reklam

22 Ocak 2004 Perşembe 
Ana Sayfa > Haberler

Havaalanı inşaatı gecikince vatandaş araziye konut yaptı

Ordu'nun Ünye ilçesindeki havaalanı inşaatı 15 yıldır tamamlanamayınca, vatandaşlar arazi üzerine konut inşa etmeye başladı.

Ünye'de bir kısmı istimlak edilen 215 dönümlük arazi, havaalanı yapımı için tahsis edildi. 1986 yılında Türk Hava Kurumu'nun 550 milyon lira ile destek verdiği inşaat, pist inşaatının tamamlanmasından sonra çürümeye terk edildi.

Hükümetin bölgeye havaalanı yapmaktan vazgeçmesi üzerine arazi, eski sahipleri tarafından yeniden kullanılmaya başlandı. Havaalanına ev yapıldı, bazı aileler araziyi tarıma açtı. Pistin bir bölümü de sürücü adayları için eğitim pisti olarak kullanılıyor. Arazisi istimlak edilen Arslan Kaya, “15 yıldır hiçbir şey yapılmayınca biz de hayvanlarımızı otlatmak için eski yerlerimizi telle çevirdik. Mısır ekip, sebze yetiştiriyoruz.” dedi. Mahkeme kararıyla kullanımı Türk Hava Kurumu'na bırakılan araziye 19 Mayıs Üniversitesi, Havacılık Meslek Yüksekokulu yapmak istiyor. Ünye Havaalanı inşaatının başlayacağı bölgede tapulu arazisi bulunan 3 aileye 1986 yılında istimlak bedeli ödendi. THK’nın mali destek sağladığı havaalanı inşaatına Ordu Özel İdaresi de aktif destek sağladı. Havaalanının temeli dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Şükrü Yürür tarafından atıldı. Ancak iktidarın değişmesi ile birlikte inşaat yarım kaldı. Sonraki dönemde ise devrin Tarım ve Köyişleri Bakanı Refaiddin Şahin’in desteği ile bin 100 metre uzunluğu, 30 metre de genişliği olan pist alanı tamamlandı. Ancak havaalanı inşaatı yeniden durdu. Aradan geçen yıllarda da tek bir çivi çakılmayınca trilyonluk yatırım çürümeye terk edildi.

Devlet, aradan geçen 15 yılda havaalanını yapmayınca vatandaşlar tekrar eski arazilerini kullanmaya başladı. Havaalanı inşaatı için 30 dönüm arazisi istimlak edilen Arslan Kaya, “Havaalanı yapacağız diye arazilerimizi elimizden aldılar. 15 yıldır hiçbir şey yapılmayınca biz de hayvanlarımızı otlatmak için eski yerlerimizi telle çevirdik. Mısır ekip, sebze yetiştiriyoruz. Bize, yer THK’ya ait diyorlar; ama devlet de bizden tel örgülerle çevirdiğimiz yer için icar alıyor.” diyor. Dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Şükrü Yürür ise bölgeye Ulaştırma Bakanlığı’nın izni ile 1986 yılında stol tipi bir havaalanı yapılması kararı alındığını belirterek şunları söylüyor: “Bu meyanda Türkiye’de stol havaalanı yapılacak yerler araştırıldı. Ordu ilinde Hazine arazisi bulundu. İlk yer Keş köyü sınırları içindeydi. THK ve Özel İdare müşterek bir çalışma yaptı. Ancak arazinin killi olmasından dolayı havaalanı yapmaya müsait olmadığı belirlenince yeni yer arayışı başladı ve bugünkü yer bulundu.”

THK’nın havaalanı yapımı için o zamanın parası ile 550 milyon lira yardımda bulunduğunu açıklayan Yürür, “Ordu Özel İdaresi ile diğer kamu kuruluşlarının elindeki makine parkı ve belediyenin araç gereçleri kullanılmak suretiyle 1.130 metre pisti olan stol alan ortaya çıktı. Ancak hükümet değişikliği ile stol havaalanı yapma görüşü terk edildi. Mevcut alanın mülkiyeti Özel İdare’ye, kullanım hakkı da 50 yıllığına THK’ya verildi.” diye konuştu.
Zaman 

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Yapıda Yeni Ürünler Fuarı

18 - 22 Şubat 2004, 
Hilton Convention and Exhibition Center

Online davetiye için tıklayın.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz