sonuna kadar Lizbon’da izleyiciye açık.

Sergi “haklar, haksızlıklar, düşmanlar ve dostlar” konusunda hâlihazırda bize sunulan paketi gözden geçirmemize, olaylar karşısında bize hangi görüşlerin empoze edilmeye çalışıldığını sorgulamamıza yardımcı olacak. Aslında, bu süreci, sergide yer alan her sanatçı, eserini üretmeden önce yaşadı. Şimdi ise birbirinden farklı ülke ve kültürel bölgelerden gelen 28 sanatçının düşünceleri, herkese açık bir mekanda serbestçe dolaşıyor. Sanatçıların birçoğunun bu sergiye özel işleriyle vurgulamak istedikleri, bizi çevreleyen gerçekliğin farklı algıları ve güncel olayların belleği arasında bir yerlerde...

Saygın ve fikirleri kabul gören şehir teorisyeni Paul Virilio’nun eserlerinde merkezde yer alan önermeye göre, çağdaş dünyayı inşa eden temel ilke, hızdır. Virilio’nun dünyaya bakış açısına göre, modern topluma dönüşmeye neden olan, teknolojik gelişimin temelinde yer alan ana unsur, insanoğlunun hız peşinde koşması, süratini giderek artırma mantığıyla hareket etmesidir. Virilio’ya göre hız, tarihin akışını şekillendiren temel unsurlar olan, savaş teknolojisi ve kitlesel iletişimde de yeniliklerin özüdür.

Ne yapılabilir? Sanatsal yaratım ve tohumlar ekmenin ayrıcalıklı evrenlerinde yaşayan sanatçılar ve küratörler meşru bir şekilde neleri başarabilir?

Bu sergi, kişisel, yerel, bölgesel ve uluslararası düzeylerde yaşanan bu inanılmaz boyutlardaki belirsiz zemine, bunun arkasındakilere karşı bir öneri olarak sunuluyor. Bir Olaylar Atlası, dünyanın değişik bölgelerinden katılan, kişisel veya sosyal bilinçli yaklaşımları sanatsal işlerine yansıtarak sorunları işaret eden, bu etkinlikte yer almasaydı, tarihleri, anlattıkları ve bakış açıları gözden kaçabilecek veya göz ardı edilecek sanatçıları bir araya getiren, ortak bir sergi. Sergi herhangi bir şekilde çok kapsamlı veya çok amaçlı olmaya cüret etmiyor. Öyle olsaydı, bu başarılması imkânsız bir görev olurdu. Tersine, alçakgönüllü ve dileriz anlamlı bir çaba. Amacı dünyadaki pek çok farklı düşünceyi bir araya getirmek. Sergide yer alan sanatçılar bunu, “politik” olanın karmaşıklığının, basit ve günlük hayattan biçimlerle nasıl tecrübe edildiğini ortaya koyarak, dikkatli gözlemlerle oluşturulmuş düşüncelerle, yansımalarla sunarak yapıyorlar. Her birimizi, yaşadığımız tecrübelerin ötesinde yer alan durumlarla ilgili varsayımlarımızı yeniden düşünmeye davet ediyorlar.

Her sanatçı, dünyanın içinde bulunduğu duruma farklı yollarla tepki veren eserler yaratıyor. Bu eserler tehlike sinyalleri verseler de aynı zamanda ümit sahibi olmaktan da vazgeçmiyorlar. Dalga dalga yayılan karanlık nihilizme rağmen, olumlu değişimlerin de gerçekleşme olasılığı var. Sergideki eserler, istikrarsız dünyada, yeni bir çeşit dengeye doğru ilerlemek için bir yol öneriyor. Kim bilir, belki de daha fazla ümit vadeden bir gelecek tasarlamamızda bize yardımcı olacak olumlu işaretler ve davranış biçimleri oluşturabiliriz. Bu gelecekte, belki düşmanlığın yanında misafirperverlik de olabilir, bilgi ve üretimde dogmalardan oluşan yöntemlerin yerini küresel endişelerden kaynaklananlar alabilir.

Serginin, bazı tarihi ve güncel sosyo-politik durumlarla ilgili belli başlı endişelere cevap bulmada etkili olması, “Haklar, haksızlıklar, düşmanlar ve dostlar” konusunda hâlihazırda sunulan paketin gözden geçirimesinde, olaylar karşısında empoze edilmeye çalışılan görüşlerin sorgulanmasına yardımcı olması bekleniyor.

António Pinto Ribeiro
The State of the World (Dünyanın Durumu) Kültürel Forumu'nun baş küratörü ve Gulbenkian Programme for Creativity and Artistic Creation’ın ortak koordinatörü.

Debra Singer
New York’un en eski, kâr amacı gütmeyen, pek çok sanat alanını ve birçok mekanı bünyesinde toplayan sanat ve sahne sanatları mekânı, The Kitchen’ın baş direktörü ve şef küratörü.

Esra Sarıgedik Öktem
Şu aralar yaşamını İstanbul’da sürdüren bir küratör. Yakın zamanda Eindhoven’da Van Abbemuseum’da küratör olarak çalışıyordu. Bu dönemde Avi Mograbi, Pavel Büchler ve Erinç Seymen’in bireysel sergilerini organize etti. Bağımsız bir küratör olarak Kasım 2004’te Bilsar’ın İstanbul’daki binasında “Başka Birinin Sorunu” isimli, Nevin Aladağ, Nazlı Batırbaygil, Başir Borlakov, Jewyo Rhii, Perttu Saksa, Bojan Sarcevic, Johan Svensson, Nasan Tur ve Seçil Yersel’in katıldığı karma sergiyi düzenledi. 2004–2005 yılları arasında, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği, küratörlüğünü Charles Esche ve Vasıf Kortun’un üstlendiği 9. Uluslararası İstanbul Bienali’nde yardımcı küratör olarak çalıştı. 2003 yılında İsveç, Malmö’deki Rooseum Center for Contemporary Art’ta ve Ute Meta Bauer’in küratörlüğünü yaptığı 3. Berlin Bienali’nde yardımcı küratörlük yaptı. Son konferans verdiği yerler arasında Maumaus-Escola de Artes Visuais (Lizbon), Stichting Cultural Aid (Utrecht), Van Abbemuseum (Eindhoven), Berlin Fine Arts Academy (Berlin), Trondheim Art Academy (Norveç) ve OCA (Office for Contemporary Art, Oslo) sayılabilir.

The State of the World (Dünyanın Durumu) Kültürel Forumu, Calouste Gulbenkian Vakfı'nın farklı disiplinleri bir araya getiren uluslararası bir programı ve aynı zamanda Vakfın 50. yıldönümü kutlamalarının bir parçası.

www.gulbenkian.pt/estadodomundo
Sanat
Takvim
<<Mart 2024>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.