reklam

Kanal Projesi
Gündem > Ahmet Piriştina'nın Anısına > Gerçekleştirdiği Projeler

Kanal Projesi

İzmir genelindeki tüm evsel ve endüstriyel atık suları toplayarak arıttıktan sonra körfeze deşarj etmek, böylece giderek kirlenmeye maruz kalan ve Türkiye'nin en büyük doğal körfezi olan İzmir Körfezi'ndeki kirlilik yüklerini azaltmak ve ona yeniden doğal canlılığını kazandırmak amacıyla İzmir Kanalizasyon Projesi planlanmıştır.

Projenin Basmane Meydanı ile Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi arasını oluşturan 1. Etap yatırımları önemli oranda tamamlanmış olup, 2000 yılında Çiğli'deki Atıksu Arıtma Tesisi de tamamlanarak işletmeye alınmıştır. İzmir Kanalizasyon Projesi'nin 1. Etabı için yaklaşık 600 milyon dolar harcanmış olup, 1. Etap yatırımları projenin büyüklük açısından 1/3'ünü oluşturmaktadır. Projenin revize edilmeden önceki haliyle tamamlanabilmesi için 20 yıllık bir süre ve yaklaşık 650 milyon dolar daha harcanması gerekmekteydi.

Proje Revize Edildi
2000 yılı İzmir Büyük Kanal Projesi açısından oldukça önemli kararların alındığı bir yıl oldu. En son olarak 1988 yılında güncelleştirilen Master Plan yeniden ele alınarak değerlendirilmiş ve projenin henüz imalatına başlanmayan ve Güzelbahçe ile Alsancak Bölgesi de dahil olmak üzere Konak arasında kalan ve İzmir'in Güneybatı aksını kapsayan 2. Etap yatırımlar ile Melez Havzası olarak da adlandırılan İzmir'in güney aksını kapsayan 3. Etap yatırımları yeniden belirlenmiştir. 12 yıl öncesinin tahminlerine dayanan projenin halen güncelliğini koruyup korumadığını irdelemek ve mümkün olursa, tamamlanma süresini kısaltmak, böylece en kısa zamanda körfeze gelen atık suların denize akışını önlemek amacıyla projenin yeniden gözden geçirilmesine yönelik çalışmalar başlatıldı. Çalışmalar sonucunda; mevcut master plandaki projelendirmeye esas kriterlerin, bugünkü koşullarda gerçekleşmesinin mümkün olmayacağı ve proje hedeflerinin gerçekleşmeyecek ölçüde büyük tutulduğu açıkça görüldü.

Revizenin Sonucunda Elde Edilenler:
- Yüksek akışkanlık katsayısı ile daha düşükçaplarla daha büyük debileri taşıma avantajı
- Daha düşük çaplarda daha az hafriyat gereksinmesi nedeni ile daha düşük inşaat maliyeti
- Malzeme hafifliği nedeni ile imalat kolaylığı, daha düşük imalat süreleri ve daha düşük işçilik ve makine maliyetleri
- Uygulama tekniği olan füzyon kaynaklı imalat sayesinde elde edilen mutlak sızdırmazlık özelliği
- Malzeme esnekliği nedeniyle jeolojik konum itibarı ile hareketli olan zeminlerde dahi sızdırmazlık özelliğini koruma avantajı.HDPE kanal borularının Türkiye'de birden fazla imalatçı tarafından imal ediliyor olması da bu konuda alınacak kararları güçlendiren bir unsur olarak belirlenmiştir. Bu noktadan hareketle yukarıda belirtilen proje tanımlama ve revizyon çalışmaları neticelendirilmiş ve aşağıda listelenen işerin yapımına hızla geçilmiştir.

 

Ahmet Piriştina

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz