reklam

05 Ocak 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

İçerde işler daraldı müteahhitler birleşecek

Tepe Grubu Şirketleri Murahhas Azası Ali Kantur, ‘‘Yurtiçinde yeni yatırımlar beklemiyoruz. Müteahhitlik hizmetleri içerde 2003'te olduğu gibi çok düşük kalacak. O yüzden müteahhitler arasında birleşmeler olabilir’’ dedi.

Tepe Grubu Şirketleri Murahhas Azası Ali Kantur, 2004 yılında özellikle müteahhitlik sektöründe yurtiçinde yeni yatırımlar beklemediklerini belirterek, bu nedenle yeni yılda müteahhitlerin yurtdışına bakmak zorunda olduklarını söyledi.

Kantur, ‘‘Hükümet faiz dışı fazlada yüzde 6.5'i yakalayabilmek için yatırımları kesiyor. Müteahhitlik hizmetleri yurtiçinde yine 2003 gibi çok düşük kalacak. Onun için müteahhitler yurtdışına bakmak zorunda. Bu da bir yerde müteahhitlik şirketlerini belki sayıca azaltacak ya da birleşmelere yol açacak. Doğrusu da bu’’ diye konuştu.

Türk ekonomisinde bundan sonrası için dikkatli olunması uyarısında bulunan Ali Kantur, ‘‘Önümüzdeki süreçte tek önemli tehlike Türk parasının dolar karşısında değerlenme ve bunun dış ticaret dengesi üzerindeki etki. Bu etkileri, bugüne kadar Türk ekonomisi kaldırdı, ancak bundan sonrası için dikkatli olunmalı’’ dedi.

2004'te dolar ve Euro artışının enflasyonun biraz altında olmasını beklediklerini söyleyen Kantur, ‘‘Geçen yıl da böyle olmuştu. Türkiye bir krize yakalanmazsa yine altında kalacaktır. Krize yakalanmazsa diyorum, çünkü son dönemde ithalatımız ihracatımızın çok üstünde bir büyüyor, buna dikkat edilmesi gerekiyor’’ uyarısında ulundu.

Savaşa rağmen toparlandık
2003'te yanıbaşındaki sıcak savaşa rağmen Türk ekonomisinin toparlanma dönemine girdiğini söyleyen Kantur, şöyle devam etti: ‘‘Herşeye rağmen savaşın kısa sürmesi, ekonominin üzerindeki olumsuzluğu hafifletti. Istanbuldaki terör saldırılarına kadar ekonomi bir toparlanma dönemine girdi. Terör sonrası perakende sektöründe hafif bir duraklama başladı, ama gerek dövizde gerekse borsada önemli bir değişikliğe neden olmadı. Umuyoruz ki bu tekrarlanmaz ve hem Türk hem de yabancı kamuoyu bu olaydan daha fazla etkilenmez. Yine umuyoruz ki Avrupa Birliği bu konuda daha duyarlı davranır, İngiltere'nin vizeler konusunda yaptığı gibi bir yöntem izlemez.’’

Irak'ın Türkiye için çok önemli bir bölge olduğunu hatırlatan Ali Kantur, ‘‘Burada mevcut homojen olmayan yapının ne kadar güçlükler çıkardığını görüyoruz. Amerika bir çözüm bulana kadar bu yapı sürecektir. Türkiye bu konumunda hataya düşmezse, Irak'ın uzun vadeli bizin için çok önemli bir pazar olduğunu düşünüyorum. İki ülke, birbirini tamamlayıcı özelliklere sahip. Onlarda petrol, bizde teknoloji var.’’

Teknopark yatırımı 2004'te de sürecek
2003 yılı içinde grup bünyesinde yeni alışveriş merkezi ve mağaza açılışları yaptıklarını söyleyen Ali Kantur, aynı yıl başlayan teknopark yatırımının 2004'de de devam edeceğini belirtti. Kantur, ‘‘Cyberpark’’ adıyla kurulan teknopark sayesinde yüzlerce şirketin yazılım üretip ihraç edebileceğini söyledi. Kantur, bu proje için Dünya Bankası'ndan sıfır faizle, temin edilen kredinin geri ödemesinin 2 yıl sonra başlayacağını ve 5 yılda geri ödeneceğini belirtti.

Cirosu 500 milyon dolar
Tepe Grubu'nun inşaat hariç, tüm diğer faaliyetlerindeki cirosunun 2003 yılında 500 milyon doları aştığını söyleyen Tepe Grubu Şirketleri Murahhas Azası Ali Kantur, 2004 yılı için de yüzde 8-9'luk ciro artışı planladıklarını belirtti. Kantur, üretim şirketlerinde ise ciro artışının yüzde 15-20 civarında olmasını beklediklerini kaydetti.
Hürriyet

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

8. Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması

Başvuru Formu için tıklayın.

07 - 12 Şubat 2004, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz