reklam

12 Ocak 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Çimentoda Nuh bombası

Kapasite fazlası olan çimento sektörüne Nuh Çimento bombası düştü. Şirket, dünyanın önde gelen çimento grubu Holcim ile 650 milyon dolarlık ihracat sözleşmesi yapınca üretim, enerji ve liman kapasitesini 2 kat artıracak yatırım başlattı. 135 milyon dolarlık yatırım eylülde bitecek.

Çimento sektörü, Nuh Çimento'yu konuşuyor. Türkiye'nin tüm çimentocuları, 1998'den beri küçülen inşaat sektörü nedeniyle kapasite fazlası sorunu yaşarken ve bu sorunu da çok düşük kárla ihracat yaparak aşmaya çalışırken Nuh Çimento, 135 milyon dolarlık yatırım başlattı. Hereke'deki fabrika alanında üretim, liman ve enerji üretim kapasitesini iki katından fazla artıracak yatırım eylül ayında tamamlanacak ve yeni yatırımın tüm üretimi (yaklaşık 130 milyon dolarlık) ihraç edilecek.

Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, sözkonusu yatırıma Mayıs ayında kazma vurduklarını belirterek, ‘‘Dünyanın ikinci büyük çimento grubu Holcim ile yeni kapasitenin tüm üretimi için 5 yıllık sözleşme imzaladık. Sektörde kapasite fazlası yaşanırken böyle büyük bir yatırıma gitmemiz çok eleştirildi ancak, Nuh Çimento'nun liman, fabrika ve hammadde konumu dünyada sadece Norjeç'te bir fabrikada daha var. Bu konum nedeniyle ihracattan yeterli kar sağlayabiliyoruz’’ dedi. Holcim ile imzalanan sözleşme gereği Nuh Çimento'nun yeni yatırımlarını tamamladıktan sonra 5 yıl boyunca yılda 100-130 milyon dolarlık klinker ve çimento ihracatı yapacağını söyleyen Şahinoğlu yatırımlarla ilgili şu bilgileri verdi: ‘‘Limanımıza (ihracat için) normalde 1 gemi yanaşabiliyordu. 15 milyon dolarlık yatırımla liman kapasitemizi 2.5 misli artırdık. Artık 3 gemi aynı anda yükleme boşaltma yapabilecek. Yük kapasitesi 8 milyon tona çıkıyor. Üretim için de 80 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz ve bu yatırımla şu anda 2 milyon ton olan klinker kapasitemiz 4.1 milyon tona, 2.5 milyon ton olan çimento kapasitemiz de 5.1 milyon tona yükseliyor. Üretimdeki yatırım nedeniyle ortaya çıkan enerji ihtiyacı için de 40 milyon dolarlık enerji yatırımı yapıyoruz. Yeni yatırımın yıllık enerji ihtiyacı 25 megawat, biz; 60 megawatlık bağımsız bir enerji santrali kuruyoruz. Böylece liman, üretim ve enerjide toplam 135 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. Üretim yatırımının yarısını özkaynaktan yarısını da libor artı 0.5 ile dış kaynaklı krediden yapıyoruz.’’

5 Fabrika bize çalışıyor
Şahinoğlu, profesyonel yönetici olarak Nuh Çimento yönetimini bu yatırıma ikna etmekte hiç zorlanmadığını, ortakların tamamının oluruyla yatırıma giriştiklerini anlattı. Şahinoğlu, sektörün genel özelliği nedeniyle yatırımın eleştirildiğini ancak, Nuh Çimento'nun potansiyelini değerlendirmek ve ülke ekonomisi için döviz ve istihdam sağlamak istediklerini kaydetti. 135 milyon dolarlık yatırımın inşaat ve malzeme bazında istihdama önemli katkı sağladığını söyleyen Şahinoğlu şöyle konuştu: ‘‘Mayıs 2003'te başlayan inşaatta 1100 kişi çalışışor ve bunlar eylül ayına kadar da çalışacak. Ayrıca, Ankara, Kocaeli ve Kırklareli'nde kriz nedeniyle iş hacmi iyice düşmüş 5 fabrikada bu yatırımla birlikte ful kapasite bize çalışmaya başladı. Bu fabrikalarda da 1000 kişilik istihdam oluştu.’’

GE bizim enerjiye yüzde 5 ortak oldu
Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, General Electric'in (GE) Nuh Enerji'nin yeni enerji santralı yatırımına yüzde 5 ortak olduğunu söyledi. Şahinoğlu, ‘‘GE normalde böyle bir ortaklığa gitmez. Ancak Nuh Çimento'nun uluslararası güvenilirliği nedeniyle önceki enerji şirketimize ortak olan GE, yeni yatırımımıza da yüzde 5 ortak oldu. Yeni tesis, 60 megawat kapasitenin 25'ini Nuh Çimento'ya satacak gerisini de enerji piyasası kurallarına uygun olarak piyasaya satacak’’ dedi.

Makarnacı, kuyruğu gördü çimento fabrikası kurdu

NUH Çimento Sanayi A.Ş., Nuh Ticaret ve Sanayi A.Ş.'nin sahibi Nuh Eskiyapan ve bir grup müşetebbis tarafından kuruldu. Türk sanayi tarihinin en eski ve ünlü ailelerinin ortak olduğu bir proje olarak üretime 1969'da başladı. Eskiyapan, Yurtbilir, Baldöktü, Paralı, Haskakıncı, Küçükçalık, Göbülük gibi soyisimlerine sahip ünlü kurucular şirket sözleşmesini azınlık haklarını da koruyan çok ortaklı bir anlayışla yazdı. Fabrikanın ilk girişim fikri ise makarna satışı sırasında tesadüfen oluşmuş.

Nuh Eskiyapan'ın kardeşi Ahmet Eskiyapan, Nuh Ticaret'in yönetim kurulu başkanı olarak Adana bölgesinde makarna bayisine gitmiş ve Ankara'ya dönerken Konya'ya uğramış. Konya'da ‘‘yüksek bacalı bir fabrikanın önünde 40 kamyonluk kuyruk’’ görmüş ve kendi kendine, ‘‘Biz kiloyla makarna satmak için Türkiye'yi karış karış dolaşıyoruz, bu fabrikanın önünde ise kamyonlar mal almak için sıraya girmiş’’ diyerek bu fabrikanın ne fabrikası olduğunu sormuş. ‘Çimento fabrikası’ demişler. O da inmiş ve fabrikayı gezmiş. Sonra da biz de bir çimento fabrikası kuralım diye tandığı sevdiği girişimcilerle konuşmuş. Fabrikanın kurulduğu yer, limanı, üretim tesisi ve hammadde yakınlığı nedeniyle çimento üretimi için çok en ideal bir konuma sahip. Halen, yeni kapasite yatırımıyla birlikte üretimi yaklaşık 100 yıl rantabl sürdürebilecek kadar da verimli hammadde imkanı bulunuyor.

Yeni yatırımların lideri Şahinoğlu
Atalay Şahinoğlu, 1999'dan beri Nuh Çimento Grubu'nda profesyonel yönetici olarak görev yapıyor. Şahinoğlu, kurumsallaşma ve yeni yatırım projesinin lideri olarak yönetim kurulu başkanlığına da getirildi. Sanayici kökenli yönetici olarak da Nuh Çimento'nun asıl faaliyet alanından kár eden bir şirket olmaya odaklanması için yeni bir strateji geliştirdi.
Hürriyet

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz