reklam

16 Ocak 2004 Cuma 
Ana Sayfa > Haberler

Taklit Kavramının Dünü ve Bugünü Üzerine

Arkitera Mimarlık Merkezi'nin Lamp 83 sponsorluğunda "Sorunlar" ana teması ile düzenlediği Platform toplantılarının sonuncusu "Taklit Sorunu ve Mimarlık" başlığı altında 15 Ocak Perşembe günü yoğun bir katılımla Taşkışla`da gerçekleşti.

Toplantının moderatörlüğünü, Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde lisans ve yüksek lisans, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde ise yüksek lisans dersleri veren Aykut Köksal yaptı. ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr.Jale Erzen, Sabancı Üniversitesi Sanatlar ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde öğretim üyeliği yapan Radikal gazetesi yazarı Hasan Bülent Kahraman ve Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi, Arredamento Mimarlık Dergisi'nin yayın koordinatörü Prof.Uğur Tanyeli'nin tartışmacı olduğu panelde izleyicilerin de katılımıyla taklit kavramı irdelendi.

Aykut Köksal modernleşme süreciyle beraber doğayı model alma olgusunun ortaya çıktığını, modern dünyanın "taklit" i kavramsallaştırdığını, geleneksel dünyada taklittten bahsetmenin mümkün olmadığını belirtti ve sözü panelistlere verdi.

Jale Erzen taklitin temelinde bilgi edinmenin yattığını, Batı ve Batı dışında kopyalamanın farklı olduğunu belirtti. Sannatta Platon'un bulduğu mimesis (var olan nesneleri ve varlıkları taklit etme sanatı) kavramı üzerinde duran Erzen, matbaa ve camera obscura ile maddi dünyayı tekrar etmeye başladığımızı ancak teknolojik gelişmeyle beraber teknolojinin görüntüleri bire bir kopyalaması yüzünden sanatta taklitin yanlış olduğunun tartışılmaya başlandığını belirtti. Jale Erzen "Niye biz takliti bu kadar önemsiyoruz? sorusunu sormamız gerekiyor, 21.yy'da ego ön plana çıktı 'ben yaptım' lar başladı" dedi.

Uğur Tanyeli sanatın tarihselliğinin 18.yy'da başladığını bu tarihten önce sanat için kronolojik bir evrim süreci düşünülemediğini ve geç 18.yy'da da özgünlük, yaratıcılık kavramlarının ortaya çıktığını belirtti. 1828 yılında ilk kez bir mimarın taklit kavramını irdelediğini "Yunanlı'lar başka biz başkayız niye onları taklit edelim ki?" sorgulamasını yaptığını söyledi. 

Özgünlüğün temel ölçütünün çağın ruhuna uygun olması gerekliliğini belirten Tanyeli "İslam felsefesinde mimesis sorunu hiç düşünülmedi, 19.yy sonunda taklit patlaması oldu, kendi kültürümüzde birşeyler üretirken "öteki"ne benzemeye çalışıyoruz" dedi. Uğur Tanyeli Türk Evini taklit etmek üzerine konuşsaydık, Batı ile aynı platformda tartışabileceğimizi oysa bizim hep "ötekini" kopyalamaya çalıştığımızı, Batı dünyasında, mimarlıkta taklit - özgün tartışmasının artık kalmadığını belirterek sözlerini tamamladı.

Hasan Bülent Kahraman sanat yapıtının biricik olması gerektiğini mimarlık sözkonusu olunca da biricikliğin toposla ortaya konulduğunu belirtti. Taklit kavramında "bilinç" sorunu olduğunu, farkettirmeden "ben yaptım" diyerek kopyalamanın çalmak olduğunu belirten Kahraman, daha önce sorulmamış birşeyi sormanın orjinalite olduğunu söyledi. Uğur Tanyeli ise artık real bir topoğrafya üzerinde tanımlanmış bir nokta olarak toposun olmadığını, her sanat yapıtının kendi toposunu yarattığını belirtti.

Panelistlerin ortak görüşü bilgi toplumunda neyin gerçek neyin kopya olduğunu ayırt etmenin pek mümkün olmadığı, taklit olanın da kendi özgünlüğünü yaratabileceği üzerineydi.
Arkitera

Konferanstan görüntüler
Fotoğraflar: Arkitera

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 


BETONART'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz