reklam

Mühendisler ile Röportaj
Gündem > Dünya Ticaret Merkezi > Saldırı ve Yıkım


Proje müdürü: "Kuleler doğanın vahşi güçlerine dayanıklı yapılmıştır- insanların değil" 

NBC'den Roger O'Neil'in kulelerin yıkılmasına dair yaptığı röportajlar:

Dünya Ticaret Merkezi kuleleri dünyanın en önemli binalarındandı. Fırtınalar, tayfunlar, yangınlar hatta bir önceki bombalama olayına bile dayanmışlardı. Peki bu binalar nasıl inşa edilmişti ve onları ne yıkmıştı?  

İkiz Kuleler kendi ağırlıklarını taşımanın yanısıra, doğanın güçlerini karşılayacak şekilde de inşa edilmişlerdi. Ancak hiç bir mimar ya da mühendis patlayıcı yakıtla dolu bir yolcu uçağının binasına gireceğini düşünmez. Hyman Brown ikiz kulelerin proje müdürü idi. Yani yerde, binanın projesine göre yapılmasını kontrol eden kişiydi. 6 yılını kuleleri inşa etmek için geçiren Brown, yıkıma yol açanın uçakların kulelere çarpması olmadığını iddia ediyor. Ona göre binalar, çelik ana taşıyıcı strüktürün yumuşayarak taşıma özelliğini yok eden yüksek derecedeki sıcaklık yüzünden yıkıldı.  Her iki kulenin ölü ağırlığını merkezde bulunan çekirdeklerler taşıyordu. Brown'a göre, çelik taşıyıcılar eridiğinde herşey domino taşı gibi bir biri üstüne yıkılmaya başladı.

Brown kulelerin saatte 200 mil hızla esen fırtınalara dayanıklı yapıldığını, ancak kimsenin aklına bir uçak çarpması gelmediğini belirtti. Yine de, kulelerin çeperlerinde kullanılan prefabrike çeliklerin, uçakların çarpmasından oluşan enerjinin büyük kısmını emdiğini söylüyor Brown.  Bu yüzden binalar çarpışma anında hemen yıkılmamış olabilir.  

Colorado Üniversitesinden Mühendislik profesörü Stein Sture, bu uçakların çarpması ile yaratılan enerjinin, Richter ölçeğine göre 5-6 şiddetindeki bir depreme denk olabileceğini söylüyor.  

Kulelerin yıkılması, patlayıcılarla kasti olarak yıkılan eski binaların alıştığımız yıkılış görüntülerine çok benziyordu. 

"Kontrollü yıkım" konusunda faaliyet gösteren bir şirketin sahibi olan Mark Loizeaux "bir bina yıkılmaya başladığı anda saklı duran potansiyel enerji bir anda boşalır" diyor. "Biz patlayıcıları esasen sadece birer katalizör olarak bu saklı potansiyel enerjiyi kinetik enerjiye dönüştürmek ve binanın kendi kendine yıkılması amacı ile kullanırız. Bu nedenle,  bir strüktürü yıkmak için sanıldığı kadar çok miktardaki enerjiyi dışardan vermenize gerek yoktur" 

Proje müdürü Brown, Ticaret Merkezine yapılan saldırının son derece planlı olduğunu düşünüyor. Brown, uçakların çarpma noktalarının, çöken bir katın diğer katları da yıkması için binanın tepe noktalarına yakın seçildiğini iddia ediyor. 

Kaynak: http://www.msnbc.com/news/627411.asp

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz