reklam

14 Ocak 2004 Çarşamba 
Ana Sayfa > Haberler

Tarihî ve kültürel mirasa işadamları sahip çıkıyor

Tarihi eserlerin Hazine’ye yük getirilmeden restore edilmesi için hükümet formül geliştirirken, Adana’da işadamlarının şehrin tarihi dokusunu korumak için başlattığı çalışmalar sürüyor. Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, şehrin ilk kuruluş döneminde yerleşim birimi olan tarihi Tepebağ semtindeki yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan bir binayı aslına uygun olarak restore ettirdi.

Tüm restorasyon masraflarını kendisinin karşıladığı binanın alt katını işyeri olarak kullanan ATO Başkanı Baş, tarihi binanın ikinci katını aslına uygun olarak düzenleyip tarih meraklılarının görmesi için hizmete açtı. “Geçmişine sahip çıkmayan bir milletin geleceğine sahip olamayacağı” prensibine atıfta bulunan ATO Başkanı Baş, Avrupalıların kültürel varlıkları korumaya büyük öncelik verdiğini, pek çok Avrupa şehrinde yörenin kendisine has binalarının korunduğuna dikkat çekti. ATO Başkanı Baş, hükümetin tarihi eserlerin korunması adına gerçekleştirmeyi düşündüğü projeyi desteklediğini bildirdi.

Anadolu’nun pek çok insanın gıpta ettiği Avrupa ülkelerinden daha eski ve köklü bir tarihe sahip olduğunu ifade eden Şaban Baş, “Avrupalı bizim onda birimiz kadar bir geçmişe sahip değilken bile eski yapılarını yeni nesiller için koruyup kollarken, bizim her an yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan eserlerimize sırtımızı dönmemiz mümkün değil. Adana’nın ilk yerleşim birimi olan Tepebağ semtinin gelecek kuşaklara tanıtılması için hazırladığımız projelerimiz var. Ancak yalnızca ATO’nun çabasıyla böylesi değerli bir bölgenin korunup kollanması mümkün değil. Bu nedenle yerel yönetimlerle işbirliği içinde bu tarihi semtimizdeki eski eserlerin restorasyonunu yapıp gelecek nesillere bırakmak en büyük temennimiz.” dedi.

Hükümetin başlattığı yeni uygulamasına göre, işadamları Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne onarımını yapmak istediği tarihî eseri bildirecek. İşadamları, uzmanların hazırladığı restorasyon projesi kapsamında yaptığı tüm masrafı yıl sonu itibarıyla vergiden düşebilecek. Aynı muafiyet imarethanelere yapılan gıda yardımı için de geçerli olacak.

Adana’da Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü tarafından tescillenmiş 226 bina bulunuyor. Aralarında halen kullanılan Adana gar binası, Atatürk Evi, Ulucami, İnkılap İlköğretim Okulu gibi binaların da bulunduğu tarihi yapıların büyük bölümü Seyhan ilçesinin merkezinde Seyhan Nehri kıyısında bulunan Tepebağ semtinde. 27 Haziran 1998 tarihinde meydana gelen Adana depreminde büyük bölümü yok olan Tepebağ semtindeki tarihi binalardan ilki ATO Başkanı Şaban Baş tarafından restore edilip kullanıma sunuldu. Yine aynı semtteki çok katlı bir eski binada oda yönetiminden müteahhit Halil Avcı tarafından yürütülen bakım ve onarım çalışmaları devam ediyor.

Uzun yıllar CHP genel sekreterliği görevinde bulunan eski siyaset adamı Kasım Gülek’in doğduğu Abidinpaşa Caddesi üzerinde bulunan iki katlı konak da aile üyeleri ve Eczacılar Odası Adana Şubesi’nin işbirliği ile onarıldı. Bina halen eczane olarak kullanılıyor.
Zaman

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz