reklam

05 Ocak 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Dünyanın en gelişmiş kütüphanesi İzmir'de

İzmir Kent Arşivi ve Müzesi teknik altyapı bakımından dünyanın en gelişmiş kütüphanesi olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi itfaiye binasının restore edilmesiyle oluşturan kütüphanenin açılışını 10 Ocak'ta Başkan Ahmet Piriştina gerçekleştirecek.

Arşivlerde Ege'nin asırlık çınarı Yeni Asır'ın geçmiş sayılarının da yer alacağını ifade eden Başkan Piriştina, Yeni Asır'ın 1923'den günümüze tüm sayıların digital ortamda aktarıldığını söyledi. Gazetenin Selanik'te yayın hayatını sürdürdüğü yıllara ilişkin sayılarının fotokopilerinden oluşan ciltlerin de ellerinde bulunduğunu ifade eden Piriştina bu ciltlerin CD ve mikrofilmlerde toplanarak gelecek kuşaklara aktarılacağını söyledi.

Sürekli iki sergi
Eski itfaiye binasında kentin tarihinin yaşatılacağı bir merkez oluşturduklarını belirten Piriştina şunları söyledi:
"80 kişilik bilgisayarla donatılmış toplantı salonu sayesinde dünya ile internet ortamında iletişim sağlanacak ve İzmir'in tarihi araştırmacılara açılmış olacak. Biz İKEMA'da klasik bir müze yaratmak istemedik. Dünyada müze kavramı yavaş yavaş değişiyor. Obje müzeciliğinin yanında artık okunur müzecilik öne çıkıyor. Biz de burada İzmir tarihi, yangınlar ve kent temalı iki sergiyi sabit olarak oluşturacağız. Ayrıca her yıl değişken konularda sergiler açılacak. Bu yılki serginin konusu kent ve ticaret olacak. Kentin yüzyıllar süren ticari hayatı objelerle anlatılacak."

Örnek müze yarattık
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve İKEMA Müdür Yardımcısı Doçent Doktor Fikret Yılmaz ise İKEMA'da bir 'ilk' yarattıklarını söyledi. Dünyada kütüphanelerin kurulduktan sonra büyüdüğünü, ancak İKEMA'nın açılmadan önce yaratılmaya çalışıldığını söyleyen Yılmaz, "Türkiye'ye ve dünyaya örnek olabilecek bir müze yarattık. Bu müzenin yaşatılması gerekir" dedi. Yılmaz, eserlerin arşivlenmesinden sonra yaklaşık 2 yıl içinde bilgisayar ortamında dünyanın her noktasından İzmir'in tarihine ulaşılabileceğini belirterek şöyle konuştu: "İKEMA'da İzmir'in belleği günümüze taşınacak. Eski itfaiye binasının bahçesinde Anadolu mutfağı da tanıtılacak."

Bahçesinde İzmir yemekleri lokantası olacak
Restorasyon projesi kapsamında 3 bin 592 metrekare arazi üzerine 1024 metrekare kullanım alanı bulunan 3 katlı binanın zemin katında sağda giriş holü, danışma ve santral odası, müzik odası, video, drama odası, kulis ve tuvaletler ile idare odası yer alacak. Zemin katta orta bölümde yer alan 434 metrekarelik alan yüksek tavanlı müze ve sergi alanı olarak kullanılacak. Sergi alanının arkası da depo olarak düzenlenecek. Binanın birinci katında 6 çalışma odası, tuvaletler, toplantı odası, ve kitap deposu bulunacak. Binanın arka kısmında bulunan iç bahçe İzmir Yemekleri Lokantası olarak düzenlenecek. Bu bölümde mutfak, depo ve açık servis alanı bulunacak.

İki kez onarım gördü
1924-1929 yılları arasında dönemin mimari özelliğini taşıyan ilk betonarme yapı olarak inşa edilen eski itfaiye binası 1975 ve 1985 yıllarında iki kez onarım gördü. 1988 yılında birinci derece tarihi eser olarak koruma altına alınan binanın aslına uygun onarım projeleri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan alınan onay doğrultusunda hayata geçirildi. 2002 yılı sonunda bitmesi planlanan inşaat çalışması kolon ve kirişlerin güçlendirilmesi nedeniyle uzatılırken binanın maliyeti 700 milyar lirayı buldu.
Yeni Asır

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Taklit Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın. Tartışma 15 Ocak'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Aykut Köksal
Konuşmacılar:
Jale Erzen, Hasan Bülent Kahraman, Uğur Tanyeli

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz