reklam

17 Ocak 2004 Cumartesi 
Ana Sayfa > Haberler

Yolsuzluk iddiası kazıları durdurdu

Ilısu Barajı tamamlandığında sular altında kalacak olan antik şehir Hasankeyf’teki kazı çalışmalarında ilginç bir gelişme yaşanıyor. 17 yıldır sürdürülen kazı için geçen yıl tahsis edilen 300 milyar liralık ödeneğin kullanılmasına izin verilmedi.

Ödeneğin kesilmesine, çalışma yapılmamasını gerekçe gösteren Batman Valisi Efkan Ala, kazı ekibinin yapılan harcamaların belgelerini vermediğini söyledi. 2003’te 530 milyar liralık ödeneğin 165 milyarının harcandığına işaret eden Ala, şöyle konuştu: “Bunların belgelerini istedik. Elimize henüz belge gelmedi. Nereye harcama yapıldığı hakkında bilgi alamadık. 1991–1997 arasında hiçbir çalışma da yapılmamış.” Kazıların başında bulunan Prof.Dr.Oluş Arık ise Kültür Bakanlığı ve Güneydoğu Anadolu Projesi İdaresi ile yaptığı protokol çerçevesinde hareket ettiğini kaydederek, protokolün şehrin sular altında kalıncaya kadar geçerli olduğunu ve dışarıdan kimsenin müdahale edemeyeceğini öne sürdü.

Dicle Nehri kıyısında kurulmuş olan ve Bizans’tan Osmanlı dönemine kadar pek çok medeniyete ait tarihî eseri barındıran Hasankeyf’te sürdürülen kazılarda ‘ödenek’ tartışması yaşanıyor. Batman Valisi Efkan Ala, Hasankeyf’te kazı yapılmadığı halde 300 milyar liranın çekilmek istendiğini; ama buna kendilerinin müsaade etmediğini kaydetti. Vali Ala, “17 yıldır kazı yapılıyor; ama Hasan- keyf aynı Hasankeyf.” dedi.

Vali, şöyle konuştu: “2003 ödeneğinden geriye kalan 365 milyar liranın 300 milyarı çalışma yapılmadığı halde bankadan kazı ekibi tarafından çekilmek istendi. Bizler de bu paranın neye ve hangi çalışmaya karşılık çekileceğini sorduk ve paranın çekilmesine müsaade etmedik.” Vali Ala, GAP İdaresi ile birlikte Avrupa Birliği Fonu’nda 5 yıllık program dahilinde 12 milyon Euro alacaklarını ve bu paranın tamamını hazırlanacak projelere göre Hasankeyf’e harcayacaklarını kaydetti.

Hasankeyf kazılarını Kültür Bakanlığı ve GAP İdaresi ile yaptığı protokol çerçevesinde kendi adına yürüttüğünü belirten Prof.Dr.Oluş Arık, iddiaları, “GAP İdaresi, Kültür Bakanlığı ve benim aramda imzalanmış bir protokol var. Hasankeyf sular altında kalıncaya kadar bu protokol geçerli. Kimse dışardan hiçbir sıfatla müdahale edemez.” şeklinde cevap verdi. Batman Valisi Ala, Prof.Dr.Arık’ın savunmasını “Bu memleket protokollerle değil, kanunlarla idare edilir.” şeklinde cevaplandırdı. Yasanın, ‘kazı ve sondaj çalışmaları için alınan ruhsatların bir yıl için geçerli olduğunu emrettiğini ve kazı ekibinin makul gerekçe göstermeden bir yılda 2 aydan fazla kazıya ara veremeyeceğini vurgulayan Vali Ala, “Ben başta olmak üzere herkes devletin vermiş olduğu paraları nereye, ne kadar harcadığını belgelemek zorunda. Gerekler yerine getirilmediği zaman protokol neden bir şey demiyor? 1991 ile 1997 yılları arasında hiçbir çalışma yapılmamış. Protokol buna ne diyecek?” diye sordu.

Efkan Ala, Hasankeyf’in kurtarılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür Bakanı Erkan Mumcu ve GAP İdaresi başkanının katkılarının çok fazla olduğunu söyledi. Kazı heyetinin çalışmaları için gerekli para ve teknik imkanları sağlayacaklarını kaydeden Ala, kazı için gelen paranın tamamının Kültür Müdürlüğü’nün Ziraat Bankası hesabında beklediğini açıkladı. Vali Ala, kazı ekibinin talep ettiği gün paranın çekilmesi için onay verileceğini kaydetti. 1986 yılında başlayan Hasankeyf kazı çalışmalarının yeterli olmadığına dikkat çeken Vali Ala, şu bilgileri verdi: “Bir yılda 1–2 ay yapılan kazı çalışmaları bu yıl ödenek fazla olmasına rağmen 27 gün yapılmış. Mesela 1991 ile 1997 yılları arasında kazı çalışmaları hiç yapılamamış. Bu yıllar arasında kalenin giriş kapısı olan Aslanlı kapı çökmüş. Ulucami tavanlarında çökmeler meydana gelmiş. Batman’ın iklimi kazı çalışmaları için 11 ay müsait, ama maalesef şimdiye kadar yapılan çalışmalar yetersiz. Biz çalışacak ekip arıyoruz. Hasankeyf’in bir an önce gün yüzüne çıkarılıp, turizme kazandırılması gerek.”

Eserler her geçen gün yıpranıyor

Belediye Başkanı A. Vahap Kusen de kazıları ‘yüzeysel’ olarak nitelendirdi. “Kazı başkanı Prof.Dr.Oluş Arık önderliğinde devam eden kazılar Hasankeyf’ten bir şey götürmedi, fakat bir şey de getirdiğini sanmıyorum.” diyen Kusen, kentteki tarihi yapıların her geçen gün zarar gördüğünü vurguladı.

Hasankeyf kazılarını yürüten Prof.Dr.Oluş Arık, suçlamaları, “Ben bu sahanın en kıdemli hocasıyım. Ben Hasankeyf ile ilgili çalışmaya başlarken hiç kimse ortada yoktu. Hasankeyf’in kurtarılması devletin bile umurunda değildi. Benim başka yerlerde ve Alanya’da da kazı çalışmalarım var. Hasankeyf’e önem vermeseydim, çalışma yapmazdım ve gider denizin kenarındaki yerde çalışırdım.” şeklinde cevaplandırdı.

Yıllarca kıt imkanlarla çalışmayı yürüttüğünü ve devletin kendine ayırdığı ödenek kadar çalıştığını anlatan Arık, şu bilgileri verdi: “Bu yıl ayrılan ödenek ağustos ayının ortasında ancak gelmeye başladı. Sebebini bilmiyorum ama, para kasıtlı olarak bekletildi. GAP İdaresi Kültür Bakanlığı ve benim aramızda imzalanmış bir protokol var. Hasankeyf sular altında kalıncaya kadar bu protokol geçerli. Kimse dışardan hiçbir sıfatla müdahale edemez. Çalışmalarımız sekteye uğratıldı. Aslında bu anlaşmaya ve ödenek için ayrılan paraya kimse müdahale edemez. En son Ankara’da çekmek istediğim 300 milyarın üçte birini kazı çalışmaları, üçte ikisini de projeler için istedim. Bu projeyi GAP İdaresi’ne sunduk. Kültür Bakanlığı onayladı, fakat dışarıdan müdahaleler yapıldı. Parayı almamız engellendi. Harcanan paraları ise çalışanların hakedişleri ve koruma, kurtarma ve sağlamlaştırma işlemleri için harcadık.” diye konuştu.

Prof.Dr.Arık, Hasankeyf çalışmalarını ismen yürüttüğünü ve gönderilen ödeneğin kendi özel hesabında bulunmasının bir sakıncısının olmadığını kaydetti. Kentteki çalışmaların uzun soluklu olduğunu belirten Arık, Efes’teki kazıların 115’inci yılının kutlandığını sözlerine ekledi.
Zaman

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz