reklam

08 Ocak 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Şu Kerkük’ün evleri

Kuzey Irak'ın en önemli şehirlerinden olan Kerkük, tarihin her döneminde önemini korudu. Maddi kültür varlıkları ile de dikkat çekici bir bölge olan Kerkük ve çevresinin mimarisi, bugüne kadar ciddi bir araştırmanın konusu olmamıştı. Anadolu topraklarında gelişen Türk evinin, güneyde Irak ve Suriye'ye uzandığının yaşayan birer şahidi olan bu mimari zenginlik, bugünlerde neredeyse bir iç savaşa doğru giden bölgenin en farklı dokusunu da oluşturuyor. Sadece evleri ile değil, bir şehir olarak da dikkat çekici özellikleri olan Kerkük, geleneksel yapı folkloru ve tarihe tanıklık eden kitabeleri ile de gözalıcı bir hazine.

Akademik bir disiplin
Türkmenler'in önde gelen bilim adamlarından Prof.Dr. Suphi Saatçi'nin yayına hazırladığı "Kerkük Evleri" isimli kitap, tarihi bir hizmete de vesile oluyor. Ülkemizde yaşayan ve Türkmenler'in sesini dünyaya duyurmak adına önemli faaliyetlere imza atan Saatçi, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde yaptığı doktora tezini, bir şehir monografisi ve Kerkük evlerini içine alan bir akademik çalışma olarak tasarladığını belirtiyor. 

Kerkük'te çok kolay çalışamadığını, doğduğu toprakların belediyesinden doğru dürüst bir kent planı alamadığını söyleyen Saatçi, "Hele hele insanın doğup büyüdüğü topraklarda, güven ve rahat içinde çalışamaması, kimi zaman açık veya gizli polislerle köşe kapmaca oynayarak, özgürce inceleme yapamamasının sıkıcılığını ve sevimsizliğini anlatmak kolay değildir. Irak'ın Türkmen kimliği ile ünlü Kerkük'te, Bağdat yönetiminin sergilediği insanlık dışı baskıların sürdürüldüğü dönemlerde, ciddi bir akademik çalışmayı ortaya çıkarmak, çok zor oldu" diyor.

Kurtlar sofrasına konulan şehir...
Kerkük, yeniden gündemde. Siyasi olarak çok önemli olan bu tarihi şehir, kurtlar sofrasına konulmuş durumda. Dileriz, bu çatışmalar, şehrin tarihi ve mimari dokusuna fazla zarar vermez. Zaten Prof.Dr. Suphi Saatçi de, eserini ortaya koyarken, böyle bir endişeden yola çıkmış gibi görünüyor. Tarafsızlığını yitirmemeye özen göstererek, bir envanter çıkarmaya çalıştığını belirten Saatçi, tarihten günümüze Kerkük'ün adeta bir fotoğrafını çekiyor. "Can Kerkük"ü, siyasi çekişmelerin ortasından çekip alarak, tarihin Türkmenler'e bağışladığı zengin bir toprak parçası gibi yorumlanması gerekiyor. Bu insanî yaklaşımı sıcağı sıcağına hissetmek ve yeniden tanımak isteyenler için, "Kerkük Evleri" önemli bir kaynak...
Türkiye

 

 

 

 

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Malzeme Dosyası

Beton

Betonun özellikleri hakkında bilgi edinmek için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz