Gündem

The Snow Show 2004

Tarih: Şubat 2004 Kaynak: The Snow Show Resmi Web Sitesi Editör: Pınar Gökbayrak, Beliz Özgür , Emine Merdim Yılmaz, Seda Altınkeser
The Snow Show'un Kuratörü Lance Fung

İnsanlık tarihi boyunca barınaklar ve kurulmuş çevreler uygarlığın ortaya koyduğu ipuçları oldular. Törensel kullanım için mekanlar yaratma davranışı, insanın ifade etme ihtiyacının en eski formudur. Doğal veya imal edilmiş barınaklar, bir fonksiyona yönelik kullanmak için ve özel mekanlar olduklarını belirtmek amacıyla mimarlığa dönüştürüldü.

Bütün kıtalarda insan alışkanlıkları çok sayıda mimarlık ve sanat davranışı üretti. Toplum geliştikçe insan faliyetleri birbirinden ayrıldı ve uzmanlaştı. Bu durum mimarlık ve sanatta, aynı kökeni paylaşan alanların arasında bir uçurum yarattı. 21. yy'daki durum gösteriyor ki toplumumuz giderek daha karmaşık bir hale geliyor ve bundan dolayı problemler artık kolayca birbirinden ayrılıp tek bir disiplin altında çözülemiyorlar.

The Snow Show (Kar Şöleni), sanat ve mimarlık dünyalarının arasındaki işbirliği üzerinden, ritüel ruhu tekrar incelemek için eşsiz bir fırsat sunuyor. Bu çalışma metodu, bitişik disiplinler arasındaki, birbirine bağlanmış köken, bilgi ve sorun çözme karakterlerini örneklerle açıklıyor. The Snow Show doğal malzemelerle yapılmış 15 strüktürden oluşuyor ve anlamlı bir ölçekte gerçekleştirilen sanatçı/mimar işbirliğinde türünün ilk sergisi. Eşleşmiş sanatçı ve mimarlar tarafından kar ve buzla ortaya konulan bir ritüel şekillendiriliyor.

Kuratörler, tanıdık ve sürekli malzemelerle olağandışı ve geçici malzemeleri değiştirerek sabit fikirleri etkisiz hale getirmeyi umuyorlar. Sanatçı ve mimarların bu eşsiz ortamdaki işbirlikleri, bireysel ilgi ve uzmanlıklarında örtüşmeye olanak sağlayan serbest iletişim akışını cesaretlendirecek. İki disiplinin uygulayıcıları da kritik yaklaşımlarını, kalitenin standartlarını saptamak ve entellektüel olarak hem güç hem de güzel çalışmalarda beraber çalışabilme kabiliyetlerini göstermek için kullanacaklar.

The Snow Show'un canalıcı noktası ise, görsel ve pratik sanatlarda üretken yön olarak işbirliği için bir laboratuar olması. 11 Eylül'den beri sanat camiası "Yeni sanat nerede, son günlerdeki olaylar sanatı nasıl etkiliyor?" sorusu ile yüzleşti. The Snow Show'un kuratörleri bu soruya, tipik, stüdyosunda yalıtılmış ve bireysel olarak çalışan sanatçı görüşüne alternatif "işbirliği"ni sunarak cevap veriyor. "Evrensel Sanat" konsept olarak beklentilerimize daha tam cevap veremese de "yeni sanat türü" olarak şampiyon oldu. Evrensel Sanat o kadar "evrensel"ki dünyanın her yerinde sanat aynı gözükmeye başlayabilir. Kültürel ve kişisel farklı özellikler sanata harcanan emeği değerli kılacak

The Snow Show 'da gelişen güçlü işbirlikçi söylev, yaratıcı düşüncenin iskeletini ve toplumumuzun onun sorunlarına yaklaşımını sorguluyor. Bu söylev, işleri ve bakış açıları birbirinden tamamen farklı, bir probleme odaklandıklarında hiçbirisinin ötekine egemen olamadığı kişilerin çiftleştirilmesiyle oluştu. Yaratıcı zekalar basit bir probleme odaklanmak zorunda kalınca ne oluyor? İki alanın nasıl örtüştüğünü ne kadar keşfedebiliyorlar? Bu örtüşme bireysel kişiliklerin kimyası ile mi ilgili yoksa genel bir kalıp var mı? Sanatçı eldeki işi mimar bakış açısıyla inceleyecek mi ve mimar sanatçı gibi inceleyecek mi? Düzenlenmiş bir işbirliği iletişimi besleyebilir mi yoksa yapı çok mu yapay? Bu ve bunun gibi bir çok soru The Snow Show'da ortaya çıkıyor.

The Snow Show'da edinilen araştırmalar uluslararası bir müze sergisiyle sonuçlanacak. Bu seri, sanat ve mimarlık arasındaki, profesyonel, teorik, felsefik yönlerde kuratörel ve akademik bağlamda oluşturulacak. Gezici sergi, fotoğraf, çizim, video, maket ve diğer malzeme alanlarında sanatçı/mimar gruplarının işlerini inceleyecek.

İşbirliğinin ilham verici yaklaşımıyla kuratörler The Snow Show'u, bazı durumlarda yalnız çalışmak yerine grup olarak çalışmanın daha iyi meyvalar verebileceğini ispatlamak için kullanmayı umuyorlar. Serginin tasarımında ve ilgili işlerdeki itici güç işbirliğinin dayanak noktası olacak. Finlandiya'nın Lapland Bölgesi'ndeki Rovaniemi ve Kemi şehirleri bu büyük etkinliği düzenlemek için ortaklaşa çalışıyorlar. Politik düzeyde, eğitim, emek ve kültür, uluslararası ve çok yönlü bir etkinlik yaratmak için işbirliği yapacaklar.

Son olarak en büyük işbirliği uluslararası katılımcılar Lapland Bölgesinde birleşip, karışınca yaşanacak. Bu sürecin son noktası ulusal ve uluslararası basının katılımı beklenen festival açılışı olacak. Bu sayede dünyanın geri kalanı The Snow Show'un ruhunu ve heyecanını deneyimleyebilecek.
Lance Fung
The Snow Show'un Baş Kuratörü, 2002


Lance Lung
Lance Fung, video/Fluxus sanatçısı Nam June Paik'nin desteğiyle, 1996'da kendi galerisini açmak üzere Holly Solomon Gallery'den ayrılır. Ardından Lance Fung Gallery, New York'un önde gelen çağdaş galerileri arasına girer ve Fluxus, Minimal, Conceptual dönemlerinden Nam June Paik, Sol LeWitt ve Robert Barry gibi isimlerle çalışır. Shigeko Kubota, Peter Hutchinson ve Robert Morris gibi sanatçılar da enstalasyon ve avangard üzerine yoğunlaşan bu özel galeriye katılır.

Bağımsız bir küratör olan Lance Fung, Kore, Seul'de Ssamzi Space'de Crossing Parallels (Paralelleri Aşmak), New York'da Edward Hopper Tarih Müzesi'nde Going Home (Eve Gidiş), Next: Venedik Mimarlık Bienali'nde Revisiting Gordon Matta-Clark (Gordon Matta-Clark'a Yeniden Ziyaret), Venedik Bienali 50. Uluslararası Sanat Sergisi'nde The Snow Show: Venice (The Snow Show: Venedik) gibi önemli sergileri gerçekleştirir.

Fung, Californiya Üniversitesi (Davis)'nde 1986'da tamamladığı biyoloji, sanat tarihi ve sanat stüdyosu eğitiminin ardından 1989'da da New York Görsel Sanatlar Okulu'nda Güzel Sanatlar dalında yaptığı yüksek lisansını tamamlar.


The Snow Show 2004
The Snow Show 2004
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.